Prosjektstøtte – Utvalgte prosjekter

11.08.2017

Millioner har sett dokumentaren ”Ranias flukt”

Rania Mustafa Ali filmer den stengte grensen mellom Makedonia og Hellas. Foto: Anders Hammer
Regissør Anders Hammer (t.v.) sammen med Rania Mustafa Ali og Ayman Al Husseen i flyktningleiren Idomeni i Hellas. Foto: Privat
Onsdag 2. august ble dokumentaren om den unge kvinnen Rania som flykter fra Syria publisert av den britiske avisen The Guardian og NRK Brennpunkt. Hittil har dokumentaren hatt over 6 millioner visninger på The Guardians Facebook-side, og den er blitt delt over 64.000 ganger. Den spres nå videre i sosiale medier over hele verden: Escape from Syria: Rania's odyssey.

20 år gamle Rania Mustafa Ali møtte den norske dokumentaristen Anders Hammer i Kobane i Nord-Syria i januar 2016. Ali hadde flyktet fra IS-hovedkvarteret Raqqa, og fortalte at hun var på vei videre til Europa. Hun ønsket å dokumentere opplevelsene underveis, men hadde ingen fotoerfaring. Hammer som tidligere har arbeidet med deltakende dokumentarprosjekter i Afghanistan, hadde med små Go-pro-kameraer og spesialtilpassede mikrofoner til Syria. Rania og Hammer ble enige å samarbeide om å filme flukten. Etter en periode med daglige videokurs blant ruinene i Kobane, dro Rania videre. Opptakene fra hennes reise skildrer nært og rått de mange farene og hindringene flyktninger møter når de prøver å ta seg inn i Europa. Rania blir lurt av menneskesmuglere, og skutt på med tåregass og gummikuler på grensen til Makedonia. Hun risikerer å drukne når hun krysser havet mellom Tyrkia og Hellas i en gummibåt beregnet for 15 mennesker, der over 50 har presset seg sammen. Rania filmet store deler av reisen selv, i tillegg filmet hennes følgesvenn Ayman Al Husseen og Hammer. Dokumentaren er regissert og produsert av Anders Hammer i to versjoner, en på 22 minutter og en på 54 minutter.
 
Fritt Ord har gitt støtte til produksjon av filmen.  

Lenker: