Kalender - Arkiv

mai
29
2017

Islam i Norge - Unge stemmer

Fritt Ord inviterer til arrangementet «Islam i Norge - Unge stemmer om ytringsfrihet, identitet, likestilling og aksept for tro», mandag 29. mai kl. 19.00-21.00 på Litteraturhuset.

Et panel bestående av unge med flerkulturell bakgrunn diskuterer Islam i Norge i dag. Hvordan dekkes islam i media? Hva kan gjøres mot ekstrem sosial kontroll? Hvor stor plass skal religionene ha i det offentlige rom?

Påmelding sendes til registrering@frittord.no. Arrangementet er gratis og åpent for alle.


mai
19
2017

Utlysning: Den gode kritikken 2017

Ti kritikerstipender à 200 000 kroner

Stiftelsen Fritt Ord utlyser ti årlige stipender à 200 000 kroner til kritikere som skriver for dagsaviser eller ukeaviser, eller leverer kritikk til TV/radio. Stipendordningen er samlet på seks millioner kroner over tre år (2015-2017).

Stipendene kan tildeles kritikere som arbeider innenfor hvilke som helst av kunstens og kulturens felter. Stipendene skal resultere i konkret og løpende kritikkproduksjon gjennom hele året, og er et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av et antall norske kritikere årlig. Fritt Ord ønsker å gi flere kritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det. Stipendene er ment som et tillegg til andre kritikerinntekter.


mai
12
2017

Øremerkede midler til journalistikk

Fritt Ord minner om utlysningen Kvalitetsjournalistikk i en ny tid. Stiftelsen deler ut inntil 10 millioner kroner årlig i 2016 og 2017 til journalistikkprosjekter. Satsningen ble etablert i 2015.

Stiftelsen Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av kjerneområdene. I den krevende situasjonen mediene og dermed hele offentligheten nå er inne i, ønsker vi å gjøre enda mer for å legge til rette for og støtte kritisk og vesentlig kvalitetsjournalistikk på flere områder.

Behandlingen av søknadene foregår fortløpende gjennom året, med syv separate frister.

mai
02
2017

Samtale om spillkritikken og lansering av boka “Spillmagi”

Velkommen til lansering av boka «Spillmagi – fortellinger om dataspill» og samtale om spillkritikk i Norge, tirsdag 2. mai kl. 18 på Tilt i Torggata 16. Hvordan er spillkritikken sammenliknet med andre typer kunstkritikk? Hva har de til felles og hva skiller dem? Vi borer i hvordan spillkritikken bør være, hva vi trenger av den – og undersøker hvordan den er truet.

Debattsamtale med:
 • Valentina Birke, spill- og kunstkurator i Hamburg
 • Monica Holmen, Akershus kunstsenter
 • Rune Fjeld Olsen, Level Up Norge
 • Mattis Folkestad, Milkmaid of the Milky Way / Machineboy

Samtalen ledes av journalist Martin Bergesen

april
26
2017

Den delte byen?

Hvilken påvirkningskraft har fordommer mellom østkanten og vestkanten i hverdagen, i sosiale medier, samtaler og debatter? Er det noe hold i fordommene våre? Er vi likere enn vi tror, eller er det faktisk store forskjeller?

Hvis byen er delt, er det egentlig så farlig?

Mange ungdommer har i dag en tydelig tilknytning til bydelen de kommer fra. For andre er det vel så viktig å ikke bli satt i bås. Uansett har merkelappene vi setter på hverandre konsekvenser.

Fritt Ord og Si ;D ønsker velkommen til debattmøtet «Den delte byen», onsdag 26. april hos Fritt Ord, Uranienborgveien 2. Dørene er åpne fra kl. 17, og det vil bli servert pizza og lagt ut oppgaver. Debatten begynner kl. 18.00.

april
21
2017

Lansering av Norwegian Journal of Photography #3

Vi ønsker velkommen til lanseringsfest for den tredje utgaven av Norwegian Journal of Photography i Fritt Ords lokaler fredag 21. april klokken 19.00.

NJP #3 utgis på Journal Forlag og under lanseringen vil fotografene kort presentere sine prosjekter. Den canadiske VII-fotografen Donald Weber, som skriver forordet i boken, vil holde et foredrag der han snakker om norsk og nordisk dokumentarfotografi i et internasjonalt perspektiv.

april
20
2017

Pris til tre bidrag om folkefiender

Vi ønsker velkommen til prisutdelingen for Fritt Ord-konkurransen for elever i videregående skole, torsdag 20. april kl. 14-16 hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo. Det blir taler ved prisvinnerne, juryleder Jostein Saxegaard og Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås. Musikk ved elever fra Foss vgs.

Takk til alle som sendte inn bidrag til Fritt Ord-konkurransen innen 1. mars 2017. Vi fikk mange spennende analyser, fortolkninger og presentasjoner av ulike folkefiender i fortid og nåtid.

april
05
2017

Norsk premiere på dokumentarfilmen The Borneo Case på Vika kino

Det inviteres til norsk premiere på den internasjonale dokumentarfilmen The Borneo Case på Vika kino i Oslo onsdag 5. april 2017 kl. 18.00–20.00. Filmens hovedpersoner Clare Rewcastle Brown og Mutang Urud vil være til stede.

Billetter fås med påmelding til: marion@santogusant.no

Filmskaperne bak The Borneo Case, Erik Pauser og Dylan Wiliams, har fulgt en gruppe aktivister som arbeider for å bevare det som er igjen av regnskogen på Borneo – Mutang Urud, som vokste opp på Borneo, Clare Rewcastle Brown, en engelsk journalist som startet den private radiostasjonen Radio Free Sarawak sammen med Dayak DJ, og en svensk historiker.

april
05
2017

Seminar: The Borneo Case – den norske forbindelsen

Fritt Ord og Etisk bankguide inviterer til seminar og lansering av casestudien The Borneo Case – den norske forbindelsen, onsdag 5. april, kl. 10.00–12.00 i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo

Påmelding på e-post: registrering@frittord.no

Ødeleggelsen av Borneos regnskoger har blitt kalt for en av vår tids største miljøforbrytelser, og den er et nedslående eksempel på hvordan korrupsjon og maktmisbruk kan ramme mennesker og natur.

mars
30
2017

Offisiell åpning av Artica Svalbard

Stiftelsen Artica Svalbard ble etablert høsten 2016 av Fritt Ord, Kulturnæringsstiftelsen Sparebank1 Nord-Norge og Kulturdepartementet for å bidra til kulturlivet på Svalbard.

Den nye stiftelsen inviterer til åpningsfest fra 29. mars til 1. april i Longyearbyen, hvor de også annonserer de første kunstnerne og forfatterne som er valgt ut til Artica Svalbards gjestekunstnerprogram. Åpningen blir markert med en rekke arrangementer som vil vise fram samarbeid og muligheter på Longyearbyens kulturscene.

Artica Svalbard skal legge til rette for diskusjoner og tenkning om Arktis og hvor viktig området er for resten av verden når det gjelder ressurser, natur, teknologi, samfunn, kultur og geopolitikk. Et viktig bakteppe er endringene vi ser innenfor klima og politikk – både internasjonalt og i nordområdene.

mars
23
2017

Historisk blikk på ytringsfriheten

Oppdatering: Vi har skvist ut essensen for deg som ikke rakk Jakob Mchangama og Kjetil Jakobsens foredrag og samtale med Åshild Eidem. Lytt til foredragspodcasten her.

Vi lever i en urolig tid der mange der mange opplever at ytringsfriheten ikke lenger kan tas for gitt. Hva kan historien lære oss om nåtidens dilemmaer? På hvilket historisk bakteppe finner nåtidens debatter sted?

Hvordan har ulike dilemmaer for ytringsfriheten blitt løst i Norge og Danmark? Hvilke forskjeller og likheter finnes mellom de to landene, og hva kan vi lære av hverandre?


mars
03
2017

epea 03: Shifting Boundaries. Exhibition opening in Hamburg

From 3 March to 1 May 2017, the House of Photography at the Deichtorhallen Hamburg will be showing photo essays by twelve extraordinary young European photographers on the theme of “Shifting Boundaries.” The artists were nominated specifically to participate in the third round of the European Photo Exhibition Award (epea), a joint project by four European foundations.

Epea aims to contribute to and to intensify dialogue within Europe, as well as to support young European photographers at the beginning of their careers. The exhibition showcases the following photographers: Arianna Arcara (Italy), Pierfrancesco Celada (Italy), Marthe Aune Eriksen (Norway), Jakob Ganslmeier (Germany), Margarida Gouveia (Portugal), Marie Hald (Denmark), Dominic Hawgood (United Kingdom), Robin Hinsch (Germany), Ildikó Péter (Hungary), Eivind H. Natvig (Norway), Marie Sommer (France) and Christina Werner (Austria).mars
01
2017

Utlysning: Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 2017

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Årets tema er folkefiender.

