9.12.2014

Fritt Ords presseprisvinner Khadija Ismayilova arrestert i Aserbajdsjan

Den kjente journalisten og menneskerettighetsaktivisten har i flere år blitt utsatt for press og trakassering av aserbajdsjanske myndigheter. I oktober ble hun nektet utreise i forbindelse med en utenlandskonferanse, og ble også tatt inn til lange avhør.

Hun har nå blitt fengslet i to måneder i påvente av rettsak. Ismayilova skal være siktet for flere forhold, blant annet oppfordring til selvmord, ifølge Human Rights House. Selve siktelsen er ikke offentlig. 

NTB melder at siktelsen mot Ismayilova ble tatt ut kort tid etter at president Alham Alijevs stabssjef i en aviskommentar anklaget henne for landsforræderi. Menneskerettighets- og ytringsfrihetsorganisasjoner som Amnesty International og Helsingforskomiteen er bekymret, og kaller arrestasjonen et forsøk på å kneble de få uavhengige mediene i Aserbajdsjan.

Khadija Ismayilova er en av de viktigste undersøkende journalistene i Aserbajdsjan, og ble i 2012 tildelt Fritt Ord og Zeit Stiftungs Pressepris. I over ti år har hun arbeidet aktivt som journalist for forskjellige aviser og radiostasjoner, som Ekhno, Caspian Business News, Deutsche Welle, Washington Times, Eurasia Net og Radio Free Europe/Radio Liberty.

Fritt Ord har tidligere skrevet om aserbajdsjanske myndigheters behandling av Ismayilova:

Virusepidemien setter norsk kulturliv og offentlighet i en svært vanskelig situasjon. Stiftelsen Fritt Ord ønsker derfor å bidra ekstraordinært til prosjekter som kan sikre ytringsrommene, utvikle nye ytringsarenaer og bidra til en levende og vital offentlighet.

Fritt Ord lyser ut tilskudd à kr 60 000 til formidling og meningsutveksling med utgangspunkt i sakprosa og skjønnlitteratur om økonomi.

Civitates - a consortium of 16 European foundations including Fritt Ord - welcomes proposals for core grants to strengthen public interest journalism organisations across Europe.