Langtidsprosjekter – Fritt Ord-konkurransen

Fritt Ord-konkurransen

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Det formuleres eget tema hvert år, og deltakerens bidrag kan leveres i form av en tekst eller en medieproduksjon. Fritt Ord arrangerer lærerseminar og tilbyr skolebesøk og veiledning til deltakerne.

www.frittordkonkurransen.no

Propaganda: Fritt Ord-konkurransen for videregående skole

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Årets tema er propaganda. Skriv en tekst eller lag en medieproduksjon om propagandaens mange ansikter. Vær gjerne konkret og ta for deg forhold i lokalsamfunnet, i Norge eller i verden – i nåtid eller historien.
 
Søknadsfrist torsdag 1. mars 2018 kl. 23.59. Gå inn på www.frittordkonkurransen.no for relevant fagstoff, tips fra juryen og tidligere vinnere, samt mer informasjon om oppgavelevering. Lykke til!

Fritt Ord-konkurransen 2017

Foto: Fritt Ord
De syv vinnerne av Fritt Ord-konkurransen for elever i videregående skole 2017 ble feiret torsdag 20. april i Fritt Ords lokaler. Det ble holdt taler av prisvinnerne, juryleder Jostein Saxegaard, Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås og helsesøster Solveig Ude.

Førstepremeie gikk til Kaisa Heidsve, Margit Hågå, Silje Grothe, Lina Rognerud og Synne Vorkinn fra Nord-Gudbrandsdal vgs. i Oppland, for filmen "Ein folkefiende"

Andrepremien gikk til Vemund Breen Haugen, Oslo katedralskole, for essayet Hva er en folkefiende i et postfaktuelt samfunn?.

Tredjepremien gikk tiil Johannes Hankø, Ullern vgs. i Oslo, for essayet Regressive venstre.

Utlysning: Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 2017

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Årets tema er folkefiender.
 
Utlysningen 
Elever i videregående skole: Velkommen til å bli med i Fritt Ord-konkurransen! Ta for deg en eller flere folkefiender. Skriv tekst eller lag medieproduksjon, og bli med i konkurransen. Med folkefiende mener vi en som skiller seg fra flertallet ved å bruke ytringsfriheten, og derfor oppfattes som en fiende av de andre. Ta gjerne for deg en person eller konkret sak. Du kan ta utgangspunkt i skuespillet En folkefiende av Henrik Ibsen dersom du ønsker.

Sensur på timeplanen

Hvordan er norske skoleelevers kjennskap til sensur og ytringsfrihet, og hvordan står det til med elevenes og lærernes ytringsfrihet i skolen når det gjelder følsomme temaer?

 
Temaet for Fritt Ord-konkurransen for videregående skole lanseres i disse dager. Med dette prosjektet ønsker Fritt Ord å bidra til at ytringsfrihet og demokratispørsmål i større grad blir diskutert i norske klasserom.
 
– Årets tema er sensur i både direkte og indirekte former. Den sensuren og selvsensuren vi ikke så lett legger merke til, er kanskje den mest interessante å diskutere. Vi ser ellers at terrortrusler, digital overvåking og kontroll gir sensurerende virkninger. Digitale medier åpner for fantastiske muligheter, men kan også brukes til sensur og begrensninger, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Tidligere vinner av Fritt Ord-konkurransen, Iver Jensen, til filmfestivalen i Cannes

Iver Jensen og Stein Inge Pedersen under innspillingen av We remember moments, Foto: Robin Jensen.
I 2015 var Iver Jensen en av vinnerne av Fritt Ord-konkurransen for videregående skole. Sammen med Amalie Berg og Maypia Dahl, to medelever fra Hadsel vgs., vant Jensen andrepremie for filmen "Sagt og Usagt".  

Nå skal 19-åringen til filmfestivalen i Cannes for å vise frem kortfilmen "We remember moments". Den elleve minutter lange filmen ble spilt inn på Island i juni i fjor, og tar opp temaer som mobbing, vennskap og  moralske valg. Den har tidligere bli vist som del av kortfilmprogrammet på TIFF - Tromsø Internasjonale Filmfestival.