Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Spredningen av falske nyheter og såkalte alternative fakta undergraver tilliten til samfunnsinstitusjonene. Journalistikken og mediene opplever det kraftigste angrepet på mange år. Det nye prosjektet Faktisk skal motvirke dette ved å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter. Målsetningen er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge.

Faktisk er et unikt, historisk og ikke-kommersielt samarbeid mellom tre av landets største og konkurrerende mediehus, Dagbladet, VG og NRK.

Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK bidrar med inntil seks millioner kroner for å sikre driften i oppstarten. Faktisk er åpen for flere samarbeidspartnere som ønsker å bidra i dette viktige arbeidet.

Oversikten over Fritt Ords større bevilgninger i mars 2017 er publisert.

Blant de ca. 80 bevilgningene finner vi 15 tilskudd til utvikling og produksjon av dokumentarfilm. F.eks. har Niim The Dream Taheri Productions mottatt kr 100 000 til utvikling av dokumentarflimen "New Chapter". Nima Taheri vil følge kunstneren Pøbel i hans arbeid med å gjøre om en forlatt militærvogn i det fraflyttingstruede, russiske fiskeværet Teriberka til et mobilt, selvbetjent bibliotek. Det er også gitt kr 150 000 i utviklingsstøtte til Speranza films dokumentarfilm "Selvportrettet" i regi av Margreth Olin og Espen Wallin. Filmen er et portrett av den anoreksirammede fotografen Lene Marie.

Indie Film og regissør Sofia Haugan har mottatt kr 200 000 til produksjon av dokumentarfilmen "My Heart Belongs to Daddy", mens Beate Petersen har fått kr 100 000 til filmen "Fra den hellige dåren Xenia til Pussy Riot" om dårefigurens rolle i Russland.

Den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen 69 minutter av 86 dager følger tre år gamle Lean og familien hennes på flukt gjennom et utrygt Europa. Regissør Egil Håskjold Larsen har filmet den lille familien på deres ferd fra øya Kos mot en bestefar i Sverige. I senter for filmen er ei jente som er modig, ettertenksom og sterk, men som samtidig forstår alvoret rundt familien. Filmen viser hvordan det er å være barn i en verden som er preget av krig og usikkerhet, i en situasjon som er tilsynelatende håpløs.

Redd Barna arrangerer i uke 11 en rekke visninger av filmen rundt om i landet. Visningene blir etterfulgt av en debatt om barn på flukt.

Etter tre år med graving i det mørke nettet er det Fritt Ord-støttede dokumentarprosjektet The Internet Warriors klart for lansering. Utstillingen portretterer de mest aktive nettdebattantene – de som ytrer seg aller hardest. Fotograf Kyrre Lien har blant annet møtt en homofilihatende bestemor i Russland, innvandringsmotstandere i England og en syrer som misliker USA.

Utstillingen består av en fotoutstilling og containere innredet som nettkriger-stuer. Den blir stående på Youngstorget fra 9. mars til 16. mars. 9. mars kl 19:00 inviteres det til førpremiere og lansering, med taler, musikkinnslag fra Moddi og livedebatt med noen av nettkrigerne som er portrettert i serien.

Fritt Ord har støttet fotoprosjektet med kr 250 000 og utstillingen med kr 75 000.

Den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen Ishavsblod handler om de siste selfangerne i Norge. Etter 200 år med norsk selfangst satte regjeringen strek i 2015. Etter dette var det ingen som skulle få subsidier til å drive med jakt på sel. Filmen følger kaptein Bjørne og de andre på skuta Havsel, med kurs mot Vestisen og det som kanskje ble Norges siste selfangstsesong.

Filmen høstet lovord på den prestisjetunge festivalen IDFA i Amsterdam i november og filmen vant publikumsprisen på Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar. Filmen har festpremiere på Saga Kino i Oslo tirsdag 14. mars kl. 18:00. Etter visningen blir det møte med selfangerne og regissørene Trude Berge Ottersen og Gry Elisabeth Mortensen.

Fritt Ord har støttet Ishavsblod med kr 250 000.

Listen over Fritt Ords mindre bevilgninger i februar 2017 er lagt ut.

Blant de 80 støttemottakerne i denne runden er fotograf Kyrre Lien, som har mottatt kr 75 000 i tilskudd til sin interaktive utstilling "The Internet Warriors". Den vil bli vist i Oslo og Trondheim. "Nettdebatten er blitt en av de viktigste kanalene vi har for ytringsfrihet. Det er blitt en arena for de ytringene vi ofte ikke leser andre steder," skriver Lien i sin søknad. Han har portrettert nær 25 nettdebattanter fra ulike deler av verden, bl.a. Norge, Øst-Ukraina, England, Russland og USA. I tillegg til utstillingen skal prosjektet våren 2017 formidles via en dokumentarfilm, en interaktiv reportasje og en foto-/reportasjebok.

