Priser – Pressepriser

Pressepriser for Russland og Øst-Europa 2016 - Free Media Awards

Prisvinnere

Seymur Hazi, Elena Milashina, Nashi Groshi
Aserbadjan
Seymur Hazi

Russland
Elena Milashina

Ukraina
Nettstedet Nashi Groshi

Seymur Hazi (1982), redaktør og kommentator i avisen Azadliq, Baku, Aserbadjan, og reporter for TV-stasjonen Azerbaijani Hour, som er basert i Tyrkia. Hazi har rapportert om korrupsjon og maktmisbruk i eget land, og som et resultat av det har han lidd under trusler og brutal mishandling. Han har vært fengslet i Aserbajdsjan siden august 2014, og rettslige prosesser mot ham for tilsynelatende 'pøbelopptøyer' har nylig begynt. Seymur Hazi ble nominert av Shahvalad Chobanoglu, Zamin Haji, Natiq Javadli, Mehman Huseynov, Tahmina Tagizade og Khadija Ismayilova. Sistnevnte er også fengslet i landet. Henrich Böll Stiftungs avdeling for Sør-Kaukasus og Den norske Helsingforskomité har også nominert Hazi.


Den russiske journalisten Elena Milashina (1987), korrespondent i Nord-Kaukasus for Novaya Gazeta, Moskva, retter oppmerksomheten mot ulike skremselsmetoder som de tsjetsjenske myndighetene bruker for å undertrykke kritikerne og skape en kvelende stillhet over hele landet. Den undersøkende journalisten Elena Milashina, som stadig er utsatt for alvorlige trusler og tidligere har vært utsatt for flere grove overgrep, ble nominert av Human Rights House Foundation, Oslo, Center for Caucasus Initiative – DOSH og Youth Human Rights Movement.

Det ukrainske nettstedet Nashi Groshi ('våre penger'), Kiev, er dedikert til å bekjempe korrupsjon i Ukraina. Nashi Groshi lager omfattende informasjon om offentlige utlysninger av anbud og forretningstransaksjoner. Nettstedet undersøker fremfor alt offentlige tjenestemenns og politikeres engasjement i offentlige kontrakter og publiserer de relevante fakta. Nashi Groshi ble nominert av Stefanie Schiffer og Den norske Helsingforskomité.