12.02.2019

Fritt Ords seminar for studentaviser 2019: podkast

- Vi har notert mer i dag enn på lenge. Det er mye å få med seg fra både foredragsholdere og de andre seminardeltakerne, sier Lars og Gabriel, som nylig har lansert podkast ved Nord Universitet i Bodø.
Journalist Ida Karine Gullvik snakker om arbeidet med podkasten «Rørsla» fra FriFagbevegelse.
Universitas har i flere omganger fått støtte av Fritt Ord til sin utenriksdekning. Her forteller de om sine reportasjeturer til Romania og Libanon.
Fredag 15. februar 2019 inviterte Fritt Ord til sitt årlige heldagsseminar for studentaviser og studentmedier. Formålet med seminaret å tilby ny innsikt på spennende journalistiske fagfelt og utveksle erfaringer med andre studentmedier. Tidligere seminarer har tatt for seg temaer som fotojournalistikk, reportasjesjangeren, overgang fra papir til digitalt og studentmedier som debattarena. I år fokuserte vi på podkastsjangeren.

Over 30 redaktører, journalister og radiojournalister fra studentaviser og studentmedier over hele landet deltok på seminaret.

Redaktører, journalister og radiojournalister fra bl.a. Universitas, Studvest, Radio Revolt, Volda Studentradio, Studentradioen i Bergen, Samfunnsvitern og Tuntreet.
På seminaret fikk deltakerne lære mer om:
  • Hva skiller ulike typer podkast: fra radiodokumentar til aktualitetspodkast
  • Podkast som reportasjeformat
  • Multimedial journalistikk – hvordan kan radiojournalister og skrivende journalister sammen jobbe fram gode saker?
  • Hvordan har podkast-sjangeren i Norge utviklet seg over tid? 

Ingerid Salvesen, journalist med bakgrunn fra Dagens Næringsliv, mottaker av Fritt Ords Oxford-stipend og programleder i utenrikspodkasten «Du Verden!» snakket om hvordan man lager en god nyhets- og aktualitetspodkast.
 
Ida Karine Gullvik, journalist med bakgrunn fra Klassekampen og NRK, nå programleder og produsent for podkasten «Rørsla» fra FriFagbevegelse snakket om hva som kjennetegner en god podkastreportasje.
 
 
Fullt program:
 
8:30-09.00 Registrering og kaffe

09:00 Velkommen – oppstart – presentasjonsrunde
 
10:00 Hvordan lager man en god nyhets- og aktualitetspodkast?

Med Ingerid Salvesen
 
11:00 Podkast som fortellende format – mellom radiodokumentar og skreven reportasje
Med Ida Karine Gullvik
 
12:00 Lunsj
 
13:00 Om Fritt Ords støtteordning for journalistikkprosjekter

Universitas snakker om sine siste Fritt Ord-støttede prosjekter.

13.30 Pitchen – nøkkel til realisering

14:15 Gruppearbeid
 
15.00 Plenumsdebatt
 
15.30 Avslutning

 

The 2019 Free Media Awards were bestowed at the Free Media Awards conference in Vilnius, Lithuania, under the auspices of Fritt Ord and ZEIT-Stiftung, on Tuesday 19 November 2019.

Norwegian Journal of Photography er høstens store fotosatsning på Henie Onstad Kunstsenter. 23. august 2019 åpnet utstillingen «Norsk dokumentarfotografi» dørene, der arbeidene til alle deltakende fotografer i de fire utgavene av NJP presenteres. Utstillingen står frem til 12. januar 2020.

Fritt Ords journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford for 2020 er tildelt Shazia Majid, journalist og tidligere kommentator i VG.

Majid (f. 1974) har vært ansatt i avisen i 10 år og jobber nå som gravejournalist. Hun er dobbelt SKUP-diplom-vinner.