Langtidsprosjekter – Norwegian Journal of Photography

Åtte nye fotografer er valgt ut til Norwegian Journal of Photography utgave nummer 2

Foto: Tomm W. Christiansen
Første utgave av Norwegian Journal of Photography (NJP) ble lansert i april i år. Ti fotografer fikk en bred presentasjon av prosjektene de har arbeidet med de siste årene. 

Norwegian Journal of Photography er et initiativ i regi av Fritt Ord. Redaksjonen består av Rune Eraker, Laara Matsen og Espen Rasmussen.

Redaksjonen i NJP har valgt ut åtte fotografer til å delta i neste runde av NJP.

De åtte fotografene er Margaret M. de Lange, Jonas Bendiksen, Ivar Kvaal, Knut Egil Wang, Mathilde Helene Pettersen, Terje Abusdal, Tomm W. Christiansen og Anne-Stine Johnsbråten.

Fotografene representerer en spennende bredde innenfor norsk dokumentarfotografi, med vidt forskjellige fortellerteknikker, uttrykk og formater. Prosjektene de vil jobbe med er både originale og samfunnsmessig viktige, og redaksjonen og Fritt Ord ser frem til resultatene. 

De åtte nye fotografene skal de neste to årene jobbe med sine egne prosjekter under veiledning av redaksjonen samt ved deltakelse i workshops og samlinger. 

Dokumentarfotografiet i krig og konflikt

Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography (NJP) inviterer til seminar med fotografene Oscar B. Castillo, Maria Turchenkova og Ricardo Garcia Vilanova, tirsdag 8. oktober 2013, kl. 17.00–20.00, i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo. 

Moderator: James Estrin, co-redaktør for Lens Blog og fotograf, New York Times.

”Dette er mitt hjemsted, mitt land, min familie. Det er mitt folk som skader og tar livet av hverandre.” Slik beskriver den venezuelanske fotografen Oscar B. Castillo forholdene i Caracas, hvor han de siste årene har dokumentert gjengmiljøene på gateplan. Den russiske fotografen Maria Turchenkova har fokusert på Nord-Kaukasus og de politiske og sosiale forholdene i en region som i årevis har vært preget av konflikt og vold. Fotograf og videojournalist Ricardo Garcia Vilanova har dekket borgerkrigen i Syria innenfra siden den startet, og viser oss i film og fotografier hvordan krigen utkjempes og hvordan den rammer de sivile. 

Hva driver de tre fotografene til å risikere så mye for å fortelle historier? Hvor dypt må de gå inn i en historie for å kunne formidle den sannferdig? Hva kan disse historiene gjøre med oss som møter dem? Hvordan arbeider fotoredaktørene i New York Times med denne formen for fotografi, hvordan blir den presentert, og hvordan brukes NYT online for å vise og promotere fotojournalistikk?

Svensk pris til Norwegian Journal of Photography

Norwegian Journal of Photography ble tildelt "Visuella Priset" under arrangementet Svenska Publishing-Priset 2013.

I juryens begrunnelse heter det at boken får prisen for "bilder som forteller om spennende og betydningsfulle menneskeskjebner og steder, tatt over lang tid med engasjement og nærvær – et samtidsdokument". Boken inneholder ti uavhengige fotoessays av Helge Skodvin, Andrea Gjestvang, Karin Beate Nøsterud, Ingvild Vaale Arnesen, Ellen Lande Gossner, Marie Sjøvold, Monica Larsen, Linda Bournane Engelberth, Eivind H. Natvig og Oddleiv Apneseth. 

Det svenske fotobokforlaget Journal har publisert boken på oppdrag fra Norwegian Journal of Photography.

Fra fotoprosjekt til fotobok og multimediefortelling

Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography (NJP) inviterer til et seminar med fokus på fotobøker fredag 4. april 2014, kl. 17.00–19.00, i Uranienborgveien 2, Oslo, med fotografene Jonas Bendiksen og Morten Andersen og fotobokforlegger Gösta Flemming i Journal. Moderator: Rune Eraker

Hva er tankegangen bak fotografenes større fotoprosjekter? Hvilken sammenheng er det mellom idé og utforming i arbeidsprosessen? Hvilken rolle spiller forleggeren og redaktøren i den kreative prosessen fra prosjekt til ferdig bok?

New York Times skriver om NJP

Foto: Helge Skodvin
New York Times presenterer en større reportasje om Norwegian Journal of Photography og fotografenes prosjekter på sin fotoblogg Lens Blog under tittelen "Norway’s New Photographic Landscape".

Helge Skodvin forteller om sitt arbeid med å dokumentere norske landskap og Volvo 240: "Mer enn noen annen bil har Volvo 240 blitt et symbol på norske og skandinaviske verdier," sier han til Lens Blog. 

Norwegian Journal of Photography er nå til salgs hos Tronsmo i Oslo, og kan bestilles på bokhandlerens nettside. Boken kan også bestilles fra forlaget Journal: info@journal-media.se

Lanseringfest for Norwegian Journal of Photography

Foto: Kristine Lindebø
Vi inviterer til lanseringsfest for første utgave avNorwegian Journal of Photography (NJP) fredag 5. april 2013, kl. 18.00, i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo, med presentasjoner av alle fotoprosjektene. 

Boken inneholder ti uavhengige fotoessays av Helge Skodvin, Andrea Gjestvang, Karin Beate Nøsterud, Ingvild Vaale Arnesen, Ellen Lande Gossner, Marie Sjøvold, Monica Larsen, Linda Bournane Engelberth, Eivind H. Natvig og Oddleiv Apneseth.

Program for kvelden: Velkommen ved Fritt Ord og NJP-redaktørene, presentasjoner av fotoessayene ved fotografene, sang og musikk med Valkyrien Allstars, avduking og oppakking av bøkene, og en forleggers ord om hvorfor boken ser ut som den gjør.

Se videopresentasjon av boken her