15.11.2017

Democracy Road? - Aung San Suu Kyi, buddhistisk nasjonalisme og pressefrihet i Myanmar

Fritt Ord og filmselskapet Aldeles inviterer til Oslo-premiere på dokumentarfilmen “Democracy Road” og samtale om Aung San Suu Kyi som makthaver i Myanmar.
 
Hvor: Stiftelsen Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo
Når: Onsdag 15. november 2017 kl. 18.00–20.00
I panelet: Turid Rogne (filmskaper), Khin Maung Win (redaktør i Democratic Voice of Burma/DVB Multimedia Group) og møteleder Audun Aagre (daglig leder i Den norske Burmakomité)

Regissør Turid Rogne har filmet journalistene i den burmesiske TV-kanalen DVB gjennom mer enn ti år. Hennes film “Democracy Road” følger journalistene hjem etter mer enn 20 års eksil i Norge for å etablere seg i hjemlandet. Filmen tar oss med til landets mange avsides regioner og skildrer journalistenes vanskeligheter når de tester grensene for det nye demokratiet. Det som står på spill er folkets ytringsfrihet og fremtiden for den uavhengige pressen i Myanmar.
 
Filmen gir et unikt historisk portrett av menneskene som har bidratt til å forvandle et av verdens verste militærdiktatur til et begynnende demokrati, men viser også at kampen for frihet ikke er over, selv under en demokratisk valgt leder som Aung San Suu Kyi.
 
Da demokratibevegelsens frihetsikon tok over makten, var forventningene skyhøye. Rohingya-krisen har gjort at mange stiller spørsmål ved den nye lederen. Er buddhistisk nasjonalisme den største trusselen mot fremtiden i landet? Lukker Aung San Suu Kyi øynene for de omfattende overgrepene mot Rohingya-befolkningen? Hvem er det egentlig som har makten i Myanmar?
 
Myndighetene i Myanmar arresterer fortsatt journalister. Hvordan takler Aung San Suu Kyi journalistenes kritiske blikk? Vil uavhengige medier overleve i Myanmar?
 
”Democracy Road” er produsert av filmselskapet Aldeles i Bergen, og har nylig vunnet pris for beste dokumentar ved Indian Cine Film Festival i Mumbai og pris for beste regissør ved Kolkata Shorts International Film Festival i Calcutta. Filmen får sin burmesiske tv-premiere innen kort tid, og skal vises på NRK i slutten av november.


Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Følg med på Facebook for mer informasjon.


Fritt Ord-konkurransen og Holbergprisen i skolen inviterer til lærerseminar fredag 1. desember, kl 9:00 – 14:30 på Litteraturhuset i Bergen.

At this year’s Holberg Debate, John Pilger, Julian Assange and Jonathan Heawood will discuss the presence of propaganda in news and social media, and its democratic implications. The debate will take place at The University Aula, Bergen, on Saturday 2 December 2017, 3 p.m. to 5.15 p.m.

Konkurransen Min familie i historien arrangeres av Den norske historiske forening med støtte fra Fritt Ord, og er åpen for elever i ungdomsskolen og videregående skole. I denne konkurransen er det hverdagsmenneskene som er hovedpersonene, og elevene oppfordres til å se på temaer som demokrati, krig og konflikt, endrede levevilkår og migrasjon.