Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Listen over Fritt Ords mindre bevilgninger i februar 2017 er lagt ut.

Blant de 80 støttemottakerne i denne runden er fotograf Kyrre Lien, som har mottatt kr 75 000 i tilskudd til sin interaktive utstilling "The Internet Warriors". Den vil bli vist i Oslo og Trondheim. "Nettdebatten er blitt en av de viktigste kanalene vi har for ytringsfrihet. Det er blitt en arena for de ytringene vi ofte ikke leser andre steder," skriver Lien i sin søknad. Han har portrettert nær 25 nettdebattanter fra ulike deler av verden, bl.a. Norge, Øst-Ukraina, England, Russland og USA. I tillegg til utstillingen skal prosjektet våren 2017 formidles via en dokumentarfilm, en interaktiv reportasje og en foto-/reportasjebok.

Oversikten over Fritt Ords større bevilgninger i februar 2017 er nå publisert.

Blant de 86 bevilgningene i denne runden finner vi to tilskudd til internasjonale undersøkelser på mediefeltet. PEN American Center har mottatt kr 300 000 til “PEN America Disinformation Report”. Rapporten vil inneholde en oversikt over fenomenet desinformasjon og hvordan den spres, farene ved desinformasjon, hva lovverket sier, og hvordan man kan slå tilbake. I tillegg til USA vil også land som Russland og Kina bli inkludert.

Reuters Institute for the Study of Journalism ved Universitetet i Oxford har fått kr 400 000 til forskningsprosjektet “How do people navigate news of Facebook?”. Med utgangspunkt i Storbritannia og Norge vil forskerne undersøke hvordan borgerne bruker Facebook. Hva slags nyheter leser folk på Facebook, hvordan filtrerer de informasjonen, og hvordan navigerer de mellom de ulike kildene?

Den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen 'Ambulansen' vises i kveld, mandag 23. januar kl. 21:30 på NRK2. ‘Ambulansen’ skildrer bombingen av Gaza by i 2014. Filmen er basert på opptak regissør Mohamed Jabaly tok under krisen, da han i 51 dager fulgte et ambulanseteam på jobb. Filmen viser rått og brutalt hvordan vanlige mennesker kjemper for å overleve i en krigssituasjon.

Mohamed Jabaly (f. 1990) er en filmskaper og kunstner fra Gaza. ‘Ambulansen’ er hans første helaftens dokumentarfilm. Den Tromsø-bosatte filmskaperen kom til Norge for snart to år siden da han ble invitert av Filmveksthuset Tvibit, en organisasjon som spesialiserer seg i internasjonale filmsamarbeid.

Oversikten over Fritt Ords mindre bevilgninger i desember 2016 er publisert.

Blant mye annet er det gitt tilskudd til manusutvikling og utgivelse av nær 30 sakprosabøker. F.eks. har forlaget Res Publica mottatt kr 20 000 i trykkestøtte til Are Tågvold Flatens bok "Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Boken vil bli lansert under et arrangement i regi av Tankesmien Agenda og Res Publica på Kulturhuset i Oslo 19. januar kl. 19.30. Fritt Ord har tidligere bevilget kr 50 000 til Flatens arbeid med boken.

Oversikten over Fritt Ords større bevilgninger i desember 2016 er nå lagt ut.

Blant de nær 90 bevilgningene finner vi et knippe tilskudd til prosjekter som involverer samisk kunst. Det ble bevilget kr 200 000 til 10 inviterte samiske kunstneres deltakelsee på den store, internasjonale samtidskunstutstillingen Documenta 14 i Aten og Kassel neste år. Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge fikk kr 50 000 til kunstboken "I Craft, I Travel Light" i tilknytning til en utstilling med samme tittel. Prosjektet viser kunsthåndverk fra flere av urbefolkningene i Barentsområdet.

Videre ble det bevilget kr 200 000 til et samarbeidsprosjekt mellom Nordnorsk Kunstmuseum og det samiske RiddoDuottarMuseat i 2017. Marit Anne Sara mottok kr 75 000 til den tverrfaglige kunstbevegelsen "Pile o' Sápmi", som arbeider for å fremme kritisk samfunnsdebatt i de samiske områdene.

Regissør Zaradasht Ahmeds film ‘Nowhere to Hide’ har vunnet prisen for beste kinodokumentar på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival. ‘Nowhere to Hide’ tar for seg utviklingen i Irak fra den amerikanske tilbaketrekningen i 2011 og frem til filmens hovedperson, sykepleieren Nori Sharif, må flykte fra IS noen år senere.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger i november er nå lagt ut.