Utlysningen
Elever i videregående skole: Velkommen til å bli med i Fritt Ord-konkurransen! Ta for deg en eller flere folkefiender. Skriv tekst eller lag medieproduksjon, og bli med i konkurransen. Med folkefiende mener vi en som skiller seg fra flertallet ved å bruke ytringsfriheten, og derfor oppfattes som en fiende av de andre. Ta gjerne for deg en person eller konkret sak. Du kan ta utgangspunkt i skuespillet En folkefiende av Henrik Ibsen dersom du ønsker.

mars
01
2017

NJP søker nye fotografer

Totalt 27 fotografer har vært med på Norwegian Journal of Photography siden prosjektet ble opprettet i 2011. Fritt Ords satsing har gitt deltakerne mulighet til å få sine arbeider presentert både nasjonalt og internasjonalt, i tillegg til workshops, seminarer og veiledning. Nå søker vi fotografer til to nye år i NJP. Søknadsfrist er 1. mars 2017.

februar
18
2017

Hvordan beskytte sivile i krig?

Filmvisninger og debatt på filmfestivalen Human Rights Human Wrongs.

I forbindelse med visningene av den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen Nowhere to Hide, om den irakiske familiefaren og sykepleieren Nori Sharif, inviterer Fritt Ord, Human Rights Human Wrongs Filmfestival og Ten Thousand Images til tre debatter på Cinemateket:

Kampen om Iraks fremtid - onsdag 15. februar kl. 19.45
Media on War (på engelsk) - lørdag 18. februar kl. 18.30
Hvordan beskytte sivile i krig? - lørdag 18. februar kl. 20.00

februar
18
2017

Media on War

Filmvisninger og debatt på filmfestivalen Human Rights Human Wrongs.

I forbindelse med visningene av den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen Nowhere to Hide, om den irakiske familiefaren og sykepleieren Nori Sharif, inviterer Fritt Ord, Human Rights Human Wrongs Filmfestival og Ten Thousand Images til tre debatter på Cinemateket:

Kampen om Iraks fremtid - onsdag 15. februar kl. 19.45
Media on War (på engelsk) - lørdag 18. februar kl. 18.30
Hvordan beskytte sivile i krig? - lørdag 18. februar kl. 20.00

februar
17
2017

Call for nominations for the 2017 Free Media Awards

The Fritt Ord Foundation and the ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius hereby invite nominations of journalists, bloggers, internet media and newspapers for the 2017 Free Media Awards.

The Free Media Awards are awarded to journalists and media outlets from Russia, Belarus, Ukraine, Georgia, Azerbaijan and Armenia.

The prizes provide support for journalists and media outlets that report independently and refuse to give up in the face of threats. The media operate under tremendous pressure in many countries in Eastern Europe. With the Free Media Awards, we seek to encourage journalists and media outlets to carry on their work, despite threats and violent oppression, and to contribute to strengthen independent journalism.


februar
15
2017

Kampen om Iraks fremtid

Filmvisninger og debatt på filmfestivalen Human Rights Human Wrongs.

I forbindelse med visningene av den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen Nowhere to Hide, om den irakiske familiefaren og sykepleieren Nori Sharif, inviterer Fritt Ord, Human Rights Human Wrongs Filmfestival og Ten Thousand Images til tre debatter på Cinemateket:

Kampen om Iraks fremtid - onsdag 15. februar kl. 19.45
Media on War (på engelsk) - lørdag 18. februar kl. 18.30
Hvordan beskytte sivile i krig? - lørdag 18. februar kl. 20.00

februar
15
2017

Oslo premiere of “Nowhere to Hide”

Fritt Ord, Ten Thousand Images and Human Rights Human Wrongs invite the public to the Oslo premiere of "Nowhere to Hide" Wednesday, 15 February 2017, 5:30 p.m. at Cinemateket. The screening is followed by a Q&A with film director Zaradasht Ahmed and producer Mette Cheng Munthe-Kaas.

Additional screenings and Q&A sessions will take place on Friday, 17 February, 1 p.m. and Saturday, 18 February, 4 p.m.

Links:
Wednesday, 15 February, 5:30 p.m. at Cinemateket - tickets
Friday, 17 February, 1 p.m at Cinemateket - tickets
Saturday, 18 February, 4 p.m. at Cinemateket - tickets

februar
12
2017

Call for Applications: Cross Border Journalism Programme, Winter 2017

We warmly invite journalists from Russia, Central Asia, Eastern Europe, the Baltic or the Caucasus to work together to produce stories through partnership and collaboration that transcend their national border as a part of the Perspektivy programme (Программа "Перспективы").

The new digital era of media, and the globalisation of economic and political processes have brought new challenges to journalism. In particular, they have highlighted the need to develop international professional networks in order to understand regional characteristics and better cover transnational stories.

januar
24
2017

Trumpisme på norsk? Politikere og sosiale medier i et valgår

Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning inviterer til debatt om norske politikere og sosiale medier tirsdag 24. januar 2017 kl. 19.00–21.00 hos Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo, med Kjersti Thorbjørnsrud, Gunn Enli, Espen Teigen, Hans Petter Sjøli og Eivind Trædal. Arnfinn Midtbøen er moderator.

Innledere:
Kjersti Thorbjørnsrud, medieviter og forsker ved Institutt for samfunnsforskning
Gunn Enli, professor ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo

Kommentatorer:
Espen Teigen, politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet
Hans Petter Sjøli, debattansvarlig og kommentator i VG
Eivind Trædal, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Oslo og førstekandidat for De Grønne i Aust-Agder

Moderator:
Arnfinn H. Midtbøen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning

januar
23
2017

Forslag til Fritt Ords Pris 2017

Stiftelsen Fritt Ord deler hvert år ut Fritt Ords Pris til personer eller institusjoner som i særlig grad har vist ytringsmot og arbeidet for å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, spesielt ved å stimulere den levende debatt.

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater. Forslaget bør være på maks. 4000 tegn, med en kortfattet beskrivelse av kandidatens innsats og en poengtert begrunnelse for at vedkommende fortjener prisen. Vi ber ikke om vedlegg.

januar
06
2017

Søknadsfrister 2017

Fristene for søknadslevering i 2017 er:
 • 6. januar
 • 10. februar
 • 31. mars
 • 12. mai
 • 7. august
 • 15. september
 • 3. november
Vi minner samtidig om utlysningen av øremerkede midler til ny journalistikk, som følger de samme fristene som nevnt ovenfor.

Fritt Ords søknadsportal finnes her: portal.frittord.no. Ta gjerne kontakt på tlf. 23 01 46 46 eller e-post post@frittord.no ved spørsmål.

november
29
2016

Norske tenkemåter - Verdensbilder og selvbilder på 2000-tallet

Jonas Gahr Støre, Torbjørn Røe Isaksen, Cathrine Holst og Terje Tvedt i samtale om verdensutviklingen og norsk forståelse av den, med Tvedts arbeider om norsk idéhistorie som utgangspunkt.

Er Norge blant de beste i verden både til å skape fred og til å delta i krig? Har det politiske lederskap en plan for å håndtere terrorisme, møte flyktningkriser og administrere masseimmigrasjon, samt bevare velferdsstaten?

november
01
2016

The conference PUBLIC CALLING

Fritt Ord Foundation and KORO - Public Art Norway / URO invite to the conference PUBLIC CALLING, at the National Theatre in Oslo, Norway.

In an era of austerity politics, securitized spaces, extrastate dominions, and distributed online networks, the notion of the public is increasingly in question if not crisis. For the conference Public Calling, both speakers and audience will find themselves together on stage, examining contemporary intersections of space and speech in order to test how the public can still be enacted today.

Free and open to all.
Tuesday 1st and Wednesday 2nd November, 2016. 10.00–16.00

Download the full conference programme her.

Limited seating.
Registration: publiccalling@frittord.no

oktober
25
2016

Folkefiender

Seminar for lærere i videregående skole

Hva er en folkefiende – og hvem er dagens Stockmann?

Seminar på Nationaltheatret tirsdag 25. oktober 2016, kl. 10–15.30 med teaterforestilling kl. 19.30.

Arrangementet er gratis, og de 50 første påmeldte tilbys fribillett til teater- forestillingen «The Enemy of the Duck» på Nationaltheatret samme kveld.

oktober
24
2016

Karim Ben Khelifa: «The Enemy» – en virtuell reise i krig og konflikter

Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography inviterer til seminar med den belgisk-tunisiske fotojournalisten Karim Ben Khelifa mandag 24. oktober 2016 kl. 17.00–19.00 i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

I hele sin karriere som krigsfotograf har 44 år gamle Karim Ben Khelifa søkt å finne svaret på et stort spørsmål: Er det mulig å skape et nytt uttrykk som kan få publikum til å engasjere seg – å få dem til å tenke dypere om krig og konflikter?


oktober
20
2016

Technology and the Human Future

The New York Review of Books Foundation and Fritt Ord invite the public to the conference ‘Technology and the Human Future’, 20–21 October 2016 at Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Registration: nyrb2016@frittord.no
Feel free to join the conversation on social media using the hashtag: #TechHuman

Conference Programme:

Thursday, 20 October 2016

9.15: REGISTRATION

9.50: WELCOMING REMARKS
Georg Fr. Rieber-Mohn, Chair of the Board of Trustees, Fritt Ord
Simon Head, University of Oxford, New York University, and the New York Review of Books Foundation

oktober
14
2016

HIFOs historielærerseminar 2016 - Min familie i historien

14.-15. oktober 2016 arrangerer HIFO seminar for historielærere som vil bruke Historiekonkurransen «Min familie i historien» i sin undervisning. Seminaret finner sted i Fritt Ords lokaler i Oslo.

