9.12.2014

Fritt Ords presseprisvinner Khadija Ismayilova arrestert i Aserbajdsjan

Den kjente journalisten og menneskerettighetsaktivisten har i flere år blitt utsatt for press og trakassering av aserbajdsjanske myndigheter. I oktober ble hun nektet utreise i forbindelse med en utenlandskonferanse, og ble også tatt inn til lange avhør.

Hun har nå blitt fengslet i to måneder i påvente av rettsak. Ismayilova skal være siktet for flere forhold, blant annet oppfordring til selvmord, ifølge Human Rights House. Selve siktelsen er ikke offentlig. 

NTB melder at siktelsen mot Ismayilova ble tatt ut kort tid etter at president Alham Alijevs stabssjef i en aviskommentar anklaget henne for landsforræderi. Menneskerettighets- og ytringsfrihetsorganisasjoner som Amnesty International og Helsingforskomiteen er bekymret, og kaller arrestasjonen et forsøk på å kneble de få uavhengige mediene i Aserbajdsjan.

Khadija Ismayilova er en av de viktigste undersøkende journalistene i Aserbajdsjan, og ble i 2012 tildelt Fritt Ord og Zeit Stiftungs Pressepris. I over ti år har hun arbeidet aktivt som journalist for forskjellige aviser og radiostasjoner, som Ekhno, Caspian Business News, Deutsche Welle, Washington Times, Eurasia Net og Radio Free Europe/Radio Liberty.

Fritt Ord har tidligere skrevet om aserbajdsjanske myndigheters behandling av Ismayilova:

Har netthets og polarisering endret nordmenns syn på ytringsfriheten? Hvordan har ytringsrommet for forskere utviklet seg i en tid da kunnskap om felter som klima, kjønn og integrering alltid skaper kontroverser i offentligheten? Er den kunstneriske ytringsfriheten under sterkere press enn tidligere?

Fredag 17. januar 2020 klokken 18.00 møter du de åtte fotografene som fra 2017 til 2019 var med i den fjerde utgaven av Norwegian Journal of Photography (NJP) hos Fritt Ord i Oslo.

I samtale med Susanne Østby Sæther, kurator ved Henie Onstad kunstsenter, og Jonas Ekeberg, påtroppende kunstnerisk leder ved Fotografihuset.

Stiftelsen Fritt Ord deler hvert år ut Fritt Ords Pris til personer eller institusjoner som i særlig grad har vist ytringsmot og arbeidet for å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, spesielt ved å stimulere den levende debatt.

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater.