Fritt Ords Pris 2016 tildelt Robert Mood

11. mai 2016

​Stiftelsen Fritt Ords Pris 2016 ble tirsdag kveld tildelt generalløytnant Robert Mood for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet.

Robert Mood har vært en samfunnsbevisst og åpen leder i Forsvaret i en årrekke. Han har bidratt aktivt og skarpt til flere viktige og kritiske ordskifter om Forsvarets rolle både i internasjonale operasjoner og i det norske samfunnet.

Det skjer sjelden at høytstående embets- og tjenestemenn deltar så aktivt og modig i offentlig debatt. Robert Mood har gjort det med opplysende og kritiske innlegg om forsvarspolitikk, og om temaer som ligger fjernere fra hans eget arbeidsfelt. Derfor fikk han Fritt Ords Pris 2016 i går kveld.

Stiftelsen Fritt Ords styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn løftet i sin tale frem dualiteten i vårt samfunns krav om stadig mer åpenhet, satt opp mot den lojaliteten som kreves av offentlig ansatte. – Jeg mener – som resten av styret i stiftelsen – at Robert Mood har vært en viktig stemme i offentligheten, med en særlig erfaringsbakgrunn som har gitt stemmen tyngde i flere essensielle debatter, sa Rieber-Mohn.

Robert Mood har de siste årene blant annet engasjert seg sterkt i offentligheten i debatter om de norske styrkene i Afghanistan, behandlingen av Forsvarets veteraner, størrelsen på forsvarsbudsjettet, nedbyggingen av hæren, Vestens forhold til Syria-krisen, bevæpningen av norsk politi og Norges forhold til Russland.

- Det gikk ikke lang tid før Robert Mood ble møtt med kritikk, ikke for sin mening, men fordi han som høyt rangert offiser overhodet hadde ytret seg i dette spørsmålet, sa Fritt Ords styreleder, og viser til debatten om generell bevæpning av politiet. – Denne debatten ville ha vært fattigere uten det perspektivet av erfaring og innsikt som Robert Mood maktet å tilføre den.

Prisvinneren selv beskrev i sin tale under prisutdelingen at han har opplevd at embetsrommet er blitt mindre de siste tyve årene, og interessen for faglige råd mindre. – Hvis det er noe jeg gremmes over må det være at jeg og den øvrige forsvarsledelse ikke har vært tydeligere i våre råd og konsekvensbeskrivelser – også i det offentlige rom, sa Mood.

I sin tale løftet han frem hvor viktig det er å ha en samtale om Forsvarets nåværende situasjon og utvikling fremover. Han oppfordret blant annet samfunnet til å lytte til Norges nye veteraner, som har godt utgangspunkt for å bidra til helhetlig tenkning rundt forsvar, samfunnssikkerhet og beredskap.

- Den politiske debatten om hvor vi skal bidra og hva som er målet, må ikke rokke ved at soldatene våre, uavhengig av manglende helhet, tross politisk kortsiktighet og overordnet militær utilstrekkelighet, gjør en innsats som fortjener tydelig anerkjennelse og målrettet oppfølging når behovet eventuelt oppstår, sa Mood.


Prisvinneren
Robert Mood (57) er født i Kragerø. Han ble i januar 2014 utnevnt til generalløytnant og sjef for Forsvarets militærdelegasjon ved NATO-hovedkvarteret i Brussel. Han har hatt en lang rekke lederstillinger i det norske Forsvaret, blant annet som sjef for Telemark Bataljon og som generalinspektør for Hæren. Internasjonalt har han blant annet vært utnevnt av FNs generalsekretær til sjef for observatørkorpset i Midtøsten (UNTSO), og senere til sjef for FNs observatørstyrke i Syria (UNSMIS).

Mood har mottatt en rekke militære utmerkelser og dekorasjoner. Han er rådsleder for Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Mood er gift og har en sønn.


Taler fra prisutdelingen

Fritt Ords Pris
Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på 400 000 kroner. Med prisen følger Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas. Prisutdelingen fant sted tirsdag 10. mai 2016 kl. 19 i Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Se tidligere prisvinnere: http://www.frittord.no/priser/fritt-ords-pris
Lenke til pressemelding om Robert Mood fra 14. mars 2016: http://www.frittord.no/aktuelt/fritt-ords-pris-2016/

Nyheter

Ntb 0z9vyu vo0w

Fritt Ords masterstipend

22. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?