Arrangementer

8.11.2018

Lærerseminar: Tegningen som ytring

Velkommen til seminar hos Fritt Ord, Uranienborgveien 2, torsdag 8. november 2018, kl. 09 – 15.


Vi ønsker å vise betydningen av tegninger og tegneserier, og presenterer forslag til hvordan disse sjangrene kan brukes i flere forskjellige fag. Seminardeltakerne får utdelt LNUs fagtidsskrift Norsklæreren 3-2018, der temaet belyses av ulike skribenter. Vi sikter mot konkrete og matnyttige foredrag og gode diskusjoner. Arrangementet er knyttet til Fritt Ord-konkurransen for elever i vgs., som i skoleåret 2018/19 har tegning som tema.

Bindende påmelding via www.frittordkonkurransen.no/seminar innen 1. november.

Seminaret arrangeres av Stiftelsen Fritt Ord i samarbeid med Landslaget for norskundervisning og NRK Skole. Det serveres kaffe og lunsj underveis.

INNHOLD:
  • Ida Neverdahl: Tegningens styrke – og noen av dens problemer
  • Ingeborg Øvern: Tegninger i klasserommet
  • Morten Harper: Skråblikk og vitnesbyrd i den nye seriejournalistikken
  • Redaktør Vebjørn Selbekk: Karikaturstridens betydning i dag

Les mer om konkurransen her. 

FOREDRAGSHOLDERE:

Ida Neverdahl er en ung tegneserieskaper som står bak flere utgivelser. ‘I’m a girl. It’s fantastic’ (2018) er svært godt mottatt, og tidligere har hun gitt ut serien ‘Gele’ og tegnede reiseskildringer fra Moskva og Los Angeles med medforfatter Øystein Runde. Hun har hatt stripeserier på trykk i Dagbladet, VG, Pondus og Nemi.

Ida Neverdahl vil vise tegneseriens styrke i kraft av å være et visuelt medium som spiller på sammenhengen mellom tekst og bilde, og hvordan denne typen kommunikasjon er hensiktsmessig for å få noe delt og spredt fort på nett. Men også hvordan bilder med sine forenklede budskap gir mer rom for misforståelser og (feil)tolkninger.

 
Ingeborg Øvern er lektor ved Hartvig Nissens skole. Hun viser hvordan tegneserier kan brukes som lesestrategi og fortellingsverktøy i historie- og norskfaget. Gjennom presentasjon og workshop utforsker vi potensialet i bruk av tegninger i undervisningen.

 
Tegneserieskribent Morten Harper presenterer dokumentariske tegneserier og seriejournalistikk fra samtida. Disse sjangrene som stadig videreutvikles, byr på viktige vitnesbyrd fra felt der vi trenger nye stemmer og skråblikk på det feltet de presenterer. Morten Harper driver nettstedet Tegneserier.no og er rådgiver i organisasjonen Nei til EU.


Vebjørn Selbekk er sjefredaktør i avisen Dagen. Han var sjefredaktør i avisen Magazinet i 2006 og har utgitt bøkene ‘Truet av islamister’ (2006) og ‘Fryktens makt’ (2016) om sin kamp for redaksjonell frihet under karikaturstriden og i årene som fulgte.

Fredag 2. november 2018 kl. 19.00–20.30 inviterer Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography til et sjeldent møte med den legendariske Magnum-fotografen Raghu Rai i Uranienborgveien 2, Oslo.

Espen Rasmussen, fotograf og medredaktør i Norwegian Journal of Photography, er moderator.

Fritt Ord, Uranienborgveien 2, 0258 Oslo, on Friday 2nd November from 9am-2pm.

Welcome to a special event to mark the International Day to End Impunity for Crimes against Journalists.

Fritt Ord, Piraya Film og Norwegian Journal of Photography inviterer til visning av dokumentarfilmen om Magnum-fotografen Raghu Rai - An Unframed Portrait, og en samtale mellom Raghu Rai, regissør Avani Rai og fotograf Linda Bournane Engelberth.

Torsdag 1. november 2018, kl. 18.30, på Klingenberg kino i Oslo.