Arrangementer

22.09.2017

Musikk, propaganda og motstand

I samarbeid med Kapittel: Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet inviterer vi til «Demo: Musikk, propaganda og motstand» fredag 22. september 2017 kl. 10.00 og kl. 12.00 på Sølvberget bibliotek og litteraturhus. Samtalen er del av årets festivalprogram. På arrangementet deltar kunstneren Morten Traavik, musiker Moddi og det slovenske bandet Laibach. Ordstyrer er journalist og musikker Guttorm Arndreassen.

«Propaganda» er temaet for årets Fritt Ord-konkurranse for videregående skole – der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Ifølge Store norske leksikon er propaganda bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre. 

Hvem avgjør hva som er propaganda? Hvordan skal vi forholde oss til tekster og budskap som befinner seg i gråsonen mellom et ønske om å påvirke andre gjennom argumentasjon og diskusjon, og uredelig bruk av argumenter og overdrevne virkemidler?

Under samtalen blir deltakerne oppfordret til å reflektere rundt disse spørsmålene. Morten Traavik har gjennomført flere kontroversielle kunstprosjekter i Nord-Korea og sammen med nordkoreanske aktører. I et av sine siste prosjekter tok han med det slovenske bandet Laibach for å spille konsert i Pyongyang, noe som dokumenteres i filmen Liberation Day (2016). Traavik vil fortelle om sitt forhold til Nord-Korea. 

Moddi går i sitt siste prosjekt inn i det totalitære fra et annet perspektiv. I boka og musikkalbumet Unsongs har han hentet fram tolv sanger som har blitt forbudt av myndighetene i tolv ulike land. Moddi forteller om prosjektet og spiller live fra albumet.

Det slovenske bandet Laibach ble stiftet i Jugoslavia i 1980, og fikk internasjonal suksess fra 90-tallet. I hele sin historie har Laibach lånt motiver fra totalitære regimer, og de har blitt kjent for å covre vestlige pop-hits med sin industrielle musikkstil. På DEMO får vi et møte med Laibach blant annet gjennom deres plakatkunst, som spiller på totalitære regimers propagandaestetikk.

Arrangementet retter seg mot skoleklasser som er interessert i å delta i Fritt Ord-konkurransen, men er også åpent for et allment publikum.

Les mer og bestill billetter her.
 

Om kapittelfestivalen:
Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, er en årlig festival som arrangeres av Sølvberget. Kapittel 17 finner sted 20.-24. september.

Kapittel er blant Norges største litteraturfestivaler, og har utviklet seg til å bli en viktig litterær arena både nasjonalt og internasjonalt. Kapittel er en engasjert festival. Ytringsfriheten skal gjennomsyre programmet, og lede til at vi får belyst brennbare temaer fra flere verdenshjørner. I tillegg skal man selvfølgelig også finne det nye norske og dem som er med på å prege den norske bokheimen.

Festivalen skal videre ta vare på de sjangrene som ikke får mest oppmerksomhet i offentligheten. Med Kapittels tematiske interesser følger også en spesiell oppmerksomhet rettet mot sakprosaen og journalistikken. I tillegg vil sjangre som dokumentarfilm, poesi og illustrert litteratur alltid finne god plass i programmet. 

Norwegian Journal of Photography er høstens store fotosatsning på Henie Onstad Kunstsenter. 23. august 2019 åpner utstillingen «Norsk dokumentarfotografi» dørene, der arbeidene til alle deltakende fotografer i de fire utgavene av NJP presenteres.

Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til debattmøte om konspirasjonsteorier – både de som omhandler muslimer og de som eksisterer i deler av den muslimske befolkningen. Møtet finner sted på Litteraturhuset i Oslo torsdag 13. juni 2019, kl. 18–19.30.

Med Saira H. Basit, Lars Gule, Linda Noor, Mohamed Abdi og Yama Wolasmal

Fritt Ord og Reuters Institute for the Study of Journalism inviterer til frokostmøte med lansering av den årlige medieundersøkelsen Reuters Institute Digital News Report og debatt om medietillit, onsdag 12. juni kl. 09.00-10.30 hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2.