Langtidsprosjekter – Fritt Ord-konkurransen

Utlysning: Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 2017

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Årets tema er folkefiender.
 
Utlysningen 
Elever i videregående skole: Velkommen til å bli med i Fritt Ord-konkurransen! Ta for deg en eller flere folkefiender. Skriv tekst eller lag medieproduksjon, og bli med i konkurransen. Med folkefiende mener vi en som skiller seg fra flertallet ved å bruke ytringsfriheten, og derfor oppfattes som en fiende av de andre. Ta gjerne for deg en person eller konkret sak. Du kan ta utgangspunkt i skuespillet En folkefiende av Henrik Ibsen dersom du ønsker.

Fritt Ord-konkurransen

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Det formuleres eget tema hvert år, og deltakerens bidrag kan leveres i form av en tekst eller en medieproduksjon. Fritt Ord arrangerer lærerseminar og tilbyr skolebesøk og veiledning til deltakerne.

www.frittordkonkurransen.no

Sensur på timeplanen

Hvordan er norske skoleelevers kjennskap til sensur og ytringsfrihet, og hvordan står det til med elevenes og lærernes ytringsfrihet i skolen når det gjelder følsomme temaer?

 
Temaet for Fritt Ord-konkurransen for videregående skole lanseres i disse dager. Med dette prosjektet ønsker Fritt Ord å bidra til at ytringsfrihet og demokratispørsmål i større grad blir diskutert i norske klasserom.
 
– Årets tema er sensur i både direkte og indirekte former. Den sensuren og selvsensuren vi ikke så lett legger merke til, er kanskje den mest interessante å diskutere. Vi ser ellers at terrortrusler, digital overvåking og kontroll gir sensurerende virkninger. Digitale medier åpner for fantastiske muligheter, men kan også brukes til sensur og begrensninger, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Tidligere vinner av Fritt Ord-konkurransen, Iver Jensen, til filmfestivalen i Cannes

Iver Jensen og Stein Inge Pedersen under innspillingen av We remember moments, Foto: Robin Jensen.
I 2015 var Iver Jensen en av vinnerne av Fritt Ord-konkurransen for videregående skole. Sammen med Amalie Berg og Maypia Dahl, to medelever fra Hadsel vgs., vant Jensen andrepremie for filmen "Sagt og Usagt".  

Nå skal 19-åringen til filmfestivalen i Cannes for å vise frem kortfilmen "We remember moments". Den elleve minutter lange filmen ble spilt inn på Island i juni i fjor, og tar opp temaer som mobbing, vennskap og  moralske valg. Den har tidligere bli vist som del av kortfilmprogrammet på TIFF - Tromsø Internasjonale Filmfestival. 

Studietur til Strasbourg

I disse dager er vinnerne av Fritt Ord-konkurransen 2015 på reise til Strasbourg, der de blant annet har fått besøke Europarådet og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Ny konkurranse er i gang for 2016, med innleveringsfrist 1. mars.

Les mer på frittordkonkurransen.no.

Fritt Ord-konkurransen 2015

De tre vinnerne av Fritt Ord-konkurransen for elever i videregående skole ble feiret i dag torsdag 16. april i Fritt Ords lokaler. Prisene ble delt ut av Ulrik Imtiaz Rolfsen. Det ble holdt taler av Knut Olav Åmås, direktør for Fritt Ord, Guri Hjeltnes, styremedlem i Fritt Ord og Henrik G. Bastiansen, leder for priskomiteen. 

Førstepremien gikk til Magnus Bjørnbekk fra Oslo katedralskole, for essayet "Tilbake til røttene" (pdf).

Andrepremien gikk til Amalie Berg, Maypia Dahl og Iver Jensen fra Hadsel vgs., Nordland, for filmen "Sagt og Usagt".

Tredjepremien gikk til Miriam Johansen og Fredrik Opseth fra Bjerke vgs., Oslo, for filmen "Min helt: Kim Friele". 

Førstepremien er et stipend på kr 20 000, andrepremien kr 15 000 og tredjepremien kr 10 000. I tillegg består premien av en reise til Strasbourg, der alle prisvinnerne får besøke EU-parlamentet, Europarådet og Menneskerettighetsdomstolen.