På seminaret vil vi diskutere hvordan vi kan arbeide med konkurransen i våre klasser. Hvordan kan vi veilede og vurdere elevbidrag slik at elever får ut så mye som mulig av sitt potensiale? Hvilke tema og vinklinger er fruktbare og interessante for elevene? Hvordan kan vi inspirere elever som selv mener de ikke har noe interessant å undersøke, til likevel å se at det finnes fruktbare tilnærminger?

september
30
2016

Sjefredaktør i Store norske leksikon

Store norske leksikon søker ny sjefredaktør. Se utlysningen nedenfor.

Store norske leksikon er et ledende digitalt oppslagsverk. Med to millioner brukere i måneden og 250 000 leste artikler hver dag, er nettleksikonet snl.no Norges største nettsted for formidling av kvalitetssikret kunnskap. Leksikonet er eid av de åtte universitetene og seks andre kunnskapsinstitusjoner, organisasjoner og stiftelser.

Vår sjefredaktør gjennom seks år søker nå nye utfordringer, og vi leter etter hennes etterfølger i en av landets viktigste digitale kunnskaps- og publiseringsjobber:

Sjefredaktør i Store norske leksikon

september
27
2016

Dronene ser deg

Polyteknisk Forening, Norges forskningsråd og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debatt 27. september kl. 16.00.

Droneteknologien blir stadig bedre og billigere, og droner er på god vei til å bli allemannseie.Den nye teknologiens inntog i mediebransjen åpner for spennende muligheter, men fører også med seg en rekke utfordringer knyttet til samfunnsmessige problemstillinger som åpenhet og personvern.

Hvilken fremtid skaper vi? Går utviklingen så raskt at samfunnet ikke rekker å henge med? Vi setter viktige dilemma til debatt. Møt forskere, media og droneentusiaster!

september
15
2016

Eier ikke skam!

«Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå», skrev Nancy Herz i april i år. Hun leder en debatt 15. september på Kapittelfestivalen, med unge politikere og samfunnsdebattanter som våger å utfordre omgivelsene. Møt dem og få tips om hvordan du kan bli hørt, skaffe deg både allierte og mot til å synes i debatter.

Under arrangementet lanseres også Fritt Ord-konkurransen for videregående skole for skoleåret 2016/2017.

september
14
2016

Nye stemmer i litteraturen

Norsk Oversetterforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Fritt Ord inviterer til seminaret "Nye stemmer i litteraturen" i Uranienborgveien 2, onsdag 14. september 2016 kl. 12-15.

Hvorfor er det så få ”andre” stemmer i den norske litteraturen? Hvor blir det av de andre stemmene, de fra andre kulturer, andre klasser, de med et annet blikk på verden, og på oss? Hvorfor leses det så lite litteratur fra de kulturene hvor de fleste med minoritetsbakgrunn i Norge kommer fra?

september
13
2016

Tyrkia – hvor går veien videre?

Norsk PEN, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, HiOA, UiO, Forleggerforeningen, Norsk presseforbund og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debatt om Tyrkia, tirsdag 13. september kl. 19 i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2.

Vi har invitert aktivisten og ytringsfrihetsforkjemperen Sanar Yurdatapan til Oslo. Sanar har vært leder av og talsperson for ytringsfrihetsorganisasjonen The Initiative for Freedom of Expression siden 1995.

september
12
2016

Norwegian journalist to Oxford: The Preben Munthe Fellowship

The Fritt Ord Foundation sponsors half a year of study and research in Oxford for a Norwegian journalist. The fellowship will be given to a journalist ordinarily resident in Norway. The fellow will spend six months at the Reuters Institute for the Study of Journalism at Oxford University, commencing January 2017.

Closing date for applications: Monday 12 September, 2016 at noon.

september
10
2016

Call for Applications: Cross Border Journalism, Autumn 2016

We warmly invite journalists from Russia, Central Asia, Eastern Europe, the Baltic or the Caucasus to work together to produce stories through partnership and collaboration that transcend their national border as a part of the Perspektivy programme.

Perspektivy is a joint initiative by the Thomson Reuters Foundation, the Robert Bosch Stiftung and the Fritt Ord Foundation. Perspektivy is a professional development programme for journalists and editors from Russia, Eastern Europe and Central Asia.

september
05
2016

Norge i den digitale medieverdenen

Mandag 5. september inviterer Fritt Ord og Reuters Institute for the Study of Journalism ved Oxford til debatt om funnene i den årlige medieundersøkelsen RISJ Application Form 2016 (pdf).

Den digitale journalistikken blir en stadig viktigere del av medielandskapet. Det har dyptgående konsekvenser – både positive og negative - for journalistyrket, nyhetsmediene og leserne. Måten disse endringene manifesterer seg på, derimot, varierer fra land til land. The Reuters Institute Digital News Report er verdens største medieundersøkelse om utviklingen i digitale medievaner, og ved hjelp av finansiering fra Fritt Ord er Norge for første gang inkludert. Rapporten gir sjanse til å sammenligne utviklingen i Norge med trender i 25 andre land i Amerika, Europa og Asia.

september
02
2016

Utlysning: FutureLab Europe 2017 – The Council of Young European Citizens

Er du interessert i europaspørsmål? FutureLab Europe er et program som retter seg mot engasjerte unge mennesker mellom 20 og 30 år som ønsker å være med på å debattere og påvirke den fremtidige kursen for Europa. Hovedfokuset i 2017 er demokratiske verdier, like muligheter for unge mennesker og europeisk identitet. Deltakerne i programmet får mulighet til å gjennomføre et prosjekt knyttet til disse tre kjerneområdene – f.eks. en blogg, en fotoutstilling, en kortfilm, en serie skolebesøk eller en debattrekke.

Søknadsfrist 2. september 2016.

september
01
2016

Invitasjon til prisutdeling og lansering av antologien «Digitale Liv – nye ord om spill»

Fritt Ord inviterer til lansering av dataspillantologien «Digitale Liv – nye ord om spill» og prisutdeling torsdag 1. september kl. 20.00 på Teknisk Museum.

Høsten 2015 inviterte Fritt Ord til en skrivekonkurransen om spill som fenomen, kultur og samfunnskritikk. Av 180 bidrag står ti tekster igjen. Disse blir offentliggjort på digitaleliv.no, én hver dag, fra 23. august til 1. september.

Lanseringen av antologien og annonseringen av vinneren av skrivekonkurransen skjer torsdag 1. september på Teknisk Museum. Arrangementet begynner kl. 20.00 i Amfiet, og er bare ett av mange spennende punkter på programmet for SENT Indiespillfest. Det blir også musikk, foredrag, quiz og turnering. Billetter kjøpes i døra: ordinær billett kr 150, student kr 100.

august
22
2016

Ytringsfrihet for fall i akademia

Universiteter og høyskoler har vært noen av de frieste steder for kritiske debatter og ytringer. Dette er raskt i ferd med å endre seg – uten at det får oppmerksomhet i Norge:

 • På amerikanske campuser blir takhøyden senket, og sensur av pensum og forelesere sprer seg etter tallrike studentkampanjer.
 • I Tyrkia er tusener av universitetsansatte sparket etter kuppforsøket i juli.
 • University of Cape Town i Sør-Afrika kansellerte nylig et planlagt æresforedrag av Flemming Rose fordi de mente det ville "provosere".
 • I Europa møter kravet om "traumevarsler" for kunst og pensumlitteratur økende støtte.


august
14
2016

Call for the Autumn 2016 applications to the Perspektivy programme is now open

We warmly invite mid-career journalists with over three years experience to apply for the series of workshops on “Reporting skills in the digital era” organised by the professional development programme ‘Perspektivy’. The workshops aim to develop skills on news repoting and how best to promote it in the challenging environment of the digital era.

Programme dates for the Autumn 2016 workshop sessions:
 • 2-4 September: “Reporting news, reports, long reads for the media of the digital era”
 • 29-30 September: “Theory and practice of interviews, working with sources of information for use in the digital media”

Application deadline is 14 August 2016.

august
02
2016

Seniorrådgiver (vikariat)

Stiftelsen Fritt Ord har ledig et ettårig vikariat som seniorrådgiver fra midten av september.

Vi ser etter en utadvendt, idérik og ryddig person med evne til å arbeide både systematisk og selvstendig, og til å ha mange prosjekter gående samtidig.

Seniorrådgiveren skal jobbe med prosjektledelse av Fritt Ord-satsinger, planlegge og gjennomføre arrangementer, ha kontakt med søkere, delta i noe søknadsbehandling og ha ansvar for en rekke praktiske og administrative oppgaver. Alt skjer i tett samarbeid med direktør, prosjektdirektør og dyktige kolleger. Det blir noe reising i Norge og i utlandet, og noe arbeid kvelder og helger.

juni
25
2016

Verdenspremiere på The Magnitsky Act – Behind the Scenes på Filmens Hus

Pressemelding
Oslo, 24.06.2016


Produksjonsselskapet Piraya Film har lagt premierevisningen av den mye omtalte dokumentarfilmen The Magnitsky Act – Behind the Scenes, til Filmens Hus i Oslo lørdag 25.06 kl. 13.30.

