Fritt Ords klimastipend

7. mars 2019

Skal du skrive masteroppgave om forholdet mellom klimaendringene og Grunnlovens § 112?

Stiftelsen Fritt Ord og Norsk klimastiftelse utlyser inntil tre klimastipender til studenter ved de juridiske fakultetene ved UiT, UiB og UiO. Stipendene er på kr 50 000 hver. Stipendet tildeles søkere som ønsker å analysere om – og i tilfelle på hvilken måte – Grunnlovens paragraf 112 er en rettslig skranke for tiltak/beslutninger med miljøkonsekvenser, ikke minst for jordens klima. Faglig kvalitet og gjennomføring vil bli vektlagt.

Søknad
Søknaden skal inneholde følgende elementer, og bare disse:

  • Kortfattet søknad
  • Prosjektskisse (inntil 1200 ord) med arbeidstittel som angir oppgavens tema og en klar framstilling av oppgavens problemstilling(er) og metodevalg.
  • Kort henvisning til relevant forskningslitteratur.
  • Henvisning til det institutt/fakultet du ønsker skriveplass ved.
  • Kopier av karakterutskrift og attester.
  • Redegjørelse for evt. annen støtte (stipend eller lignende) du har fått til prosjektet.

Søknaden sendes til post@klimastiftelsen.no. Merk e‐posten med «Klimastipend» i emnefeltet.

En erklæring fra potensiell veileder vil kunne støtte søknaden. Originaler av vedlegg må kunne framvises på forespørsel. Vi ber om at eventuelle vedlegg sendes som pdf‐filer.

Søknadsfrister

Studenter ved Universitetet i Oslo: 7. mars 2019 kl. 16:00.
Studenter Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø: 15. mai 2019 kl. 16:00.

Spørsmål kan rettes til Norsk klimastiftelse på post@klimastiftelsen.no.

Norsk klimastiftelse behandler søknadene. Endelig utbetaling er betinget av at Fritt Ord godkjenner innstillingen.

Merk at stipendene kun er tilgjengelig for studenter som skal skrive «stor masteroppgave», det vil si en skriftlig oppgave av forskningskarakter, med et omfang tilsvarende 60 studiepoeng eller mer. Oppgaven skal utarbeides innen rammen av et mastergradsprogram av et samlet omfang tilsvarende 120 studiepoeng eller mer.

552
Foto: Creative Commons -
Jeremy Wilburn
Generelt om Fritt Ords studentstipender
I samarbeid med en rekke norske universiteter og høyskoler lyser Fritt Ord ut stipender for studenter som arbeider med masteroppgaver og dokumentarfilmer innenfor felter som menneskerettigheter, journalistikk, ytringsfrihet og demokratiutvikling. Selve utlysningstekstene ligger på nettsidene til de respektive institusjonene, men kontakt gjerne Fritt Ord dersom du har problemer med å finne informasjon om studentstipendet som er aktuelt for deg.

Søknadene sendes direkte til de aktuelle instituttene. Søknadsfrist varierer fra lærested til lærested, men er ofte lagt til oktober.

Fullstendig liste over Fritt Ords 18 ulike studentstipend finner du her. På listen over avtalene finner du også navn på kontaktpersonene ved de ulike lærestedene, og en oversikt over tidligere stipendmottakere. Kontakt oss gjerne dersom du har problemer med å finne informasjon om studentstipendet som er aktuelt for deg.

Studenter som ikke er tilknyttet noen av universitetene/høyskolene i oversikten, men som arbeider med masteroppgaver med spesiell relevans for Fritt Ords formål, kan søke midler i Fritt Ords ordinære søknadsrunder. Se informasjon om frister og behandlingstider. Søknaden bør inneholde en grundig prosjektbeskrivelse, budsjett, karakterutskrift og anbefaling fra veileder eller andre fagpersoner.

Nyheter

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?

Img 1333

– Fritt Ord har gjort det norske ordskiftet rikere

16. april 2024

– Uten Fritt Ords støtte til journalistikk, bøker, debattmøter, seminarer, dokumentarfilm og -foto, biblioteker og litteraturhus ville den norske offentligheten og ordskiftet ha vært langt fattigere, sier forfatter og historiker Hilde Gunn Slottemo, som tirsdag 16. april presenterte boken om Fritt Ords 50 år med historie.