15.10.2014

Fritt Ords Honnør 2012 til Raya Bielenberg, Jahn Otto Johansen og Anne-Stine Johnsbråten

Anne-Stine Johnsbråten, 'Rom-folket i Norge'
Pressemelding 20. september 2012

Stiftelsen Fritt Ord har besluttet å tildele Fritt Ords Honnør til Raya Bielenberg, Jahn Otto Johansen og Anne-Stine Johnsbråten. Tildelingen skjer under et åpent arrangement 26. september 2012, kl. 11–12 i Uranienborgveien 2, Oslo. Tildelingen vil bli foretatt av Fritt Ords styremedlemmer Liv Bliksrud, Guri Hjeltnes og Frank Rossavik.

Fritt Ords Honnør tildeles Raya Bielenberg, Jahn Otto Johansen og Anne-Stine Johnsbråten for at de tre gjennom sine tankevekkende bidrag i ord, musikk og fotografi har rettet søkelyset mot romfolkets situasjon og formidlet verdifull innsikt i deres kultur og historie.

Raya Bielenberg (f. Raisa Udovikova i 1931) er sanger, skuespiller og en av de mest profilerte formidlere av romkultur i Norge. Hun er født i Sovjetunionen, der hun virket som scenekunstner før hun kom til Norge i 1967. I norsk offentlighet har hun vært en engasjert talskvinne for romfolkets kår og rettigheter. Den årlige Sigøynerfestivalen Iagori ble startet av Raya i 1999, og festivalen har brakt romkultur ut til et stort publikum. Hun gir konserter med gruppen Raya & the Gypsy Legacy, der barn og barnebarn også er med. Biografien Raya. Født med englevakt av Svein Dybing og Terje Gammmelsrud utkom i 1984.

Jahn Otto Johansen (f. 1934) har virket som journalist i mer enn et halvt århundre, med særlig interesse for Øst- og Sentral-Europa. I flere årtier har han engasjert seg sterkt for romfolket og deres situasjon, bl.a. gjennom Sigøynernes Holocaust (1989), Folket som ingen vil ha. Forfølgelsen av sigøynerne i Øst-Europa (1995), De mest forfulgte av de forfulgte: Sigøynerne på Balkan (2005) og Romafolket (sigøynerne): utstøtt og forfulgt (2010). Han har vært sjefredaktør i Dagbladet (1977–1984), men er kanskje mest kjent for sitt omfattende forfatterskap og nær 40-årige virke som utenrikssjef, reporter og korrespondent for NRK. I 2003 var Johansen Fritt Ord-professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. 

Anne-Stine Johnsbråten (f. 1983) er dokumentarfotograf og fotojournalist. Hun har i flere år jobbet med fotoprosjektet «Rom-folket i Norge». Ved å følge en romfamilie, familien Jansen, dokumenterer Johnsbråten hverdagsliv, fest og reiser. Fotoprosjektet har blant annet blitt utstilt i gruppeutstillinger på Henie Onstad Kunstsenter (2009) og i Ljubljana, Slovenia (2010). Anne-Stine Johnsbråten har med sine bilder av romfolket vært hovedutstiller ved Kulturhistorisk museum i Oslo (2010) og ved Molde bymuseum (2012). Hun har også vært kurator for Den norske Rom-ambassade med utstillingen «Fra Romfolkets Familiealbum», et midlertidig kulturhus oppført på Tullinløkka i Oslo i 2012.

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt.

Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Med påskjønnelsen følger et pengebeløp på kr 100 000 til hver.

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine årlige kritikerstipender. Stipendene skal resultere i løpende kritikk i perioden august 2019 til august 2020, og lyder på 200 000 kroner hver. Stipendordningen ble opprettet i 2015, og i år deles det ut elleve stipender.

Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til debattmøte om konspirasjonsteorier – både de som omhandler muslimer og de som eksisterer i deler av den muslimske befolkningen. Møtet finner sted på Litteraturhuset i Oslo torsdag 13. juni 2019, kl. 18–19.30.

Med Saira H. Basit, Lars Gule, Linda Noor, Mohamed Abdi og Yama Wolasmal

Kriger slutter ikke når kampene opphører, men lever videre hos de involverte, i det kollektive minnet og i litteraturen. Krig og krigshendelser danner grunnlag for historieskriving, debatt og fiksjon.

Fritt Ord lyser ut tilskudd à kr 60 000 til formidling og debatt med utgangspunkt i norsk og utenlandsk litteratur om krig.