Filmen ble ferdigstilt i går, og visningen på Cinemateket i Filmens Hus blir den første som er åpen for publikum. Regissør Andrei Nekrasov og produsent Torstein Grude vil introdusere filmen og være til stede for å svare på spørsmål etter visningen.

juni
22
2016

Språk som kultur

Tilskudd til litteraturformidling i bibliotekene, 2016–17

språkidentitet, dialekt, hatprat, anglonorsk, språkpolitikk, fremtidsspråk, maktspråk, flerspråklighet, språkstrid, ungdomsspråk, tegnspråk, språkforskning, nynorsk, sms-språk, fagspråk, språkblanding, kebabnorsk, minoritetsspråk, språkdebatt

Hvilke språk brukes i Norge i dag? Hvordan speiler litteraturen vår språkverden? Hvordan kan bibliotekene formidle norsk språkkultur gjennom nye aktiviteter og tiltak?

Fritt Ord lyser ut tilskudd à kr 50 000 til formidling og diskusjon med utgangspunkt i norsk sakprosa og skjønnlitteratur. Det kan eksempelvis søkes midler til foredrag, seminarer, debatter, samtaler eller nettbasert formidling.

Søknadsfrist: 22. juni 2016.

juni
21
2016

Hva er tabuer?

Fritt Ord, Index on Censorship og Free Word Centre inviterer til en kveld med tabuer tirsdag 21. juni 2016, kl. 18.00–20.00, i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Det blir innledninger og samtaler med Rachael Jolley, redaktør i det globale magasinet Index on Censorship, Maria Stepanova, poet og redaktør i nettmagasinet Colta.ru, Moskva, og Pål Johan Karlsen, forfatter og sjefredaktør for websiden Psykologisk.no. Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord, er innleder og moderator.

Arrangementet foregår på engelsk, og er åpent for alle.


juni
08
2016

The Freedom to Be Racist?

On Wednesday June 8, 6 p.m.-8 p.m. the Fritt Ord Foundation and the Institute for Social Research are hosting a debate on freedom of expression and racism at the Fritt Ord offices in Uranienborgveien 2, 0258 Oslo.

We have invited political scientist Erik Bleich to talk about his book The Freedom to be Racist?, in which he explores the ways liberal democracies like France, Germany and the US have sought to balance freedom of expression and racism.

Comments by Mohamed Abdi, columnist for Morgenbladet and Anne Sender, secretary general of The Council for Religious and Life Stance Communities. The conversation is moderated by Arnfinn H. Midtbøen, researcher at the Institute for Social Research.

juni
04
2016

The Middle East: World Crisis?

The New York Review of Books Foundation and the Deutsche Gesellschaft fur Auswertige Politik are organising a two-day conference in Berlin on the current political and economic situation in the Middle East.

The conference will take place at Rauchstraße 17,
Berlin, Germany on 4-5 June 2016, and is supported by the Fritt Ord Foundation and others. Reuters Institute Digital News Report. To register, please follow this link.

Topics to be discussed include the foreign policy of Iran, the rise of ISIS, the situation in Iraq and Syria, migration into Europe, and the Israel-Palestine conflict.

juni
02
2016

Black metal og ytringsfrihet – ekstreme uttrykk i møte med ekstreme holdninger

Fritt Ord og Gammaglimt inviterer til visning av dokumentarfilmen BLACKHEARTS med paneldebatt torsdag 2. juni 2016 kl. 19.00 i Uranienborgveien 2, Oslo. Panelet består av Sina Winter, black metal-artist fra Iran og hovedkarakter i dokumentaren, Kristian Eivind Espedal AKA Gaahl, tidligere vokalist i black metal-bandet Gorgoroth, nå aktuell med bandet Gaahl’s Wyrd, Mahmood Amiry-Moghaddam, Iran Human Rights, Jan Lothe Eriksen, SafeMuse, Fredrik Horn Akselsen, regissør.

Knut Olav Åmås, Fritt Ord, introduserer filmen, og Håvard Rem, forfatter av boken Innfødte skrik – norsk svartmetall, leder debatten.

mai
20
2016

Den gode kritikken 2016

Ti kritikerstipender à 200 000 kroner

Stiftelsen Fritt Ord utlyser ti årlige stipender à 200 000 kroner til kritikere som skriver for dagsaviser eller ukeaviser, eller leverer kritikk til TV/radio. Stipendordningen er samlet på seks millioner kroner over tre år (2015-2017).

Stipendene kan tildeles kritikere som arbeider innenfor hvilke som helst av kunstens og kulturens felter. Stipendene skal resultere i konkret og løpende kritikkproduksjon gjennom hele året, og er et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av et antall norske kritikere årlig. Fritt Ord ønsker å gi flere kritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det. Stipendene er ment som et tillegg til andre kritikerinntekter.

Søknadsfristen er fredag 20. mai klokken 1500. Bruk Fritt Ords ordinære søknadsskjema på www.frittord.no. Merk søknaden med «Kritikerstipend».

mai
19
2016

Shifting Boundaries. The European Photo Exhibition Award 03 opens in Paris 19 May 2016

On 19 May 2016 at 6.30 p.m. the third epea exhibition will open in Paris. The exhibition showcases twelve European photographers: Arianna Arcara (Italy), Pierfrancesco Celada (Italy), Marthe Aune Eriksen (Norway), Jakob Ganslmeier (Germany), Margarida Gouveia (Portugal), Marie Hald (Denmark), Dominic Hawgood (United Kingdom), Robin Hinsch (Germany), Ildikó Péter (Hungary), Eivind H. Natvig (Norway), Marie Sommer (France) and Christina Werner (Austria).

The initiative is developped by the Körber-Stiftung (Germany), the Fondation Calouste Gulbenkian – Délégation en France (Portugal), Fondazione Banca del Monte di Lucca (Italy) and the Fritt Ord Foundation (Norway).

epea aims to contribute to and to intensify dialogue within Europe. The project also wants to support young European photographers at the beginning of their careers by providing international facilities.

Download the press release The full conference programme can be viewed here (pdf).

mai
03
2016

Pressefrihetens dag 2016

Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Stiftelsen Fritt Ord, Norsk PEN, IPI Norge, Mediebedriftene og Den norske UNESCO-kommisjonen inviterer til seminar i anledning pressefrihetens dag, tirsdag 3. mai kl. 16.00–18.30Sentralen i Øvre Slottsgate 3, Oslo.

Påmelding via Facebook eller på e-post.

april
19
2016

Prisutdeling, Fritt Ord-konkurransen 2016

Takk til alle som sendte inn bidrag til Fritt Ord-konkurransen for elever i videregående skole 2016. Vi fikk mange spennende tekster og medieproduksjoner om sensur i både direkte og indirekte former, med gode refleksjoner rundt blant annet digital overvåking, informasjonsfrihet, selvsensur og opprør mot etablerte sannheter.

Tre vinnere har blitt valgt ut blant totalt 150 bidrag sendt inn av 210 deltakere. De tre vinnerne av konkurransen er:
 • Sara Pernille Jensen, Oslo katedralskole
 • André Jonassen, Stavanger katedralskole
 • Thea Sundet, Thora Storm vgs., Trondheim

Prisutdelingen avholdes tirsdag 19. april kl. 14-16 hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo. Det blir taler ved prisvinnerne, juryleder Henrik G. Bastiansen og Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås. Forfatter Soudabeh Alishahi holder tale og deler ut prisene til vinnerne. Det blir musikk ved elever fra Edvard Munch vgs.


april
19
2016

Åpen dør: Flemming Rose i samtale med redaktør Anders Heger

Har kompromissløs tro på den frie ytring måttet vike for selvsensur, frykt og forsiktighet?

Fritt Ord og Cappelen Damm inviterer til samtale med Flemming Rose tirsdag 19. april kl. 19.00 hos Cappelen Damm, Akersgata 47/49.

Flemming Rose er kulturredaktøren som tok initiativet til å publisere Muhammed-karikaturene i Jyllandsposten, og med det utløstes den største ytringsfrihetsdiskusjonen i Europa i nyere tid. Ti år etter tar Rose temperaturen på dagens Europa i sin nye bok En hymne til friheten. Forordet til boken kan leses på Forlagsliv. Fritt Ord har støttet oversettelsen av En hymne til friheten med kr 60 000.

april
15
2016

Digitale liv - nye ord om spill

Fritt Ord inviterer til debatt om dataspillets plass i kultur og samfunn. Satsningen har tittelen Digitale liv - nye ord om spill, og består av debattmøter og en skrivekonkurranse. Tolv tekster om betydningen av spill og spillkultur skal velges ut og publiseres i en digital antologi våren 2016.

Les mer om tekstutlysningen på nettstedet digitaleliv.no. Leveringsfrist: 15. april 2016 kl. 23.59.

