Prosjektstøtte – Utvalgte prosjekter

23.01.2017

Dokumentarfilmen ‘Ambulansen’ på NRK2

Den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen 'Ambulansen' vises i kveld, mandag 23. januar kl. 21:30 på NRK2. ‘Ambulansen’ skildrer bombingen av Gaza by i 2014. Filmen er basert på opptak regissør Mohamed Jabaly tok under krisen, da han i 51 dager fulgte et ambulanseteam på jobb. Filmen viser rått og brutalt hvordan vanlige mennesker kjemper for å overleve i en krigssituasjon.

Mohamed Jabaly (f. 1990) er en filmskaper og kunstner fra Gaza. ‘Ambulansen’ er hans første helaftens dokumentarfilm. Den Tromsø-bosatte filmskaperen kom til Norge for snart to år siden da han ble invitert av Filmveksthuset Tvibit, en organisasjon som spesialiserer seg i internasjonale filmsamarbeid.

Jabaly er tilbudt jobb hos Jabfilm i Tromsø men UDI og og Utlendingsnemda (UNE) har nylig gitt avslag på hans søknad om arbeids- og oppholdstillatelse. Filmregissør Mohamed Jabaly aksepterer ikke avslaget, og har sendt stemningsvarsel til UNE. Norske Filmregissører, Norsk Filmforbund og Virke Produsentforeningen har stilt seg bak hans krav om å bli anerkjent som regissør.
 
‘Ambulansen’ hadde sin internasjonale premiere på Sheffield Docs i juni og har allerede hatt kinodistribusjon i England, og vært vist ved flere festivaler – inkludert Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) og International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), en av verdens mest prestisjetunge filmfestivaler. Den har allerede vært vist på TV internasjonalt og blir nå vist på NRK.
 
Fritt Ord har støttet dokumentarfilmen med kr 200 000. Den har også fått støtte av Norges Filminstitutt (NFI), Danmarks Radio, NRK og Kulturrådet.