Seminar med fotografen og Magnum-legenden Raghu Rai

2. november 2018

Fredag 2. november 2018 kl. 19.00–20.30 inviterer Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography til et sjeldent møte med den legendariske Magnum-fotografen Raghu Rai i Uranienborgveien 2, Oslo.

Espen Rasmussen, fotograf og medredaktør i Norwegian Journal of Photography, er moderator.

I mer enn 50 år har den indiske fotografen dokumentert noen av de største og viktigste historiske begivenheter i sitt hjemland og på sitt kontinent, i tillegg til å portrettere kjente samfunnsaktører som Mor Teresa og Dalai Lama. 74 år gamle Raghu Rai er fortsatt svært aktiv, og har til nå gitt ut 40 fotobøker og hatt en rekke retrospektive utstillinger verden rundt, som i Museo Dei Capitolini i Italia og under Rencontres d’Arles i Frankrike.

I november kommer Magnum-fotografen på besøk til Norge, hvor han vil gi et innblikk i hvordan han blant annet har vært vitne til den enorme forandringen av India de siste 50 årene, krigen i Bangladesh, urolighetene i Kashmir og sammenbruddet av Sovjetunionen. Noen av hans mest kjente fotografier er fra Bhopal-katastrofen i India. Bildene ble avgjørende for Vestens oppfatning av den tragiske gassulykken der over en halv million mennesker ble skadet og mange tusen omkom.

Raghu Rai ble invitert inn i bildebyrået Magnum av en av grunnleggerne, Henri Cartier Bresson, i 1971. Da hadde han allerede i flere år fotografert indiske borgere i byer og landsbyer over hele landet. Fotografyrket var på den tiden ikke enkelt å leve av i India, men Raghu Rais utstråling og måte å møte mennesker på sies å påvirke alle som er i nærheten av han. Dette har gjort at hans fotografier har blitt en betydningsfull dokumentasjon av Indias ufortalte historie. Fotografen sier selv dette om sitt virke:

«For meg er kameraet et instrument for å lære. Når du ser gjennom det, så oppnår du en type konsentrasjon. I disse konsentrerte øyeblikkene kan du trenge inn og oppdage det usynlige – det ukjente. Det er å lære om seg selv og om verden.»

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangementet.

Nyheter

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?

Img 1333

– Fritt Ord har gjort det norske ordskiftet rikere

16. april 2024

– Uten Fritt Ords støtte til journalistikk, bøker, debattmøter, seminarer, dokumentarfilm og -foto, biblioteker og litteraturhus ville den norske offentligheten og ordskiftet ha vært langt fattigere, sier forfatter og historiker Hilde Gunn Slottemo, som tirsdag 16. april presenterte boken om Fritt Ords 50 år med historie.