Dataspill har gjennom flere år befestet sin posisjon som et populært kulturfenomen. Over 500 millioner mennesker spiller dataspill daglig, og for mange unge og voksne er dataspill det kulturuttrykket som ligger dem nærmest. Dette gjør dataspill til en innflytelsesrik kultursjanger som likevel har svært begrensede kritiske og reflekterende rom for diskusjon, da mye av dataspilljournalistikken i dag består av spillanmeldelser og forbrukerveiledning.

april
13
2016

Fra klikktivisme til handling: ungt engasjement, samarbeid og teknologi!

Fritt Ord inviterer til debatt onsdag 13. april kl. 18.00-19.30 i Uranienborgveien 2, Oslo.

Politisk og sosialt engasjement kan innta ulike former i en fragmentert tid. Hvordan holde på folks interesse når holdningene skifter på kort tid? Hvordan involvere seg slik at det gir resultater, og er aktivisme på gata fortsatt viktig? Det er lett å like på Facebook, men å oppnå noe krever som regel mer enn det.

Bli med på å diskutere ungt engasjement i dagens samfunn.

april
10
2016

Call for applications: Cross Border Journalism

We warmly invite journalists from Russia, Central Asia, Eastern Europe, the Baltic or the Caucasus to work together to produce stories through partnership and collaboration that transcend their national border as a part of the Perspektivy programme.

Perspektivy is a joint initiative by the Thomson Reuters Foundation, the Robert Bosch Stiftung and the Fritt Ord Foundation. Perspektivy is a professional development programme for journalists and editors from Russia, Eastern Europe and Central Asia.

april
08
2016

Møteplass: Virtuell virkelighet

Den digitale revolusjonen har endret livene våre radikalt, og teknologiutviklingen vil gripe inn i morgendagens samfunn på måter vi ikke kan forutsi i dag. Vi inviterer publikum, spillutviklere, forskere og spillere til Store Scene og tar opp problemstillinger knyttet til våre digitale liv: Friheten, de moralske gråsonene og hvordan den teknologiske utviklingen påvirker oss som mennesker og samfunn. Hvor langt har man kommet i utviklingen av VR-teknologien? Hva drømmer spillutviklerne om? Kan den virtuelle verdenen bli mer virkelig enn den «virkelige» verdenen? Er man seg selv i dataspill?

Fritt Ord, Den Nationale Scene og Bergen Offentlige Bibliotek ønsker velkommen til paneldebatt om dataspill, teater og Virtual Reality-teknologi. Det blir diskusjon på Store Scene og testing av Oculus Rift i Publikumsfoajeen.

Paneldeltakere:
Kristine Jørgensen, Institutt for informasjons- og medievitenskap, UiB
Peter Wingaard Meldahl, Rain Games
Rune Mentzoni, KoRus-Øst (nasjonalt kompetansesenter for spillproblematikk)
Tobias Staaby, lærer Nordahl Grieg videregående
Elever fra Nordahl Grieg videregående skole

Ordstyrer: Mathias Fisher kommentator i Bergens Tidende

april
07
2016

Workshop: Nye ord om spill

I prosjektet "Digitale liv" inviterer Fritt Ord dataspillentusiaster og dataspillkritikere til å komme med nye ord om spill. Hvordan skrive om dataspill? Hvorfor er dataspill viktig? Hva fortjener å bli vektlagt? Hvordan kan vi ta dette nye mediet på alvor og møte det med en uavhengig, kritisk og kanskje personlig tone?

Vi inviterer til en workshop for deg som vurderer å sende inn en tekst, men som fortsatt har spørsmål. Hva slags type tekster er relevante? Hvilke temaer kan det være interessant å ta tak i?

Journalist og spillentusiast Martin Bergesen leder workshopen som finner sted på Teknisk museum torsdag 7. april fra kl. 17 til kl. 19. Send påmelding til epost til registrering@frittord.no eller på SMS til 45207667. Det er 10-15 plasser, ingen deltakeravgift.

april
06
2016

Er «norsk islam» mulig?

• Hva skal egentlig til for å styrke moderate krefter i islam i Europa og Norge?
• Er det mulig å tenke seg islam tilpasset norske forhold? Hvordan?
• Hva er de viktigste strategiene for å bekjempe islamsk ekstremisme?

For noen uker siden utkom den konservative muslimen Mohammad Usman Ranas bok Norsk islam. Hvordan elske Norge og islam samtidig på Aschehoug. Den er blitt heftig diskutert. Fritt Ord inviterer til kritisk debatt i forlengelsen av noen av temaene i boken. Rana innleder og fire sentrale samfunnsdebattanter tar diskusjonen videre.

NB: Arrangementet er fulltegnet. Debatten blir filmet, og opptaket legges ut på Fritt Ords Youtube-kanal før helgen.

mars
30
2016

The Art of Storytelling in Games

Hvordan utvikler kunsten å formidle gode fortellinger seg i dagens spill? Spennet i dataspillene blir stadig bredere: På den ene siden blockbustere som åpenbarer nye verdener ved hjelp av storslåtte effekter. På den andre siden intime og personlige fortellinger med antydende og subtile virkemidler. Hvilke muligheter har vi foran oss for fortellinger i spill? Hvordan lærer spill av andre medier, og hva lærer andre medier av spill? Å lese, se, gjøre - hvordan påvirkes fortellingene av medienes ulike egenskaper?

Fritt Ord, Spillpikene og PressFire.no inviterer til ny paneldiskusjon onsdag 30. mars.

mars
30
2016

Temadager: «Den livsviktige uenigheten»

kåkå kverulantkatedralen inviterer igjen til temadager i Stavanger i samarbeid med Fritt Ord. Denne gang med utgangspunkt i begrepet «uenighetsfellesskap». På kåkå sier vi at «den gode kverulanten styrker uenighetsfellesskapet». I et tilsvar om betydningen av uenighetsfellesskapet i Aftenbladet avsluttet styreleder og kunstnerisk leder med følgende vri på 1814-erklæringen: «Uenig og tro til Dovre faller». Det er bare stor og god nok og ikke minst synliggjort uenighet i bånn, som gjør det mulig for politikerne å fatte solide nok konsensusvedtak i byråd og storting som gir et stabilt og demokratisk fremtids-Norge.

Det er Lars Laird Iversen som har farskap til begrepet «uenighetsfellesskapet». Han kommer med en rekke prominente innledere og deltagere for å diskutere behovet for uenighet og de stadige forsøkene på innskrenking av ytringsfriheten, også i det offentlige Norge, som svekker det norske uenighetsfellesskapet. Uenighetsfellesskapet i Europa, i arbeidslivet, i litteraturen og mellom norske tenketanker blir tema.

mars
14
2016

Dugma – The Button og fiendebilder

Fritt Ord og Medieoperatørene inviterer til visning av den nye dokumentarfilmen Dugma – The Button av regissør Pål Salahdin Refsdal mandag 14. mars 2016 kl. 18.00–20.00 i Uranienborgveien 2, Oslo. Visningen etterfølges av en samtale rundt fiendebilder mellom Pål Salahdin Refsdal og Thomas Hegghammer, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Lene Bomann-Larsen, filosof og forskningsleder ved Krigsskolen, er moderator.

Påmelding: registrering@frittord.no

mars
10
2016

Olivia Arthur og Eugene Richards: Fotografiet og virkemidlene

Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography (NJP) inviterer til seminar med fotografene Olivia Arthur og Eugene Richards torsdag 10. mars 2016 kl. 17.00–20.00 i Uranienborgveien 2, Oslo.

Hvor viktige er andre kilder enn bildene når fotografer jobber med prosjekter? Hvordan integreres video, lyd og tekst i komplekse historier? Og hvordan kan andre former for kommunikasjon være med på å fremheve fotografiene?

mars
02
2016

Prøve, feile, lære. Spill som hype eller hellig gral?

Er det for mye optimisme knyttet til bruken av dataspill i undervisningen? Hvilke muligheter og utfordringer byr spillene på, og er det en forskjell på læringseffekten av kommersielle spill og pedagogiske spill?

Stiftelsen Fritt Ord i samarbeid med Spillpikene.no, PressFire.no og Senter for IKT i utdanningen inviterer til kritisk debatt og utforsking av spill som The Walking Dead, The Witness og Minecraft. Bli med på å diskutere læringsutbytte, ulike undervisningsopplegg og hvordan man kan jobbe for en bedre og mer strategisk bruk av spill i skolen.

Dato: 2. mars 2016
Sted: Fritt Ords lokaler, Uranienborgveien 2, Oslo


mars
01
2016

Fritt Ord-konkurransen - Sensur på timeplanen

Hvordan er norske skoleelevers kjennskap til sensur og ytringsfrihet, og hvordan står det til med elevenes og lærernes ytringsfrihet i skolen når det gjelder følsomme temaer?

Med dette prosjektet ønsker Fritt Ord å bidra til at ytringsfrihet og demokratispørsmål i større grad blir diskutert i norske klasserom. I år er temaet for Fritt Ord-konkurransen for videregående skole sensur. Innleveringsfrist for bidrag er 1. mars 2016.

