9.12.2014

Fritt Ords presseprisvinner Khadija Ismayilova arrestert i Aserbajdsjan

Den kjente journalisten og menneskerettighetsaktivisten har i flere år blitt utsatt for press og trakassering av aserbajdsjanske myndigheter. I oktober ble hun nektet utreise i forbindelse med en utenlandskonferanse, og ble også tatt inn til lange avhør.

Hun har nå blitt fengslet i to måneder i påvente av rettsak. Ismayilova skal være siktet for flere forhold, blant annet oppfordring til selvmord, ifølge Human Rights House. Selve siktelsen er ikke offentlig. 

NTB melder at siktelsen mot Ismayilova ble tatt ut kort tid etter at president Alham Alijevs stabssjef i en aviskommentar anklaget henne for landsforræderi. Menneskerettighets- og ytringsfrihetsorganisasjoner som Amnesty International og Helsingforskomiteen er bekymret, og kaller arrestasjonen et forsøk på å kneble de få uavhengige mediene i Aserbajdsjan.

Khadija Ismayilova er en av de viktigste undersøkende journalistene i Aserbajdsjan, og ble i 2012 tildelt Fritt Ord og Zeit Stiftungs Pressepris. I over ti år har hun arbeidet aktivt som journalist for forskjellige aviser og radiostasjoner, som Ekhno, Caspian Business News, Deutsche Welle, Washington Times, Eurasia Net og Radio Free Europe/Radio Liberty.

Fritt Ord har tidligere skrevet om aserbajdsjanske myndigheters behandling av Ismayilova:

Fritt Ords journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford for 2020 er tildelt Shazia Majid, journalist og tidligere kommentator i VG.

Majid (f. 1974) har vært ansatt i avisen i 10 år og jobber nå som gravejournalist. Hun er dobbelt SKUP-diplom-vinner.

Stiftelsen Fritt Ord bevilger inntil 25 millioner kroner årlig i fire år til journalistikkprosjekter. Satsingen på totalt 100 millioner utgjør nær en dobling av Fritt Ords bevilgninger til journalistikk. Alle frie, redaktørstyrte publikasjoner med norske mediebrukere som målgruppe kan søke.

Neste søknadsfrist er 8. november kl. 15.00.

The call for applications for participation in Perspektivy’s cross-border journalism programme “Central Asia-mix ” is now open.

Application deadline is 31 October 2019.