11.02.2014

Årets største samtidskunstutstilling på Henie Onstad Kunstsenter

Hannah Ryggen, Vi lever på en stjerne (1958). Foto: Steffen Wesselvold Holden/Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.
WE LIVE ON A STAR

Pressemelding fra Henie Onstad Kunstsenter og Fritt Ord 13. januar 2014

Velkommen til pressevisning på Henie Onstad Kunstsenter (HOK) torsdag 30. januar kl. 10. Kunstnere, kuratorer og Fritt Ord vil være til stede.

I samarbeid med Fritt Ord presenterer HOK en utstilling hvor 18 samtidskunstnere har utforsket begrepet normalitet med utgangspunkt i hendelsene 22. juli. Utstillingen 'Vi lever på en stjerne' åpner 30. januar kl. 19, og vil være åpen for publikum i perioden 31. januar–27. april 2014.

Ideen om utstillingen ble til etter samtaler om hvordan de to institusjonene kunne bidra etter terrorhandlingen. Resultatet har blitt utstillingen Vi lever på en stjerne. Den har hentet sitt navn fra Hannah Ryggens teppe som hang i Høyblokka frem til den 22. juli 2011. Teppet kom fra eksplosjonen med en flenge i nedre del. På samme måte som et sår gror igjen, er flengen nå knapt synlig etter en nøyaktig rekonstruksjon. Likevel finnes det et arr. Det vitner om det som kan beskrives som en brutal revne i vårt eget samfunn.

HOK har definert det som en viktig oppgave å gi rom for at også samtidskunsten kan tematisere ringvirkningene av hendelsene 22. juli. Fritt Ord har på samme måte øremerket midler til en rekke prosjekter som i ulike medieformer har hatt potensiale til å bidra til refleksjon og debatt om terrorangrepene. 

– Det er viktig at vi, Henie Onstad Kunstsenter, våger å ta opp sentrale problemstillinger knyttet til vår egen tid. Med femten nye kunstproduksjoner er dette et helt unikt løft i vår historie, sier Tone Hansen, direktør ved HOK.

– Fritt Ord er opptatt av angrepenes menneskelige og samfunnsmessige konsekvenser, og hvilke utfordringer ytringsfriheten står overfor. At Fritt Ord har utlyst 3 millioner kroner øremerket utvikling av nye verk til utstillingen Vi lever på en stjerne, og i tillegg har støttet utvikling og produksjon av katalog samt åpne seminarer om ekstremisme og normalitet med ca. kr 400 000, forteller at vi har stor tro på at utstillingen vil komme med tankevekkende og originale bidrag, sier Bente Roalsvig, prosjektdirektør i Fritt Ord.

– Arbeidet med 'Vi lever på en stjerne' har satt i gang en rekke diskusjoner om sentrale begreper. Utstillingen vil gi anledning til å tenke videre på noen av de store problemstillingene vi står overfor, både her til lands og i resten av Europa, sier Marit Paasche, kurator for utstillingen. 

De aktuelle kunstnerne i 'Vi lever på en stjerne' vrir på historie, samtid og en problematikk knyttet til normalitet og ytringer. Resultatet er et åpent og spørrende blikk på vår egen tid og ikke mindre enn 19 nye verk og tre historiske verk – i tillegg til en rekke arrangementer og performancer.


Performanceprogram:
Marthe Ramm Fortun, 'I samme rom': 2. og 16. februar; 2., 16. og 30. mars; 13. og 27. april 2014 kl. 14.
Julian Blaue, 'Scenefilosofisk fakultet for kunstbasert terrorforskning': 16. mars 2014 kl. 11–17.

Kunstnere:
Burak Arikan, Doug Ashford, Julian Blaue, Martin Braathen med Marius Engh, Even Smith Wergeland og Superunion Architects, Marthe Ramm Fortun, Hanne Friis, Else Marie Hagen, Silje Linge Haaland, Per-Oskar Leu, Lotte Konow Lund, Jumana Manna, Eline McGeorge, Eva Rothschild, Hannah Ryggen, Ahlam Shibli og Javier Téllez.

Konsert:
Susanna og Jessica Slighter 
Søndag 2. februar kl. 14.30 på Henie Onstad Kunstsenter. Konserten er spesielt laget for utstillingen, og er delvis basert på en operaversjon av Harry Martinsons diktsyklus Aniara. Gratis inngang med museumsbillett.

Seminar:
Utstillingen følges av et heldagsseminar på HOK den 28. mars 2014 med blant annet Renata Salecl. 

Formidling:
Utstillingen er HOKs bidrag til Grunnlovsjubileet 2014 og vil i perioden tilby omvisninger, workshops og aktiviteter for barn og unge som stiller spørsmål om hvordan vi vil leve med hverandre i fremtidens by. Boken Vi lever på en stjerne vil bli utgitt til utstillingen. En engelsk versjon vil også være ferdig i løpet av mars.


Kontaktinformasjon:
Gunhild Varvin, kommunikasjonssjef HOK, gv@hok.no/402 17 573
Bente Roalsvig, prosjektdirektør Fritt Ord, bente.roalsvig@fritt-ord.no /916 13 340
Tone Hansen, direktør Henie Onstad Kunstsenter, th@hok.no/917 69 664 
Marit Paasche, kurator, paasche@outlook.com/934 54 864

Kriger slutter ikke når kampene opphører, men lever videre hos de involverte, i det kollektive minnet og i litteraturen. Krig og krigshendelser danner grunnlag for historieskriving, debatt og fiksjon.

Fritt Ord lyser ut tilskudd à kr 60 000 til formidling og debatt med utgangspunkt i norsk og utenlandsk litteratur om krig.

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2019 ble onsdag kveld tildelt Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende.

Norwegian Journal of Photography er høstens store fotosatsning på Henie Onstad Kunstsenter. 23. august 2019 åpner utstillingen «Norsk dokumentarfotografi» dørene, der arbeidene til alle deltakende fotografer i de fire utgavene av NJP presenteres.