Priser – Pressepriser

Pressepriser for Russland og Øst-Europa 2013

Prisvinnere

Elena Kostyuchenko, Alexander Golts, Redaksjonen i Yakutsk Vecherniy, Sergey Leschenko, Tahmina Tagizade og Mehman Huseynov
Russland
Elena Kostyuchenko
Alexander Golts

Ukeavisen Yakutsk Vecherniy

Ukraina
Sergey Leschenko

Aserbajdsjan
Tahmina Tagizade
Mehman Huseynov
Russland

Elena Kostyuchenko (1987) er en av de mest talentfulle yngre undersøkende journalistene i Russland. Hun har arbeidet for Novaya Gazeta (http://en.novayagazeta.ru/) siden hun var 17 år gammel, og har også en egen blogg. Hun dekker en imponerende variasjon av temaer, fra saken om Mikhail Beketov og Khimki-skogen til massakren i Kuschevskaya. Hun skriver om livet til prostituerte som arbeider langs hovedveiene og forsømte sykehus. Hun er en varm forsvarer for de homofiles rettigheter. Kostyuchenko var den første journalisten som skrev om det russiske punkbandet Pussy Riot. Ved å dekke saker som retter oppmerksomheten mot forbindelsen mellom organisert kriminalitet og korrupte myndigheter, beveger hun seg i et farlig landskap. Hun har både blitt overfalt og arrestert for sitt journalistiske virke. Elena Kostyuchenko ble nominert av Den norske Helsingforskomité og Human Rights House Foundation, Oslo, samt av Ilja Krieger, redaktør i forlaget Corpus i Moskva.

Alexander Golts (1955) er politisk kommentator og stedfortredende sjefredaktør for den kritiske online-avisen Ezhenedelny Zhurnal (http://www.ej.ru/). Han er en fremragende formidler av saker som angår spørsmål om opprustning og militærvesen, et følsomt terreng for en journalist i Russland. Til tross for år med motstand og angrep har Golts holdt fast ved prinsippet om å være tro mot fakta. Hans styrke ligger i hans nøkterne og analytiske fremstillinger. Golts høyt verdsatte artikler om utviklingen av russisk innenriks- og utenrikspolitikk finnes også på engelsk i The Moscow Times (http://www.themoscowtimes.com/). Alexander Golts ble nominert av Klaus-Helge Donath, som er Russland-korrespondent for taz.

Ukeavisen Yakutsk Vecherniy (http://www.vecherniy.com/) har blitt publisert siden 1994 i regionen Jakutsk i den nordlige delen av Sibir. Under ledelse av sjefredaktør Maria Ivanova tematiserer den modige og omfangsrike regionavisen både miljøødeleggelser og korrupsjon. Vinteren 2011 og 2012 sendte avisen sin egen korrespondent til Moskva for å dekke demonstrasjonene i hovedstaden. Avisen har tidligere engasjert seg mot reisningen av et minnesmerke over Stalin. I 2005 gikk ukeavisen til sak mot byadministrasjonen på grunn av for høy beskatning av borgerne. Det har blitt anlagt flere rettssaker mot avisen, og dens journalister er vant med å bli forsøkt kontrollert av statlige organer. Yakutsk Vecherniy ble nominert av Moritz Gathmann i Moskva.

Ukraina

Sergey Leschenko (1980) fra Kiev er en av de beste undersøkende journalistene i Ukraina. Han skriver for online-avisen Ukrainska Prawda (http://www.pravda.com.ua/), hvor han også er stedfortredende redaktør. I samme avis er Leschenko en av de mest aktive bloggerne. Han skriver utførlig om blant annet korrupsjonsforhold i makteliten. I forbindelse med forberedelsene til fotball-EM 2012 skrev han en rekke kritiske artikler om hvem som fikk oppdragene og den økonomiske gevinsten. Som journalist er han upartisk, og han gir forrang til objektive beskrivelser. Han har solid kunnskap om den politiske scenen i Ukraina, og innehar den nødvendige distanse til både regjering og oppoisjon. Sergey Leschenko ble nominert av Heike Dörrenbächer, leder for Deutschen Gesellschaft für Osteuropakunde i Berlin.

Aserbajdsjan

Tahmina Tagizade (1982) er fremfor alt virksom som uavhengig og erfaren journalist i provinsbyen Ganja og omegn nord i Aserbajdsjan. Hun har spesielt engasjert seg i å berette om befolkningens rettigheter, ofte med personlige omkostninger. Til tross for represalier fra en konservativ og autoritær forvaltning fortsetter Tagizade ufortrødent sitt journalistiske virke. Hun har sin egen blogg (tahminatagizade.wordpress.com), hvor hun viser seg som en klok kommentator og betrakter. I en årrekke har hun arbeidet som koordinator, journalist og redaktør i Ganja Media Center. I dag arbeider hun blant annet for Radio Free Europe/Radio Liberty-kanalen Radio Azadliq som Vaclav Havel Journalism Fellow, en utmerkelse gitt av RFE/RL og tsjekkiske myndigheter, og for websiden civil-forum.az som videoredaktør. Tahmina Tagizade ble nominert av Den tyske ambassaden i Baku.

Mehman Huseynov (1990) er fotojournalist, og hans uttrykksfulle bilder og videoer skildrer ulike sider ved Aserbajdsjan. Hans fotojournalistikk dokumenterer ofte brudd på menneskerettighetene. Hans dokumentasjon av rivningen av bolighus i forbindelse med Melodi Grand Prix i Baku i 2012 og av demonstrasjonene ble satt stor pris på av publikum, men brakte ham i fengsel for pøbelopptøyer. Han ble løslatt dagen etter, men ble senere anklaget for flere lovbrudd. Huseynov har en egen YouTube-kanal (http://www.youtube.com/user/HOSTEL19AZ), og arbeider for Institute for Reporter’s Freedom and Safety og for nyhetsbyrået Turan. Mekhman Huseinov ble nominert av journalisten Zamin Haci, Baku.