Masterkunnskap til folket

4. september 2017

Når: Mandag 4. september 2017 kl. 09-15
Hvor: Hos Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo

Er du interessert i å dele funnene og innsiktene fra masteroppgaven din med offentligheten? Vi inviterer til skriveverksted for masterstudenter som har mottatt Fritt Ord-stipend eller som skriver oppgaver innen menneskerettigheter, journalistikk, ytringsfrihet og demokratiutvikling. Vi tror oppgavene har verdi for det offentlige ordskiftet, og at kunnskapen fortjener å bli formidlet til et bredere publikum.

Vi inviterer deltakerne til å utarbeide en kronikk eller artikkel som kan formidle funn og innsikter fra masterprosjektet. Gjennom skriveverkstedet videreutvikler man sin egen tekst, får innspill til forbedring og videreutvikling og får tips og innspill til hvor man kan få teksten publisert.

Påmelding
Personer som ønsker å delta kan sende en epost til Joakim Lie på joakim.lie@frittord.no innen onsdag 30. august. I eposten inkluderer du kontaktinformasjon, lærestedet du er eller har vært tilknyttet og tema for oppgaven din. Dersom du har mottatt Fritt Ord-stipend, så ber vi at du oppgir i hvilket år. En forutsetning for deltakelse er at du på forhånd skriver et utkast til en tekst på én A4-side. Denne leveres også innen onsdag 30. august.

På skriveverkstedet får du en innføring i viktige trekk ved kronikksjangeren fra fagpersoner med erfaring fra avisredaksjoner. Du får tilbakemeldinger på teksten og mulighet til å diskutere den med andre kursdeltakere, samt tid til å jobbe videre med den der og da. Etter skriveverkstedet får du hjelp til å fullføre kronikken og tips til kontakt med riksaviser, regionaviser, lokalaviser eller fagpresse, avhengig av hvor kronikken vil passe best.

Skriveverkstedet holdes i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2 i Oslo. Reiseutgifter refunderes med opp til kr 2000 for deg med lang reisevei. Vi tilbyr individuell veiledning, kurset har derfor bindende påmelding.

Program

  • Velkommen og introduksjon til temaet formidling ved Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord
  • Hva skal med? Tematikk, budskap , prioritering og språk
  • Gruppearbeid med andreutkast av teksten
  • Lunsj
  • Kronikksjangeren i dag. Nye måter å skrive tittel, ingress og innledning på. Ved Erik Tornes, debattredaktør i Aftenposten
  • Oppsummering av gruppearbeid og tilbakemelding på andreutkast
  • Gruppearbeid: vinkling og spissing – å engasjere leseren
  • Avslutning – veien videre

Om Fritt Ords studentstipend
Fritt Ord deler ut arbeidsstipend til studenter som arbeider med masteroppgaver og dokumentarfilmer med tematikk som er viktig for samfunnsdebatten, typisk innenfor felter som menneskerettigheter, journalistikk, ytringsfrihet og demokratiutvikling. Stipendene deles ut i samarbeid med en rekke norske universiteter og høyskoler. Se temasidene om studentstipendene for oversikt over eksisterende avtaler.

Selve utlysningstekstene ligger på nettsidene til de respektive institusjonene, men kontakt gjerne Fritt Ord dersom du har problemer med å finne informasjon om studentstipendet som er aktuelt for deg. Søknadene sendes direkte til de aktuelle instituttene. Søknadsfrist varierer fra lærested til lærested, men er ofte lagt til oktober.

Studenter som ikke er knyttet til noen av universitetene/høyskolene i oversikten, men som arbeider med masteroppgaver med spesiell relevans for Fritt Ords formål, kan ta kontakt med Fritt Ord direkte.

Nyheter

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?

Img 1333

– Fritt Ord har gjort det norske ordskiftet rikere

16. april 2024

– Uten Fritt Ords støtte til journalistikk, bøker, debattmøter, seminarer, dokumentarfilm og -foto, biblioteker og litteraturhus ville den norske offentligheten og ordskiftet ha vært langt fattigere, sier forfatter og historiker Hilde Gunn Slottemo, som tirsdag 16. april presenterte boken om Fritt Ords 50 år med historie.