Priser – Pressepriser

Pressepriser for Russland og Øst-Europa 2017 - Free Media Awards

Prisvinnere

Meydan TV, Zaruhi Mejlumyan, Anton Naumlyuk, Sergej Jolkin
Aserbajdsjan
Meydan TV

Armenia
Zaruhi Mejlumyan

Russland
Anton Naumlyuk
Sergej Jolkin


Meydan TV er en aserbajdsjansk nettplattform. Eksilmediet ble etablert i Berlin i 2013, da mediene og journalistene i Aserbajdsjan ble forfulgt og deres rapporter på ulike måter utsatt for sensur. Meydan TV beretter fryktløst og objektivt – til tross for mange represalier. Kanalens rapporter fra og om Aserbajdsjan har et spesielt stort nedslagsfelt i sosiale medier. Meydan TV ble nominert av Den norske Helsingforskomité, The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Human Rights House Foundation, Oslo, og jurymedlemmene Ane Tusvik Bonde og Guri Norstrøm.

Den armenske journalisten Zaruhi Mejlumyan (1978) skriver for nettsiden www.hetq.am om rettsvesen og menneskerettighetsbrudd i sitt hjemland, særlig om justismord og håndteringen av dem. Hennes metode er den undersøkende journalistikken. Zaruhi Mejlumyans kompetanse og utholdenhet har i flere tilfeller bidratt til gjenopptakelse av «glemte» saker og frigivelse av uskyldig dømte. Hun ble nominert av Karine Asatryan, sjefredaktør i A1+ TV-online.

Den russiske journalisten Anton Naumlyuk (1984) rapporterer for Novaja Gazeta, MediaZona og Radio Liberty/Radio Free Europe om det russiske rettsvesenets saker mot innbyggerne på Krim, spesielt mot ukrainske politiske fanger og krimtatarer. Hans artikler og reportasjer om ekstreme eksempler på juridisk urett og menneskerettighetsbrudd i Russland og på Krim har vakt oppsikt internasjonalt. Også hans fotoreportasjer viser mennesker som lider under overgrep fra myndighetene. Anton Naumlyuk ble nominert av Human Rights Information Center i Ukraina, Human Rights House Foundation, Oslo, og jurymedlem Ane Tusvik Bonde.

Karikaturtegneren Sergej Jolkin (1962) fra Moskva arbeidet tidligere som arkitekt, og har siden 1999 daglig publisert tegninger som skånselløst skildrer de politiske forholdene i Russland. På treffende og poengtert vis gjengir Jolkin både den hemningsløse maktutøvelsen og det absurde ved det autoritære statsapparatet. Hans tegninger står hver dag på trykk hos Deutsche Welle og Radio Liberty. Sergej Jolkin ble nominert av Den norske Helsingforskomité, og jurymedlemmene Alice Bota og Guri Norstrøm.