Arrangementer

8.11.2018

Lærerseminar: Tegningen som ytring

Velkommen til seminar hos Fritt Ord, Uranienborgveien 2, torsdag 8. november 2018, kl. 09 – 15.


Vi ønsker å vise betydningen av tegninger og tegneserier, og presenterer forslag til hvordan disse sjangrene kan brukes i flere forskjellige fag. Seminardeltakerne får utdelt LNUs fagtidsskrift Norsklæreren 3-2018, der temaet belyses av ulike skribenter. Vi sikter mot konkrete og matnyttige foredrag og gode diskusjoner. Arrangementet er knyttet til Fritt Ord-konkurransen for elever i vgs., som i skoleåret 2018/19 har tegning som tema.

Bindende påmelding via www.frittordkonkurransen.no/seminar innen 1. november.

Seminaret arrangeres av Stiftelsen Fritt Ord i samarbeid med Landslaget for norskundervisning og NRK Skole. Det serveres kaffe og lunsj underveis.

INNHOLD:
  • Ida Neverdahl: Tegningens styrke – og noen av dens problemer
  • Ingeborg Øvern: Tegninger i klasserommet
  • Morten Harper: Skråblikk og vitnesbyrd i den nye seriejournalistikken
  • Redaktør Vebjørn Selbekk: Karikaturstridens betydning i dag

Les mer om konkurransen her. 

FOREDRAGSHOLDERE:

Ida Neverdahl er en ung tegneserieskaper som står bak flere utgivelser. ‘I’m a girl. It’s fantastic’ (2018) er svært godt mottatt, og tidligere har hun gitt ut serien ‘Gele’ og tegnede reiseskildringer fra Moskva og Los Angeles med medforfatter Øystein Runde. Hun har hatt stripeserier på trykk i Dagbladet, VG, Pondus og Nemi.

Ida Neverdahl vil vise tegneseriens styrke i kraft av å være et visuelt medium som spiller på sammenhengen mellom tekst og bilde, og hvordan denne typen kommunikasjon er hensiktsmessig for å få noe delt og spredt fort på nett. Men også hvordan bilder med sine forenklede budskap gir mer rom for misforståelser og (feil)tolkninger.

 
Ingeborg Øvern er lektor ved Hartvig Nissens skole. Hun viser hvordan tegneserier kan brukes som lesestrategi og fortellingsverktøy i historie- og norskfaget. Gjennom presentasjon og workshop utforsker vi potensialet i bruk av tegninger i undervisningen.

 
Tegneserieskribent Morten Harper presenterer dokumentariske tegneserier og seriejournalistikk fra samtida. Disse sjangrene som stadig videreutvikles, byr på viktige vitnesbyrd fra felt der vi trenger nye stemmer og skråblikk på det feltet de presenterer. Morten Harper driver nettstedet Tegneserier.no og er rådgiver i organisasjonen Nei til EU.


Vebjørn Selbekk er sjefredaktør i avisen Dagen. Han var sjefredaktør i avisen Magazinet i 2006 og har utgitt bøkene ‘Truet av islamister’ (2006) og ‘Fryktens makt’ (2016) om sin kamp for redaksjonell frihet under karikaturstriden og i årene som fulgte.

Norwegian Journal of Photography er høstens store fotosatsning på Henie Onstad Kunstsenter. 23. august 2019 åpner utstillingen «Norsk dokumentarfotografi» dørene, der arbeidene til alle deltakende fotografer i de fire utgavene av NJP presenteres.

Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til debattmøte om konspirasjonsteorier – både de som omhandler muslimer og de som eksisterer i deler av den muslimske befolkningen. Møtet finner sted på Litteraturhuset i Oslo torsdag 13. juni 2019, kl. 18–19.30.

Med Saira H. Basit, Lars Gule, Linda Noor, Mohamed Abdi og Yama Wolasmal

Fritt Ord og Reuters Institute for the Study of Journalism inviterer til frokostmøte med lansering av den årlige medieundersøkelsen Reuters Institute Digital News Report og debatt om medietillit, onsdag 12. juni kl. 09.00-10.30 hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2.