Digitale trusler for journalistikken

6. november 2019

OsloMet og Fritt Ord inviterer til debatt om digitaliseringens betydning for journalistikken, onsdag 6. november 2019 kl. 18.00–20.00 hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo.

Seminaret setter søkelys på den altomfattende digitaliseringen av samfunnet. Utviklingen gir journalister nye muligheter for research, rapportering og internasjonalt samarbeid. Men den gir også sporing av informasjon, digitale fotavtrykk og svekker person- og kildevern. Teknologi som redskap for kontroll og overvåking utsetter journalister og redaktører for reell risiko – i verste fall livstruende – når den kommer i gale hender. Og de siste årene har vist at “gale hender” kan vise seg å være undertrykkende regimer så vel som nettopp de personene og miljøene redaksjonene skriver om.

Når journalisters digitale sikkerhet trues, svekkes tilgangen til god og troverdig journalistikk.

Velkommen til innlegg og panelsamtale med norske og internasjonale eksperter: Guy Berger, Neena Kapur, Leandro Demori og Osman Kibar.

Guy Berger er direktør for ytringsfrihet og medieutvikling i Unesco. Han har mangeårig bakgrunn som journalist i sørafrikansk presse.

Neena Kapur er sikkerhetsanalytiker for New York Times, der hun utvikler systemer for å bekjempe digitale trusler mot journalister og redaksjoner.

Leandro Demori er redaktør for Intercept Brasil, en online nyhetspublikasjon dedikert til motstandsjournalistikk med mål om å ansvarliggjøre mektige fraksjoner fra myndigheter og næringsliv.

Osman Kibar er journalist i Dagens Næringsliv og skriver om ny teknologi i et samfunnsmessig og politisk perspektiv, ikke minst innen feltene cybersikkerhet, hacking, personvern og overvåking.

Journalist og forfatter Heidi Taksdal Skjeseth er ordstyrer.

Program

  • 18.00–18.05: Velkommen ved Knut Olav Åmås, direktør, Stiftelsen Fritt Ord

  • 18.05–18.20: Guy Berger, direktør for ytringsfrihet og medieutvikling i Unesco

  • 18.20–19.30: Panelsamtale med Neena Kapur, sikkerhetsanalytiker i New York Times, Leandro Demori, redaktør for Intercept Brasil, og Osman Kibar, journalist i Dagens Næringsliv.

Det blir tid til samtale etterpå med enkel servering.

Arrangementet foregår på engelsk. Det er gratis og åpent for alle. Les mer på Facebook-arrangementet.

Nyheter

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?

Img 1333

– Fritt Ord har gjort det norske ordskiftet rikere

16. april 2024

– Uten Fritt Ords støtte til journalistikk, bøker, debattmøter, seminarer, dokumentarfilm og -foto, biblioteker og litteraturhus ville den norske offentligheten og ordskiftet ha vært langt fattigere, sier forfatter og historiker Hilde Gunn Slottemo, som tirsdag 16. april presenterte boken om Fritt Ords 50 år med historie.