Prosjektstøtte – Utvalgte prosjekter

4.03.2019

«War of Art» vant det norske konkurranseprogrammet på Human 2019

Vinnerne av Human internasjonale dokumentarfilmfestivals norske og internasjonale konkurranseprogram ble feiret under prisutdelingen på Vega Scene lørdag 2. mars.
 
I årets norske program var det elleve nye dokumentarer som konkurrerte om den gjeveste utmerkelsen. HUMAN-prisen for 2019 gikk til «War of Art», regissert av Tommy Gulliksen og produsert av Norsk Fjernsyn. Med prisen følger kr 50 000 og en Amanda-nominasjon for beste dokumentarfilm.

Juryen for det norske konkurranseprogrammet har bestått av Aslaug Holm, Sarah Dawson og Øyvor Dalan Vik, og deres begrunnelse lyder som følger:
 
Med kunsten som linse avslører vinnerfilmen en god del av menneskets natur og identitetsfølelse innenfor rammen av dagsaktuelle, internasjonale spenninger. Den stiller spørsmålstegn ved våre forutinntatte holdninger overfor Nord-Korea samtidig som den utfordrer den forståelsen vi har av oss selv i Vesten. Lag på lag presenterer filmen oss for hva det vil si å være menneske i et gitt samfunn, både individuelt og som del av kollektivet. Vi får ingen enkle svar, men blir stilt overfor stimulerende og vanskelige spørsmål som fremprovoserer et nytt syn på den menneskelige kreativitetens rolle.
 
Omtale av vinnerfilmen «War of Art»
I 2017 ble en gruppe internasjonale kunstnere invitert til Pyongyang. I løpet av ti dager skulle de produsere samtidskunst og møte kollegaer fra et regime der alle kunstnere er statsansatte og de siste hundre år med kunsthistorie er sensurert vekk. Er det likevel mulig å drive meningsfull kulturutveksling? Hva skjer når en gruppe kunstnere reiser inn i hjertet av Nord-Korea og utfordrer landets virkelighetsoppfatning mens verden er på randen av en atomkrig?
 
Fritt Ord har gitt støtte til utvikling og produksjon av «War of Art» med til sammen kr 400 000 (200 000 til utvikling i 2015 og kr 200 000 til produksjon i 2016).
 
Om Human internasjonale dokumentarfilmfestival
HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival er Oslos største festival for ny norsk og internasjonal dokumentarfilm. Festivalen strekker seg over syv dager, og inkluderer både et norsk og et internasjonalt konkurranseprogram. I tillegg til et mangfoldig filmprogram, omfatter festivalen debatter, seminarer, forestillinger og  samtaler med særlig fokus på aktuelle samfunnsspørsmål og menneskerettighetstemaer. I år foregikk festivalen på Vega Scene, Cinemateket, Kunstplass og Khartoum Contemporary Art Centre.
 
På prisutdelingen ble også vinneren av det internasjonale konkurranseprogrammet annonsert. Årets HUMAN Rights Human Wrongs Film Award gikk til «The Silence of Others», en spansk-amerikansk co-produksjon om Francos diktatur, regissert av Almudena Carracedo og Robert Bahar.