– Med årets tema refererer vi til sensur i både direkte og indirekte former. Den sensuren og selvsensuren vi ikke så lett legger merke til, er kanskje den mest interessante å diskutere. Vi ser ellers at terrortrusler, digital overvåking og kontroll gir sensurerende virkninger. Digitale medier åpner for fantastiske muligheter, men kan også brukes til sensur og begrensninger, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

februar
26
2016

Call for nominations for the 2016 Free Media Award

The Fritt Ord Foundation and the ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius hereby invite nominations of journalists, bloggers, Internet media and newspapers for the 2016 Free Media Award.

The Free Media Award will be awarded to journalists and media outlets from Russia, Belarus, Ukraine, Georgia, Azerbaijan and Armenia.


februar
22
2016

«Talibanistan» av Anders Sømme Hammer – førpremiere og samtale

Fritt Ord inviterer til førpremiere på dokumentarfilmen «Talibanistan» av Anders Sømme Hammer mandag 22. februar 2016 kl. 19.00–21.00 i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo. Visningen etterfølges av en samtale mellom Anders Sømme Hammer og Kristian Berg Harpviken, direktør ved PRIO. «Talibanistan» er en dokumentar om den alvorlige situasjonen i Afghanistan, hvor regissøren har møtt og dybdeintervjuet sju talibanere i felt, krigens ofre og aktivister.

Arrangementet er fullbooket.
Påmelding: registrering@frittord.no

februar
17
2016

Tabu og bæ-bu. En debatt om ungdom og selvsensur.

Fritt Ord og Si ;D inviterer til paneldebatt onsdag 17. februar kl. 18.00-19.30, hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo.

Hva tør vi ikke å skrive om i dag? Hvor går grensen? Og hvorfor?

Vi har invitert fire unge samfunnsdebattanter til å diskutere tabuer og selvsensur, men ønsker også å høre fra deg. Velkommen til åpent debattmøte!

februar
16
2016

Video, Truth, and Expression in the Age of YouTube

Human Rights, Human Wrongs Documentary Film Festival, Witness, and Fritt Ord invite the public to the seminar Video, Truth, and Expression in the Age of YouTube, Tuesday 16 February, 2016, at 14:00-16:00 at Cinemateket (Oslo).

The seminar explore how videos shot by eyewitnesses, frontline human rights defenders, and citizen journalists are changing the face of news and the fight for human rights worldwide.

With millions of people now empowered by the mobile phones in their pockets, and video exploding as a tool for expression, how do we make sense of the sheer volume of footage emerging from all corners of the world? What innovative strategies can we employ to secure attention and accountability?

februar
10
2016

Jihad: A British Story by Deeyah Khan. Film screening and panel discussion

Free Word in collaboration with Fritt Ord and the Royal Norwegian Embassy invites the public to a screening of Jihad on Wednesday 10 Feb 2016, 6:30pm in the Free Word Lecture Theatre, 60 Farringdon Road, London.

From the Free Word webpage:

Join us for a screening of Deeyah Khan's powerful film, Jihad, which explores the roots of Islamic radicalisation in the UK. The screening will be followed by a discussion, involving Deeyah and some of those featured in Jihad, chaired by lawyer and cabinet minister Sayeeda Warsi.

The film was screened at a similar event at Fritt Ord in Oslo on 25 August 2015. Please email info@freewordcentre.com for seat reservations.

januar
27
2016

Digital Lives - War in Games

Hvordan blir krig fremstilt i dataspill, og hvorfor er temaet så utbredt? Spill som Battlefield og This War of Mine gir totalt forskjellige framstillinger av krig. Det ene er ment som underholdning og action, mens det andre lar spilleren, i rollen som sivilt offer, oppleve noen av krigens verste lidelser og dilemmaer.

Kan spill si noe om hvordan vi forholder oss til moderne og historisk krigføring, og til krigens posisjon i samfunnet? Fritt Ord, Spillpikene og Pressfire inviterer til en temakveld som tar for seg krig i spill med et kritisk, men fordomsfritt blikk.

Velkommen til Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo, onsdag 27. januar. Arrangementet er del av satsningen Digitale liv, som ønsker å fremme debatt om spill som fenomen, kultur og samfunnskritikk.

januar
26
2016

Ytringsfrihet og politisk toleranse

Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning inviterer til lanseringsseminar tirsdag 26. januar 2016 kl. 10.00–13.00 i Uranienborgveien 2, Oslo.

Vi lanserer en ny rapport fra prosjektet Status for ytringsfriheten i Norge: Ytringsfrihetens grenser: Normer, juss og politisk toleranse. Vi spør hvilke grenser den norske befolkningen trekker for hva som kan ytres i offentligheten, og hvilke grupper journalister og folk flest mener har en legitim plass i det politiske og demokratiske felleskapet som offentligheten utgjør – og hvem som ikke tilkjennes en slik plass.

januar
25
2016

Ane Hjort Guttu: “Tiden går” – Oslo-premiere

Fritt Ord inviterer til Oslo-premiere på "Tiden går" av Ane Hjort Guttu mandag 25. januar 2016 kl. 18.30–20.30 på Filmens hus i kinosalen Tancred. Visningen etterfølges av en samtale mellom Ane Hjort Guttu og Mike Sperlinger, professor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Velkommen ved Bente Roalsvig i Fritt Ord. "Tiden går" tar utgangspunkt i forholdet mellom kunst og politikk, men retter også søkelyset mot det norske samfunnets forhold til fattigdom.

Påmelding: registrering@frittord.no
Arrangementet er gratis.

"Tiden går" handler om kunststudenten Damla og hennes performanceprosjekt. Prosjektet går ut på å sitte på gata og tigge hver dag, sammen med Bianca fra Romania. "Om hun må sitte sånn, så må egentlig vi alle gjøre det. Og i kunsten kan man forandre i det lille det man egentlig vil forandre i det store", sier Damla når hun skal forklare prosjektet for klassen sin på Kunsthøyskolen i Bergen.

januar
25
2016

Forslag til Fritt Ords Pris 2016

Stiftelsen Fritt Ord deler hvert år ut Fritt Ords Pris til personer eller institusjoner som i særlig grad har vist ytringsmot og arbeidet for å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, spesielt ved å stimulere den levende debatt.

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater. Forslaget bør være på maks. 4000 tegn, med en kortfattet beskrivelse av kandidatens innsats og en poengtert begrunnelse for at vedkommende fortjener prisen. Vi ber ikke om vedlegg.

januar
15
2016

The Governance of China

The New York Review of Books Foundation, The University of Hong Kong og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til en internasjonal Kina-konferanse som vil finne sted fredag 15. og lørdag 16. januar 2016 ved Universitetet i Hong Kong.

Med konferansen The Governance of China ønsker vi blant annet å utforske spørsmålene ‘The State and Civil Society: Partnership or Containment?’, ‘The Internet and Social Media: Disputed Territory?’ og ‘Capitalism with a Chinese face?’. Andre teamer som vil bli diskutert er ‘The State at the Center’, ‘Legal and Constitutional Reform’, ‘China and the World’ og ‘China and the Future of Hong Kong’.

Les mer om konfreransen på Universitetet i Hong Kongs nettsider.

januar
15
2016

Lærerseminar: Sensur

Velkommen til faglig seminar om sensur i og utenfor Norge, fredag 15. januar 2016 kl. 9.30-15.15 hos Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Det blir foredrag, diskusjon og gruppearbeid med Anine Kierulf, Ove Solum, Trond Haugen, Sidsel Wold og Ludvig Løkholm Lewin. NRK-korrespondentene Kristin Solberg og Peter Svaar deltar på videolink.

Program nedenfor. Påmelding her.

Seminaret arrangeres av Fritt Ord-konkurransen for videregående skole i samarbeid med NRK Skole. Fritt Ord-konkurransen er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati.

januar
06
2016

Utlysningen Ny journalistikk fortsetter i 2016

Fritt Ord utlyser inntil 10 millioner kroner årlig i 2016 og 2017 til journalistikkprosjekter. Satsningen har tittelen Kvalitetsjournalistikk i en ny tid og ble startet i 2015.

Oversikt over prosjektene som allerede har fått støtte finnes her.

Stiftelsen Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av kjerneområdene. I den krevende situasjonen mediene og dermed hele offentligheten nå er inne i, ønsker vi å gjøre enda mer for å legge til rette for og støtte kritisk og vesentlig kvalitetsjournalistikk på flere områder.

Behandlingen av søknadene vil foregå fortløpende gjennom året, med syv separate frister. Første søknadsfrist er 6. januar 2016 kl. 15.00. De seks andre fristene i 2016 er 12. februar, 29. mars, 13. mai, 1. august, 9. september og 4. november.

desember
02
2015

Digitale liv - Hva er spesielt med spill?

Dataspill er et variert kulturuttrykk som tematiserer alt fra politisk ideologi til meningen med livet. Men hvor er de store debattene om dataspill i den norske offentligheten? Hvordan står det til med norsk spilljournalistikk?

Onsdag 2. desember, Fritt Ord, Uranienborgveien 2. Inngang fra Parkveien

Fra kl. 16.30:
Du kan spille Among the Sleep, The Last of Us og Journey med spillutviklere og andre spillere. Det serveres mat og drikke.

