Arrangementer

13.02.2020

Status for ytringsfriheten i Norge: Hva vet vi – og hva vet vi ikke?

Hva er de største utfordringene for ytringsfriheten i dag, og hva bør forskerne undersøke nærmere?

Tid og sted: 13. feb. 2020 19:00–21:00, Litteraturhuset i Oslo


Den offentlige debatten om ytringsfrihet preges av sterke meninger og mange advarsler. Det finnes en økende uro knyttet til ytringsfriheten som premiss for sannhetssøking, kunnskap, demokrati og meningsdannelse. Blant utfordringene som diskuteres er en polarisert debatt, hatefulle ytringer, mobbedynamikker på sosiale medier samt spredning av desinformasjon og falske nyheter.

Men hva vet vi egentlig om status for ytringsfriheten i Norge i dag?

Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning (ISF) inviterer til et åpent møte som markerer oppstarten for en ny runde av Fritt Ords Monitorprosjekt: Status for ytringsfriheten i Norge 2020-2021. Her inviterer vi sentrale premissleverandører i norsk offentlighet til en panelsamtale om de største utfordringene for ytringsfriheten i dag og ikke minst: Hva bør vi undersøke nærmere? Behøver vi egentlig mer kunnskap om ytringsfrihetens status i Norge? Hva preger de farene vi i så fall trenger kunnskap om?


Program
19.00-19.05: Velkommen ved Arnfinn H. Midtbøen, ISF

19.05-19.30: Introduksjon til prosjektet og oppsummering av tidligere undersøkelser ved prosjektleder Kjersti Thorbjørnsrud, ISF

19.30-20.30: Panelsamtale mellom:
  • Mari Skurdal, redaktør Klassekampen
  • Nils August Andresen, redaktør Minerva
  • Shabana Rehman, standup-komiker, samfunnsdebattant og daglig leder av foreningen Født Fri
  • Mohamed Abdi, samfunnsdebattant og skribent, fast spaltist i Morgenbladet
  • Marte Mangset, forsker ved ISF

20.30-21.00: Innspill og spørsmål fra salen

Panelsamtalen modereres av Arnfinn H. Midtbøen


Arrangør: Institutt for samfunnsforskning og Fritt Ord.
Møtet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangement.

Den kunstneriske ytringsfriheten er ofte selve indikatoren på hvor grensene går i et samfunn. Har norske dokumentaristers arbeid blitt vanskeligere?

Tid og sted: fredag 28. februar 2020, kl. 16:30–17:30, på Vega Scene, Hausmanns gate 28, Oslo.

Hva skjer når en papirløs meksikansk familie søker kirkeasyl hos en afroamerikansk kirkemenighet i Philadelphias fattigste bydel? Da Carmela Hernandez og barna ber om asyl, risikerer presten Renee McKenzie fem år i fengsel for å huse dem, men hun er aldri i tvil.

Fredag 17. januar 2020 klokken 18.00 møter du de åtte fotografene som fra 2017 til 2019 var med i den fjerde utgaven av Norwegian Journal of Photography (NJP) hos Fritt Ord i Oslo.

I samtale med Susanne Østby Sæther, kurator ved Henie Onstad kunstsenter, og Jonas Ekeberg, påtroppende kunstnerisk leder ved Fotografihuset.