Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Listene over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i november 2017 er nå publisert. Klikk her for å se de ordinære sakene og her for kategorien Norsk journalistikk.

Blant bevilgningene finner vi tre tilskudd til manusutvikling av bøker. Helene Uri mottok kr 80 000 til sitt arbeid med bokprosjektet "Språk og kjønn", som føreløpig har undertittelen "Kvinne kan bli sjef". Det ble også bevilget støtte til utvikling av to tegneseriebøker om unge kvinners erfaringer. Ane Barstad Solvang fikk kr 30 000 til sitt prosjekt "Frykt & medlidenhet" og Ida Larmo tilsvarende beløp til prosjektet "Sparrow".

Illustrasjon: Ida Larmo

Programmet for 2017-utgaven av filmfestivalen Movies on War på Elverum er nå klart. Festivalen har undertittelen "en filmfestival om fred og forsoning, krig og konflikt", og hovedtemaene i år er Fake News, 1917 og Kupp. Selve festivalen går av stabelen 16.-18. november 2017, men programmet starter i det små fra mandag 13. november. Stortingsrepresentant Knut Storberget vil tale ved den offisielle åpningen 16. november kl. 19.00 i Elverum Kulturhus, Storstua.

Fritt Ord har støttet Movies on War siden oppstarten i 2011, og har i 2017 bidratt med kr 125 000.

Oktoberlisten over Fritt Ords bevilgninger til ordinære søknader om mer enn kr 100 000 er nå publisert.

Blant tilskuddene finner vi flere prosjekter som berører de bildemessige sidene ved journalistikken. Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Design, fikk kr 800 000 til en fireårig bistilling i satiretegning med ansettelse av tegner Siri Dokken i 20 % stilling. Nobels Fredssenter mottok kr 200 000 til fotoutstillingen "Generation Wealth" av Lauren Greenfield, mens fotograf Anne-Stine Johnsbråten fikk kr 100 000 til manusutvikling og utgivelse av fotoboken "Good Wife, Wise Mother – Women in Japan".

Det ble også gitt støtte til TRD - Trondheim dokumentarfestival 2017 og DOK18 festival for fotojournalistikk og dokumentarfotografi i Fredrikstad. Fotograf Terje Bringedal mottok kr 30 000 til fotoprosjektet "De glemte kvinners øy".

Til den første søknadsfristen i ordningen Norsk journalistikk mottok Fritt Ord ca. 50 søknader om prosjektstøtte. De større søknadssakene (om mer enn kr 100 000) er nå behandlet, og det er i alt bevilget kr 4 550 000 fordelt på 16 prosjekter. Se hele oversikten her.

Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen mottok 2 millioner kroner til etablering av et nytt senter for undersøkende journalistikk. Sindre Leganger fikk kr 120 000 til podkastserien "Vaterland" om unge, norske narkotikaselgere i Oslo, mens The Independent Barents Observer mottok kr 200 000 til prosjektet "Pressefrihet Barents". Gateavisa fikk kr 100 000 til nett-TV-serien "Oslos skjulte erotiske oaser", og SKUP kr 100 000 til konferansen Nordisk Data-SKUP. Helge Øgrim mottok kr 100 000 til et prosjekt om asylinnvandring til Norge, med plan om publisering i nettavisen Minerva.

I prosjektet Norsk journalistikks første søknadsrunde mottok Fritt Ord en større samlesøknad fra Norsk Tidsskriftforening om et kritikkløft for norske tidsskrifter. Her var delsøknader fra en rekke større og mindre norske tidsskrifter samlet.

I alt ble det bevilget kr 800 000 fordelt på 16 kritikkprosjekter i 15 ulike tidsskrifter. F.eks. mottok Vagant støtte til et prosjekt om debattorientert sakprosakritikk og til en digital kritikkspalte for europeiske perspektiver i litteraturen. Norsk Shakespearetidsskrift fikk tilskudd til digital publisering av kritikk på teater- og scenekunstfeltet, og Tidsskriftet Fett mottok støtte til å styrke sin rolle som plattform for feministisk bevisst kulturkritikk.

Denne uken åpner Norges største filmfestival, med over 150 dokumentar- og fiksjonsfilmer på programmet. Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) har gjort seg bemerket for sin satsing på dokumentarfilmer, i godt selskap med aktuelle fiksjonsfilmer, kortfilmer og debatter. Festivalen gjennomfører i år flere spennende sideprogrammer, blant annet menneskerettighetsprogrammet Checkpoints og utstillingen BIFF Expanded.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i september 2017 er nå publisert.

Blant de nær 90 bevilgningene finner vi fire tilskudd til utvikling av dokumentarfilmer. Moment Film fikk støtte til dokumentaren "Tvillingsøstrene II", mens Final Cut for Real fikk tilskudd til den animerte dokumentarfilmen "Flee" om en afghansk flyktning. Sara Eliassen mottok utviklingsstøtte til filmprosjektet "43+" fra Mexico, og Integral Film til "Fornuftens sammenbrudd. Et filmportrett av Thorvald Steen".

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i august 2017 er nå publisert.

På listen finner vi bl.a. 16 tilskudd til manusutvikling av sakprosa. F.eks. har Marta Gjernes mottatt støtte til arbeidet med bokprosjektet "Det jødiske Oslo. Nye innbyggjarar i byen frå 1851 til 1940". Olav Østrem fikk manusstipend for boken "Gjeldende rett" og Tone Magni Finstad Vestheim for "Macron - Frankrike og Europas redningsmann?". Siri Merete Neset fikk støtte til arbeidet med "Quo Vadis Tyrkia"?.

Fritt Ord gratulerer Terje Abusdal med seier i den prestisjetunge fotokonkurransen Leica Oskar Barnack Award. Abusdal vant konkurransens hovedkategori med sitt fotoprosjekt «Slash & Burn» om de norske skogfinnene i Hedmark. Prosjektet dokumenterer en minoritetskultur som er i ferd med å forsvinne, og utforsker både skogfinnenes historie og hva det vil si å være skogfinne i dag.

Det er første gang en nordmann har vunnet konkurransen, som er oppkalt etter mannen bak det første Leica-kameraet. Premien består av 25 000 euro, et Leica-kamera og et objektiv.

Onsdag 2. august ble dokumentaren om den unge kvinnen Rania som flykter fra Syria publisert av den britiske avisen The Guardian og NRK Brennpunkt. Hittil har dokumentaren hatt over 6 millioner visninger på The Guardians Facebook-side, og den er blitt delt over 64.000 ganger. Den spres nå videre i sosiale medier over hele verden: Escape from Syria: Rania's odyssey.

Den norske dokumentarfilmen «Thank you for the Rain» av Julia Dahr og Kisilu Musya er tilgjengelig for visninger mellom 1. august og 11. september 2017. Målet med initiativet er å sette klimaendringer og klimarettferdighet på dagsorden før Stortingsvalget 2017. Gjennom et samarbeid med Klimavalgalliansen kan alle som ønsker det arrangere en offentlig visning i Norge, enten man er en privatperson eller representerer en forening eller organisasjon. Les mer om retningslinjene for å arrangere en visning her.

To norske dokumentarfilmer ble denne helgen hedret med priser på Michael Moores Traverse City Film Festival i USA. «Dødsårsak: Ukjent», regissert av Anniken Hoel, vant pris for beste utenlandske dokumentar, og Nori Sharif, hovedpersonen i dokumentarfilmen «Nowhere to Hide» (regissert av Zaradasht Ahmed), vant festivalens «Special Founders Prize For Citizen Journalism».