Kl. 18.00:
Delta i en åpen diskusjon med

desember
01
2015

Good Pitch Europe returns to the Nordic countries

BRITDOC, supported by the Fritt Ord Foundation and other Nordic partners, brought Good Pitch Europe to Oslo on March 25th 2015. In May 2016 Good Pitch Europe is coming to Stockholm, Sweden. Call for Entries is now open.

Good Pitch is looking for ambitious documentary projects that will be the catalyst for social, political or environmental change. Deadline Dec 1st. https://goodpitch.org/events/gpeu2016

Join alumni including Virunga, This Changes Everything, Rebels!, Democrats, The Invisible War, Private Violence, Dreamcatcher, 3.5 Minutes, American Promise, Bully, The Square, Dirty Wars, Speed Sisters, Ida’s Diary...

november
30
2015

Dansken, svensken og nordmannen - nordmannen om næringsliv

Fritt Ord inviterer til foredrag mandag 30. november kl. 19.00 i Uranienborgveien 2, Oslo

NORDMANNEN OM NÆRINGSLIV - et foredrag i serien Dansken, svensken og nordmannen - tre foredrag om skandinavisk offentlighet.

Hvilke utfordringer og muligheter står norske bedrifter overfor? Hvilke forskjeller og likheter finnes mellom Danmark, Sverige og Norge, og hvordan utfyller landene hverandre?

Med innbakt humor og kuriøse historier holder Anita Krohn Traaseth foredrag om hvordan det står til i norske næringsliv.

Krohn Traaseth er en norsk næringslivsleder, forfatter og blogger, og siden 2014 administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Ordstyrer er Odd Inge Skjævesland, forfatter og nordenjournalist.

Foredraget er gratis og åpent for alle.

november
25
2015

Temadager om konspirasjonsteorier

kåkå kverulantkatedralen og Fritt Ord inviterer til temadager om konspirasjonsteorier 25.–28. november 2015 på kåkå Kverulantkatedralen, Sting Nere, Valberget 3, Stavanger.

Det blir konsert, debatter og samtaler med Flemming Rose, Shoaib Sultan, Anne Sender, Daniel Wiklander, Bård Larsen, John Færseth, Marie Bergman, Terje Emberland, Tom Hetland, Cecilie Bjelland, Knut Olav Åmås m.fl.


PROGRAM
Onsdag 25.11 kl. 19.00
Konspirasjonsteorier i og om muslimske miljøer
Er, etter århundrer med konspirasjoner om jøder, konspirasjonstenking blitt vårt største rasismeproblem?

Hovedinnleder: Shoaib Sultan, Mdg, tidligere Antirasistsisk senter og Islamsk råd Norge

november
23
2015

Dansken, svensken og nordmannen - svensken om politikk

SVENSKEN OM POLITIKK - et foredrag i serien Dansken, svensken og nordmannen: tre foredrag om skandinavisk offentlighet.

Hva vil komme ut av den politiske turbulensen i Sverige? Er Sverigedemokraterna i ferd med å bli stuerene? Hør mangeårig statsminister Göran Persson gi sin analyse av den politiske uro i et foredrag i Fritt Ords lokaler i Oslo mandag 23. november klokken 19.

Er Sosialdemokraterna i stand til å regjere sammen med andre partier? Er statsminister Stefan Löfvens forsøk på blokkoverskridende samarbeid urealistisk og spill for galleriet? Hadde Sverige godt av åtte år med borgerlig regjering? Blir Sverige medlem av NATO? Eller sørger Perssons parti for at det er like sannsynlig som et norsk EU-medlemskap?


Göran Persson satt som Sveriges statsminister i perioden 1996-2006 og som partileder for Socialdemokraterna i perioden 1996-2007. Han har siden vært seniorrådgiver for det nordiske rådgivningsselskapet JKL.

Ordstyrer er Odd Inge Skjævesland, forfatter og nordenjournalist.

Foredraget er gratis og åpent for alle.

november
17
2015

Dansken, svensken og nordmannen - dansken om kultur

Fritt Ord inviterer til foredrag tirsdag 17. november kl. 19.00 i Uranienborgveien 2, Oslo

DANSK KULTUR PÅ VEI FRA KONSENSUS TIL KONFLIKT
- et foredrag i serien Dansken, svensken og nordmannen - tre foredrag om skandinavisk offentlighet.
Om foredraget:


"I 150 år har det lille Danmark, som lå tilbage efter tabet af alt det norske, svenske og tyske, kunnet gemme sig og leve efter devisen ”hvad udad tabes skal indad vindes”.

Danmark har udviklet en ensartet konsensuskultur. Men globaliseringen, indvandringen – og opmærksomheden på gamle tiders danske imperium – stiller helt nye vilkår.

Danmark skal lære at leve med en ny konfliktkultur, og det afspejler sig på mange måder i tidens kunst og debatter – også om forholdet til det nordiske."

oktober
30
2015

Enemy Kitchen, performance lunsj i samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter

Seminaret Looters, Smugglers and Collectors: Provenance Research and the Market avholdes 29. og 30. oktober i forbindelse med utstillingen På sporet av Matisse hos Henie Onstad Kunstsenter. Utstillingen aktualiserer plyndring av kulturarv og kunstverk.

Første del av seminaret holdes på Henie Onstad Kunstsenter og presenterer forskning, aktuelle kuratoriske prosjekter, samt prosjekter av kunstnerne som har bidratt til utstilligen. Del to av seminaret finner sted i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, der Michael Rakowitz vil holde sin performance lunsj "Enemy Kitchen". NB: Påmelding til hver del av seminaret er nødvendig.

oktober
20
2015

Hvilken fremtid vil vi ha?

Polyteknisk Forening og Fritt Ord inviterer til to åpne møter på Litteraturhuset i Oslo tirsdag 6 oktober og tirsdag 20. oktober 2015, kl. 19.00–21.00. Det er forhåndspåmelding via www.polyteknisk.no.


oktober
13
2015

Men sensuren var ikke død… Lærerseminar 13. oktober

Fritt Ord og Landslaget for norskundervisning (LNU) ønsker velkommen til faglig seminar om sensur og tekstskaping i klasserommet, tirsdag 13. oktober kl. 9.30-15.30 hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2 i Oslo. Det blir foredrag og tid til diskusjon og gruppearbeid.

Les mer om Fritt Ord-konkurransen for videregående skole her eller på www.frittordkonkurransen.no.

Påmelding: Send e-post til: joakim.lie@frittord.no

oktober
09
2015

PHOTOGRAPHS LIE, PHOTOGRAPHERS DON’T

Fritt Ord and Norwegian Journal of Photography (NJP) invite the public to the seminar Photographs Lie, Photographers Don't, with Donald Weber. The seminar will take place on Friday 9 October 2015 at 5 p.m. (from 5.00–6.30 p.m.) at the Fritt Ord Foundation, Uranienborgveien 2, Oslo.

Photographer Donald Weber argues for the return of control over the image, giving authorship to the photographer, and reducing the current dominance of technique and aesthetics in photojournalism. Photojournalism as ethics, as a genre, has been hijacked by "photojournalism" – the style. The style suggests then "truth", objectivity, justice, the rule of error, et cetera. How is it that when photographing action the idea of ​​what photojournalism is and should be is going to be undermined? "A story needs someone to tell it.” Will we be able to take back the meaning of photojournalism, and give meaning to our readers, through authorial photographs? It’s our only hope.

september
18
2015

Norwegian journalist to Oxford: The Preben Munthe Fellowship

The Fritt Ord Foundation sponsors half a year of study and research in Oxford for a Norwegian journalist. The fellowship will be given to a journalist ordinarily resident in Norway. The fellow will spend six months at the Reuters Institute for the Study of Journalism at Oxford University, commencing January 2016.

Closing date for applications: Friday 18 September, 2015 at noon.

september
15
2015

Idas dagbok - Oslopremiere

Indie Film, Fritt Ord og Tour de Force har gleden av å invitere til visning av Idas dagbokKino Victoria 15. september kl. 17.30.

Dokumentarfilmen etterfølges av en samtale om psykisk helse og åpenhet med Ida Storm og Adrian Lorentsson fra Mental Helse Ungdom. Samtalen ledes av Ingvild Berg, redaktør i Aftenpostens Si ;D.

august
25
2015

JIHAD: A Story of the Others - Norwegian Film Premiere and Conversation

Fritt Ord and Fuuse invite to the Norwegian premiere of JIHAD: A Story of the Others, followed by a discussion on extremism and deradicalization on Tuesday, 25 August 2015 at 5 p.m. Venue: The Fritt Ord Foundation, Uranienborgveien 2, Oslo.

Participants in the conversation are: Abu Muntasir, one of the founding fathers of the jihadi movement in the UK. Today he works on discouraging young people from joining the Islamic State. Alyas Karmani, a devoted follower of Abu Muntasir in the past. He is now an imam and active campaigner against extremism. Professor Tore Bjørgo at Politihøgskolen and NUPI. Film Director and Producer Deeyah.

