Prosjektstøtte – Utvalgte prosjekter

22.03.2018

Setter klimautfordringene på agendaen

Den norsk-kenyanske dokumentarfilmen Thank you for the Rain har nylig blitt tildelt pris for beste internasjonale film på Sguardi Altrove Film Festival, mottat World Wildlife Funds pris for beste film i Habitat-kategorien på Thessaloniki International Film Festival og vunnet to Social Impact Media Awards: Ethos jurypris og pris for beste foto. Filmen er regissert av Julia Dahr og produsert av Hugh Hartford. Arbeidet med å spre filmens budskap har blitt dokumentert i en omfattende «impact og outreach»-rapport, som kan lastes ned her (pdf).

Thank you for the Rain
forteller historien om den kenyanske småbonden Kisilu Musya, som for syv år siden startet å filme familien sin og hvordan klimaendringene påvirket livene deres. Når Kisilus hus blir ødelagt i en storm starter han en lokal bevegelse av bønder. Kampen bringer ham hele veien til det storpolitiske dramaet under FNs klimaforhandlinger i Paris.

Filmen retter søkelyset mot konsekvensene klimaendringene får i fattige deler av verden. De som har sluppet ut minst klimagasser er ofte de som rammes først og hardest. De har færrest tilgjengelige ressurser for å tilpasse seg ekstremværet, og har typisk liten makt. Thank You For The Rain er en varm historie med både humor og håp, om en ukuelig optimist som får prøvd sine grenser i kampen for planeten vår. 
 
For teamet bak filmen er Thank you for the Rain et forsøk på å gi klimaendringene et menneskelig ansikt. De har jobbet systematisk for å spre filmens budskap både i Norge og i utlandet. Et hovedmål har vært å skape offentlig debatt, og å engasjere flere enn kun klimaaktivister. I Norge ble filmen gjort tilgjengelig for alle som ville organisere en åpen visning. Dette resulterte i 43 visninger over hele landet, arrangert av 24 ulike organisasjoner. Informasjon om filmen og temaene den tar opp ble spredt i en rekke ulike miljøer, og tilbakemeldinger fra publikum ble viktige for det videre arbeidet med promoteringen av filmen. Filmens hovedperson Kisilu har blant annet holdt innlegg på Arendalsuka og teknologikonferansen TED Global, og har blitt intervjuet av presse i både inn- og utland. Som del av en skoleturne har over 5000 norske skoleelever fått møte Kisilu og diskutert klimaendringer. På verdensbasis har det blitt arrangert over 200 internasjonale visninger, og filmen har blitt oversatt til ni forskjellige språk.
 
Fritt Ord har støttet produksjon av filmen og formidlingsarbeidet med kr 225 000.