19.01.2012

Førpremiere på ‘Tvunget til taushet – en historie om journalister fra Sri Lanka’ med paneldebatt

Fritt Ord inviterer til debatt og filmvisning av Tvunget til taushet – en historie om journalister fra Sri Lanka torsdag 9. februar 2012, kl. 18.00 – 20.00, i Vika 1, Oslo. Det blir innledning og debatt etter dokumentarvisningen med regissør Beate Arnestad, og Bashana Abeywardane, journalist og forfatter fra Sri Lanka som i dag bor i eksil, forfatter og tidligere BBC-korrespondent på Sri Lanka Frances Harrison og Sverre Tom Radøy, journalist i NRK. Medarrangør er Human Rights Human Wrongs Documentary Film Festival.

På grunn av stor etterspørsel har vi nå flyttet arrangementet til sal 1 i Vika kino. Det er flere ledige billetter.

Tvunget til taushet – en historie om journalister fra Sri Lanka er en film om ytringsfrihet og sannhetens budbringere som søker å skildre hvor mye mennesker er villige til å ofre for å bringe informasjon ut i offentligheten. Filmen er et personlig møte med eksiljournalister fra Sri Lanka som har blitt brakt til taushet og nær drept i deres hjemland fordi de har avslørt krigsforbrytelser, korrupsjon og massakre på sivile. De hevder at myndighetene står bak disse overgrepene. Sri Lanka er rangert som ett av de verste landene i Asia med hensyn til ytringsfrihet. I løpet av de siste årene har mange forsvunnet eller blitt funnet torturert og drept. Nærmere 50 mediearbeidere har nylig flyktet fra landet.[image]

I panelet deltar:

Beate Arnestad har over tyve års erfaring som produsent og regissør I NRK. Hennes første uavhengige og prisvinnende dokumentar Min datter terroristen(2007) ble filmet mens Arnestad bodde på Sri Lanka. Hun står også bak filmen Telling Truths in Arusha(2010).

Bashana Abeywardane er en journalist og forfatter fra Sri Lanka som bor i eksil. Han har arbeidet som journalist siden 1992 og ble tvunget til eksil i 2006.I dag er han leder av den landsforviste srilankesiske rettighetsgruppen, Journalists for Democracy in Sri Lanka (JDS).

Frances Harrison er forfatter av en bok om den siste fasen av borgerkrigen på Sri Lanka som snart vil bli utgitt. Hun er tidligere BBCs utenrikskorresponent på Sri Lanka (og i Pakistan, Bangladesh, Malaysia og Iran), tidligere nyhetssjef i Amnesty International og gjesteforsker ved Oxford University's International Relations and Politics Department.

Sverre Tom Radøy er journalist i NRK og forfatter av boken Reiser på Sri Lanka – Norges øy i tropene(2008). 

I filmen medvirker:

Bashana Abeywardane og hans kone Sharmila LogeswaramA. Lokeesan, journalist og forfatter fra Sri Lanka, og Sonali Samarasinghe, jurist og prisvinnende journalist og redaktør fra Sri Lanka. Hun arbeidet sammen med ektemannen og redaktøren Lasantha Wickrematunge i over et tiår av en 23-årig karriere før han ble brutalt drept av myndighetene på Sri Lanka den 8. januar 2009. Kort tid etter ble hun tvunget til å reise i eksil på grunn av trusler mot eget liv. Hun fortsetter kampen som redaktør for websiden Lanka Standard.

Integral film og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til lansering av dokumentarfilmen “En gave fra Gud” torsdag 26. september kl. 18.00 på Saga Kino i Oslo. Etter filmvisningen blir det spørsmål og svar med Henri Barkey fra USA, som selv er med i filmen, og regissørene Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen. Samtalen ledes av Ingerid Salvesen.

En ny studie har kartlagt norske mediefrilanseres trivsel, forhold til oppdragsgiver samt lønns- og honorarutvikling. Fritt Ord, NJ Frilans, Kritikerlaget og Pressefotografenes Klubb inviterer til lanseringskonferanse onsdag 25. september kl. 08.30-13.00, hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo.

Påmelding: registrering@frittord.no

Stiftelsen Fritt Ord lyser ut et halvårig journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved universitetet i Oxford, England, med studiestart i januar 2020. Søknadsfrist er onsdag 25. september 2019, kl. 12.