Blant de ca. 80 bevilgningene finner vi fem tidsskrifter. WUXIA Tidsskrift for filmkultur fikk kr 20 000 til sin siste utgave i 2016, mens Bok & samfunn mottok kr 50 000 til et spesialnummer om norsk sakprosa. Patetiske Produkter fikk kr 15 000 til utgivelsen av NO Kulturmagazinet/Nye Oppstøt # 17, og Fanfare kr 50 000 til sin 2017-årgang. Mellom, et tidsskrift om oversettelse og oversatt litteratur, mottok en bevilgning på kr 30 000 for 2017.

Dokumentarfilmen «Våre allierte» har førpremiere hos Fritt Ord mandag 14. november 2016 kl. 19.30. Visningen etterfølges av en samtale mellom Henrik Thune, direktør ved NOREF Norwegian Centre for Conflict Resolution, forfatter Åsne Seierstad, regissør Anders Sømme Hammer, og Jeannette Platou, programleder i NRK Brennpunkt. Påmelding til Brennpunkt på epostadressen visning1411@gmail.com.

SILK (Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival) avholdes 2.-5. november 2016. Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre åpner festivalen kl. 19.00 onsdag 2. november på Holmen Brygge, etterfulgt av en samtale mellom Kristina Ohlsson og Jan H. Landro. Bandet Rags & Feathers vil opptre med sin hyllest til Leonard Cohen. Se hele festivalprogrammet her.

Fritt Ord har støttet årets utgave av SILK med kr 90 000.

Borgerkrigen i Syria pågår nå på sjette året. Konfliktlinjene er komplekse, kontrollen skifter stadig på bakken og sivilbefolkningen betaler prisen. Torsdag 3. november arrangerer filmregissør og forfatter Vibeke Løkkeberg dialogmøtet «Syria – hva dreier denne krigen seg egentlig om?», et dypdykk i hverdagen til folk på bakken i konflikten. Hvordan overlever de? Er Syria-konflikten unik internasjonalt? Og hvordan er det å drive nødhjelpsarbeid i en slik situasjon?

I panelet sitter Elizabeth Hoff, leder av WHO i Syria, Erik Fosse, som har nærkontakt med mange av ofrene i Syria, og Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRK-journalist og Midtøsten-kjenner. Ordstyrer er Liv Tørres, direktør ved Nobels Fredssenter.

Debattmøtet avholdes i Fritt Ords lokaler, Uranienborgveien 2, Oslo, torsdag 3. november 2016 kl. 18. Møtet er støttet av Fritt Ord.

Oversikten over Fritt Ords større bevilgninger i oktober 2016 er publisert.

Blant tilskuddene i denne runden finner vi bevilgninger til 13 dokumentarfilmer. Sju av disse fikk produksjonsstøtte. Sant & Usant fikk kr 200 000 til dokumentarfilmen "Exit" i regi av Karen Winther, og Paradox Rettigheter mottok kr 200 000 til "Grand Ragno Italiano - en film om samfunnstormeren Per Fugelli" med Erik Poppe som regissør. Medieoperatørene og regissør Håvard Fossum fikk kr 250 000 til dokumentaren "Meet the Censors".

Seks filmer mottok utviklingsstøtte. Blant disse er "#ListentoSHEImam" ved Integral Film og regissør Nefise Øzkal Lorentzen, "Den Ukjente" (om samisk innvandring til USA) ved Ellen-Astri Lundby og Ten Thousand Images, og "Kids Fight" ved Volt Films og regissør Tonje Hessen Schei.

Kunstboken Narkoatlas – Oslo av Lars Sandås lanseres torsdag 6. oktober kl 17.00 i Tronsmo bokhandel, Universitetsgata 12, Oslo.

Narkoatlas – Oslo forteller historien om Oslos åpne rusmiljø fra det oppstod i Slottsparken i 1966 og frem til i dag. Boken er rikt illustrert med tresnitt og med kart som viser hvor rusmiljøet har befunnet seg og hvor rusmidlene har kommet fra. Dette er et kunstprosjekt, men det er også ruspolitisk historie, lokalhistorie og et bidrag i rusdebatten. I tillegg til faglitteratur og avisartikler bygger boken på intervjuer med fagfolk, frivillige, politiet og personer i rusmiljøet.

Boken er designet av Trine + Kim Design Studio, og prosjektet er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond, Kulturrådet og Stiftelsen Fritt Ord.