Editor-in-Chief of Hatespeech International, Kjetil Stormark, will moderate the conversation.

juni
24
2015

Modige journalister og medier fra Russland og Øst-Europa får Fritt Ords pressepriser

Fritt Ord og ZEIT-Stiftung inviterer til prisutdeling onsdag 24. juni 2015 kl. 12.00-14.00.

De seks som vil få Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs pressepriser i Det Norske Nobelinstitutt er ukeavisen Pskovskaja Gubernija og redaktøren Galina Timtsjenko fra Russland, byrået Slidstvo.Info og journalistene Serhij Harmasj og Valentyna Samar fra Ukraina, samt internettmediet Netgazeti fra Georgia.

Les mer om prisvinnerne her.


juni
19
2015

Ungdom|Litteratur|Bibliotek: Litteraturformidling i bibliotekene 2015–16

Fritt Ord lyser ut tilskudd à kr 50 000 til litteraturformidling på biblioteket for ungdom i alderen 13-19 år. Det kan f.eks. søkes midler til formidling av sakprosa, skjønnlitteratur og tegneserier gjennom forfattermøter, skrivekurs, debatter, lesesirkler eller nettbasert formidling. Samtidig er vi åpne for originale formidlingsideer rundt andre tema enn litteratur.

Søkere kan være folkebibliotek eller enkeltpersoner og organisasjoner som har avtale med bibliotek om arrangementer. Skolebibliotek som samarbeider med lokale bibliotek kan søke, forutsatt at aktivitetene er lagt til biblioteket. Tilskudd kan søkes til enkeltarrangementer eller til en serie arrangementer. Tiltakene bør gjennomføres høsten 2015 eller i løpet av 2016.

Søknadsfrist 19. juni 2015.

juni
09
2015

Hvordan er debattklimaet i de skandinaviske landene?

Fritt Ord inviterer til debatt tirsdag 9. juni kl. 19.00-21.00 i Fritt Ords lokaler, Uranienborgveien 2, Oslo

Forfatteren Karl Ove Knausgårds bannbulle mot debattklimaet i Sverige har skapt intens diskusjon også i Norge og Danmark. Hva karakteriserer egentlig offentligheten i de tre skandinaviske landene? Hvordan er vi like – og hva skiller oss? Er Sverige et «kyklopenes land» av ensidig konfliktskyhet? Er det norske debattklimaet i ferd med å bli råere og mer usaklig? Og har dansk debatt vunnet eller tapt på karikaturstriden? Fritt Ord ønsker velkommen til en saklig og kunnskapsrik kveld om skandinaviske offentligheter.

Velkomst:
Knut Olav Åmås, direktør i Stiftelsen Fritt Ord

Innledere:
Bjørn Stærk, forfatter og samfunnsdebattant, Oslo
Mustafa Can, forfatter og journalist, Stockholm
Mikael Jalving, forfatter og kommentator, København

Debattleder:
Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende

Fri adgang, lett servering. Arrangementet blir streamet.

juni
06
2015

Kunst og ytringsfrihet

Hvordan står det egentlig til med kunstens ytringsfrihet i 2015? Dette spørsmålet diskuteres på Festspillene i Bergen lørdag 6. juni, med utgangspunkt i den Fritt Ord-støttede undersøkelsen "Når kunstnere vurderer ytringsfriheten i Norge, anno 2014".

Rapporten viser at kunstens ytringsfrihet er under sterkt press - og ikke bare fra politisk og religiøs ekstremisme. En stor del av befolkningen har liten forståelse for kunstnerisk frihet, og en av tre kunstnere mener de har erfart å få sin ytringsfrihet begrenset.

Temaene diskuteres av:
 • William Nygaard, styreleder i Norsk PEN
 • Marianne Hurum, styreleder i Unge Kunstneres Samfund
 • Flemming Rose, utenriksredaktør i Jyllands-Posten
 • Karin Hindsbo, direktør KODE kunstmuseum

Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord, er ordstyrer. Les mer på arrangementets Facebook-side.

mai
31
2015

epea 02: The New Social - utstillingsåpning i Hamburg

31. mars 2015 åpner det europeiske fotoprosjektet epea utstillingen «European Photo Exhibition Award 02: The New Social» i House of Photography/Deichtorhallen i Hamburg.

Åpningsarrangementet starter kl. 19.30, og blant kveldens talere er kurator Ingo Taubhorn og Kai-Michael Hartig fra Körber Stiftung.

Utstillingen varer frem til 31. mai 2015. Fotografiene har tidligere vært vist på Nobels Fredssenter i Oslo, i Lucca, Italia, og i Paris.

mai
16
2015

At the Gates / In Transit: fotoutstilling og seminar på Deichmanske Hovedbibliotek

Den Fritt Ord-støttede fotoutstillingen "At the Gates / In Transit" kan sees på Deichmanske Hovedbibliotek ut uka. Utstillingen tar for seg flyktninger og asylsøkere i Hellas og Finland, og er en del av prosjektet "Fortress Europe - from a Youth Perspective".

På lørdag 16. mai kl. 14.00-16.00 arrangerer initiativtakerne et lunsjseminar om EUs asylpolitikk sett i et ungdomsperspektiv. Elias Vartio, prosjektkoordinator fra FutureLab Europe, legger frem en ny rapport om Dublin-systemet basert på undersøkelser gjort i Finland, Norge, Storbritannia, Belgia og Hellas.

mai
12
2015

Cass Sunstein i Oslo

Professor Cass Sunstein holder den årlige Vilhelm Aubert Memorial Lecture og innleder til åpne seminarer i Oslo tirsdag 12. mai.

Cass Sunstein er professor i juss ved Harvard University og har tidligere hatt en sentral stilling i Obama-administrasjonen. Han har arbeidet med et stort antall temaer, blant annet knyttet til demokratisk konstitusjon, forvaltning og ytringsfrihet. Sunstein har publisert en rekke bestselgende bøker. Blant dem er Choosing not to Choose, Conspiracy Theories and Other Dangerous Ideas, Nudge (sammen med Richard Thaler), Wiser: Getting Beyond Groupthink to Make Groups Smarter og Why Societies Need Dissent.

mai
08
2015

Lanseringsfest for NORWEGIAN JOURNAL OF PHOTOGRAPHY #2

Vi inviterer til lanseringsfest for den andre utgaven av NORWEGIAN JOURNAL OF PHOTOGRAPHY (NJP) fredag 8. mai 2015, kl. 18.00, i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo, med feiring av alle fotografene og presentasjon av deres fotoprosjekter:

 • Terje Abusdal: SUMMER LONG
 • Ivar Kvaal: HESSDALEN VALLEY
 • Anne-Stine Johnsbråten: EASTSIDE – WESTSIDE
 • Knut Egil Wang: WHILE WAITING FOR THE BIG ONE
 • Mathilde Helene Pettersen: SEARCHING FOR CLOUDBERRIES
 • Tomm Wilgaard Christiansen: THE BLOODLANDS
 • Jonas Bendiksen: VESTERÅLEN
 • Margaret M. de Lange: INVISIBLE SCARS

Program for kvelden:
 • Velkommen ved Bente Roalsvig, prosjektdirektør i Fritt Ord
 • Innledning ved Rune Eraker, Laara Matsen og Espen Rasmussen, redaktører for NJP
 • Presentasjoner av de uavhengige fotoessayene ved fotografene
 • Om boken ved Gösta Flemming, forlagsredaktør i fotobokforlaget Journal
 • Avduking og oppakking av bøkene
 • Sang og musikk og lettere servering
 • Offentliggjøring av den nye gruppen av fotografer som er valgt ut til den tredje utgaven av NJP


mai
04
2015

PRESSEFRIHETENS DAG 2015

Blasfemi, ytringsfrihet og pressefrihet - Fritt fram så lenge ingen blir krenket?

UNESCO, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Norsk PEN og Fritt Ord inviterer til seminar mandag 4. mai kl. 17.30–20.00 på Litteraturhuset i Oslo. Arrangementet er åpent for alle.

PROGRAM
Åpning ved leder av UNESCO-kommisjonen Tora Aasland og stortingspresident Olemic Thommessen

VISNING AV KARIKATURTEGNINGENE ETTER CHARLIE HEBDO
Avistegner Roar Hagen, VG

HVA SKAL VI MED PRESSEFRIHETEN?
Mediekommentator Sven Egil Omdal

DEN ARABISKE VÅREN – HVA SKJEDDE MED PRESSEFRIHETEN?
 • Redaktør Tarek Atia, Egypt Media Development Program
 • Direktør Aidan White, Ethical Journalism Network
 • Journalist Kristin Solberg, NRK


april
17
2015

Fritt Ords Honnør til Fredens Ring

De unge muslimske initiativtakerne bak Fredens Ring får Fritt Ords Honnør for sin unike markering som fikk et stort antall borgere til å slå en beskyttende ring rundt landets jøder.

Initiativtakerne, som utgjør en gruppe på åtte personer mellom 17 og 37 år, er Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad, Ali Chishti, Atif Jamil, Morad Jarodi, Mudassar Mehmood, Thomas Holgersen Daher Naustdal og Hassan Raja.

Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Med Honnøren følger et pengebeløp på til sammen kr 100 000.