Oversikten over Fritt Ords større bevilgninger i februar 2017 er nå publisert.

Blant de 86 bevilgningene i denne runden finner vi to tilskudd til internasjonale undersøkelser på mediefeltet. PEN American Center har mottatt kr 300 000 til “PEN America Disinformation Report”. Rapporten vil inneholde en oversikt over fenomenet desinformasjon og hvordan den spres, farene ved desinformasjon, hva lovverket sier, og hvordan man kan slå tilbake. I tillegg til USA vil også land som Russland og Kina bli inkludert.

Reuters Institute for the Study of Journalism ved Universitetet i Oxford har fått kr 400 000 til forskningsprosjektet “How do people navigate news of Facebook?”. Med utgangspunkt i Storbritannia og Norge vil forskerne undersøke hvordan borgerne bruker Facebook. Hva slags nyheter leser folk på Facebook, hvordan filtrerer de informasjonen, og hvordan navigerer de mellom de ulike kildene?

Den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen 'Ambulansen' vises i kveld, mandag 23. januar kl. 21:30 på NRK2. ‘Ambulansen’ skildrer bombingen av Gaza by i 2014. Filmen er basert på opptak regissør Mohamed Jabaly tok under krisen, da han i 51 dager fulgte et ambulanseteam på jobb. Filmen viser rått og brutalt hvordan vanlige mennesker kjemper for å overleve i en krigssituasjon.

Mohamed Jabaly (f. 1990) er en filmskaper og kunstner fra Gaza. ‘Ambulansen’ er hans første helaftens dokumentarfilm. Den Tromsø-bosatte filmskaperen kom til Norge for snart to år siden da han ble invitert av Filmveksthuset Tvibit, en organisasjon som spesialiserer seg i internasjonale filmsamarbeid.

Oversikten over Fritt Ords mindre bevilgninger i desember 2016 er publisert.

Blant mye annet er det gitt tilskudd til manusutvikling og utgivelse av nær 30 sakprosabøker. F.eks. har forlaget Res Publica mottatt kr 20 000 i trykkestøtte til Are Tågvold Flatens bok "Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Boken vil bli lansert under et arrangement i regi av Tankesmien Agenda og Res Publica på Kulturhuset i Oslo 19. januar kl. 19.30. Fritt Ord har tidligere bevilget kr 50 000 til Flatens arbeid med boken.

Oversikten over Fritt Ords større bevilgninger i desember 2016 er nå lagt ut.

Blant de nær 90 bevilgningene finner vi et knippe tilskudd til prosjekter som involverer samisk kunst. Det ble bevilget kr 200 000 til 10 inviterte samiske kunstneres deltakelsee på den store, internasjonale samtidskunstutstillingen Documenta 14 i Aten og Kassel neste år. Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge fikk kr 50 000 til kunstboken "I Craft, I Travel Light" i tilknytning til en utstilling med samme tittel. Prosjektet viser kunsthåndverk fra flere av urbefolkningene i Barentsområdet.

Videre ble det bevilget kr 200 000 til et samarbeidsprosjekt mellom Nordnorsk Kunstmuseum og det samiske RiddoDuottarMuseat i 2017. Marit Anne Sara mottok kr 75 000 til den tverrfaglige kunstbevegelsen "Pile o' Sápmi", som arbeider for å fremme kritisk samfunnsdebatt i de samiske områdene.

Regissør Zaradasht Ahmeds film ‘Nowhere to Hide’ har vunnet prisen for beste kinodokumentar på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival. ‘Nowhere to Hide’ tar for seg utviklingen i Irak fra den amerikanske tilbaketrekningen i 2011 og frem til filmens hovedperson, sykepleieren Nori Sharif, må flykte fra IS noen år senere.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger i november er nå lagt ut.

Blant de ca. 80 bevilgningene finner vi fem tidsskrifter. WUXIA Tidsskrift for filmkultur fikk kr 20 000 til sin siste utgave i 2016, mens Bok & samfunn mottok kr 50 000 til et spesialnummer om norsk sakprosa. Patetiske Produkter fikk kr 15 000 til utgivelsen av NO Kulturmagazinet/Nye Oppstøt # 17, og Fanfare kr 50 000 til sin 2017-årgang. Mellom, et tidsskrift om oversettelse og oversatt litteratur, mottok en bevilgning på kr 30 000 for 2017.