Priser – Pressepriser

Pressepriser for Russland og Øst-Europa 2010

Prisvinnere

Mikhail Beketov
Ukeavis Arsenjevskije Vesti
Avis Borisovskije Novosti
Tidsskriftet Liberali
Shahvalad Chobanoglu
tv-medium ANTV Online TV
Edik Baghdasaryan

Mikhail Beketov var redaktør og grunnlegger av lokalavisen Khimkinskaya Pravda, hvor han blant annet skrev en rekke artikler om å bevare skogsområdene i Khimki (et forsted til Moskva), mens de lokale myndighetene arbeidet for å bygge en ny motorvei fra St. Petersburg til Moskva. Etter å ha mottatt trusler for sitt journalistiske virke, ble Beketov i 2008 overfalt og mishandlet. Han ble invalid og arbeidsufør som følge av overfallet. Beketov ble nominert av Den norske Helsingforskomité og Human Rights House Foundation, Oslo. Prisbeløpet er på 10 000 euro.

Arsenjevskije Vesti er en ukeavis som utgis i Vladivostok i regionen Primor. Avisen beretter uavhengig, analytisk og modig om kontroversielle temaer som korrupsjon og smugling. Arsenjevskije Vesti er også en forsvarer av individets rettigheter. Avisens lokaler har tidligere blitt påtent, og pc-ene har ved flere anledninger blitt konfiskert. Avisen ble nominert av Den norske Helsingforskomité og Human Rights House Foundation, Oslo. Prisbeløpet er på 15 000 euro.

I Hviterussland rapporterer den engasjerte distriksavisen og den største regionavisen i landet Borisovskije Novosti først og fremst om lokale nyheter. Til tross for statlig press og forfølgelse har avisen en kritisk, uavhengig dekning av politiske spørsmål. Ukeavisen ble nominert av Andrej Dynko, Nasha Niva, Sergej Satsuk, Ejednevnik, Irina Vidanava og Rodger Potocki, Director for Europe and Eurasia, National Endowment for Democracy (NED), Washington, D.C. Prisbeløpet er på 15 000 euro.

Tidsskriftet Liberali fra Tbilisi har i løpet av kort tid etablert seg som et av de mest innflytelsesrike trykte medier i Georgia. I tidsskriftet føres det aktuelle politiske diskusjoner, for eksempel om endringer i stemmeretten eller om konflikten i Abkhasia. Tidsskriftet ble nominert av Den norske Helsingforskomité og Human Rights House Foundation, Oslo. Prisbeløpet er på 10 000 euro.

Den undersøkende journalisten Shahvalad Chobanoglu, Baku, skriver kritiske spalter og avslørende artikler for opposisjonsaviser, blant annet om forbindelsen mellom regjering og oligarki. Hans journalistikk kjennetegnes av grundighet og profesjonalitet – og ironi. Chobanoglu ble nominert av Azer Ahmadov, Azadliq og Natiq Gavadli. Prisbeløpet er på 10 000 euro.

Det eneste uavhengige aserbajdsjanske tv-medium ANTV Online TV, Baku, viser innslag som man ikke kan se i statlig fjernsyn. Med chattefora og blogger i forbindelse med forskjellige temaer formidler mediet et realistisk bilde av Aserbajdsjan. ANTV ble nominert av Den norske Helsingforskomité og Human Rights House Foundation, Oslo. Prisbeløpet er på 10 000 euro.

Journalisten Edik Baghdasaryan, Jerevan, er utgiver av nettavisen Hetq Online og grunnlegger av NGO-en Investigative Journalists – begge har som formål å skape uavhengig journalistikk i Armenia. Han skriver skarpt og saklig om vitenskapelige, politiske og samfunnsrelevante emner. Baghdasaryan ble nominert av Marianna Grigoryan. Prisbeløpet er på 10 000 euro.