Status for ytringsfriheten i Norge: Hva vet vi – og hva vet vi ikke?

13. februar 2020

Hva er de største utfordringene for ytringsfriheten i dag, og hva bør forskerne undersøke nærmere?

Tid og sted: 13. feb. 2020 19:00–21:00, Litteraturhuset i Oslo.

Den offentlige debatten om ytringsfrihet preges av sterke meninger og mange advarsler. Det finnes en økende uro knyttet til ytringsfriheten som premiss for sannhetssøking, kunnskap, demokrati og meningsdannelse. Blant utfordringene som diskuteres er en polarisert debatt, hatefulle ytringer, mobbedynamikker på sosiale medier samt spredning av desinformasjon og falske nyheter.

Men hva vet vi egentlig om status for ytringsfriheten i Norge i dag?

Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning (ISF) inviterer til et åpent møte som markerer oppstarten for en ny runde av Fritt Ords Monitorprosjekt: Status for ytringsfriheten i Norge 2020-2021. Her inviterer vi sentrale premissleverandører i norsk offentlighet til en panelsamtale om de største utfordringene for ytringsfriheten i dag og ikke minst: Hva bør vi undersøke nærmere? Behøver vi egentlig mer kunnskap om ytringsfrihetens status i Norge? Hva preger de farene vi i så fall trenger kunnskap om?

Program

19.00-19.05: Velkommen ved Arnfinn H. Midtbøen, ISF

19.05-19.30: Introduksjon til prosjektet og oppsummering av tidligere undersøkelser ved prosjektleder Kjersti Thorbjørnsrud, ISF

19.30-20.30: Panelsamtale mellom:
Mari Skurdal, redaktør Klassekampen
Nils August Andresen, redaktør Minerva
Shabana Rehman, standup-komiker, samfunnsdebattant og daglig leder av foreningen Født Fri
Mohamed Abdi, samfunnsdebattant og skribent, fast spaltist i Morgenbladet
Marte Mangset, forsker ved ISF

20.30-21.00: Innspill og spørsmål fra salen

Panelsamtalen modereres av Arnfinn H. Midtbøen

Arrangør: Institutt for samfunnsforskning og Fritt Ord.
Møtet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangement.

Nyheter

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?

Img 1333

– Fritt Ord har gjort det norske ordskiftet rikere

16. april 2024

– Uten Fritt Ords støtte til journalistikk, bøker, debattmøter, seminarer, dokumentarfilm og -foto, biblioteker og litteraturhus ville den norske offentligheten og ordskiftet ha vært langt fattigere, sier forfatter og historiker Hilde Gunn Slottemo, som tirsdag 16. april presenterte boken om Fritt Ords 50 år med historie.