23.03.2020

Avlyst. Frihetskampen i islam – ytringsfrihet og demokratiutvikling

Irakiske studenter protesterer mot myndighetene, februar 2020. Foto: Hussein Faleh / AFP
Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til åpent debattmøte om frihetskampen i islam – ytringsfrihet og demokratiutvikling. Møtet finner sted mandag 23. mars 2020, kl. 18.00–20.00 på Kulturhuset, Youngs gate 6, Oslo.
 

Program
18:00–18:30: Innledende samtale om frihetskampen i islam
Hva er frihet, og for hvem? Blasfemi og ytringsfrihet, demokratikamp og frihet for individet er sentrale begreper i møte med islam. Hvor er møtepunktet mellom religion og frihet i et demokratisk samfunn som fungerer? Samtale mellom Sylo Taraku, rådgiver i Tankesmien Agenda og forfatter av boken Frihetskampen i islam (2019), og Usman Rana, skribent og forfatter av boken Norsk islam. Hvordan elske Norge og islam samtidig (2016).
 
 
18:30–20:00: Innlegg og debatt om ytringsfrihet og demokrati i islam
Den arabiske våren i 2010-2011 var spontan, men det har ikke senere vært noen samlende demokratisk bevegelse i Midtøsten. Hvordan har utviklingen vært etter den arabiske våren når det gjelder ytringsfrihetskultur, demokratibevegelser, politiske bevegelser og teologiske bevegelser i regionen? Hvordan påvirker en økende religiøs nasjonalisme i flere muslimske majoritetsland politiske bevegelser, og hvordan brukes religionen i det politiske spillet? På hvilken måte påvirker demokratiutvikling i hjemlandene diasporamiljøene i Norge?
 
Innlegg og debatt ved Mah-Rukh Ali, journalist og forfatter av Iran og det nye Midtøsten (2018) og Trusselen fra IS (2015), Nilas Johnsen, journalist i VG og forfatter av Erdogan: Tyrkias nye sultanDana Manouchehri, generalsekretær i LIM og Hawa Muuse, medlem i programkomiteen for Islam i Norge.
 
 
Møteleder er Yama Wolasmal, journalist og programleder i NRK.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangement.
 

 
Om møteserien:
Stiftelsen Fritt Ord har tatt initiativ til en serie møter med tema islam i Norge. Det er Fritt Ord som inviterer til møtene, og en programkomité bestående av Hawa Muuse, Sylo Taraku, Linda Noor og Usman Asif utarbeider tema og program. Målet er å bidra til diskusjon om samfunnsaktuelle spørsmål innen islam på tvers av personlig overbevisning og religiøst ståsted. 


Stiftelsen Fritt Ord har fått inn hele 1200 søknader til den første fristen for midler fra ekstrabevilgningen på 40 millioner kroner under koronakrisen.

Vinnerne i Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er kåret. Det kom inn 280 bidrag til konkurransen totalt.