Prosjektstøtte – Utvalgte prosjekter

21.03.2017

Nytt samarbeid om faktasjekking

Spredningen av falske nyheter og såkalte alternative fakta undergraver tilliten til samfunnsinstitusjonene. Journalistikken og mediene opplever det kraftigste angrepet på mange år. Det nye prosjektet Faktisk skal motvirke dette ved å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter. Målsetningen er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge.
 
Faktisk er et unikt, historisk og ikke-kommersielt samarbeid mellom tre av landets største og konkurrerende mediehus, Dagbladet, VG og NRK.
 
Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK bidrar med inntil seks millioner kroner for å sikre driften i oppstarten. Faktisk er åpen for flere samarbeidspartnere som ønsker å bidra i dette viktige arbeidet. 

- Dette er et av de mest gjennomarbeidede, konkrete og ambisiøse faktasjekkingsprosjekter vi har sett så langt. Vi ønsker VG, Dagbladet og NRK lykke til. Samtidig er det viktig at det finnes andre faktasjekkingsprosjekter i Norge, både små og store, og vi støtter flere av dem. Dessuten er det avgjørende å understreke at faktasjekking ikke er et skippertak, men en nødvendig del av all seriøs journalistikk, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Les hele pressemeldingen her.
 
Fritt Ord støtter det nye initiativet med 2 millioner kroner.