Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Fritt Ord har gjennom satsningen «Norsk journalistikk» støttet rundt 20 lokalavisprosjekter dette året. Journalistikk om kommunesammenslåing og miljø og klima har gått igjen blant søknadene. Mange er tid- og ressurskrevende graveprosjekter, med publisering planlagt i 2020 og 2021.

To av lokalavisprosjektene som har fått bredere nasjonal oppmerksomhet i 2019, er avisen Dølens artikkelserie om asylmottaket på Rondablikk Høyfjellshotell og Drangedalspostens artikler om miljøgifter. Begge ble tildelt støtte i 2018.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i desember 2019 er nå lagt ut.

Det er over 100 bevilgninger på listen. For eksempel har Trond Bredesen mottatt kr 100 000 til utvikling av prosjektet "Mora mi", en billed-/samtalebok om hans mors siste år i omsorgsbolig. Med varme skildrer Bredesen tragikomiske og tabubelagte situasjoner som er typiske for demente og syke eldre. Boken skal utgis på No Comprendo Press.

Norsk Fjernsyn AS ved produsent Benedikte Danielsen har fått kr 100 000 til utvikling av dokumentarfilmen "På høye hæler i Amerika". Bak manus og regi står Gunhild Westhagen Magnor. Filmen bygger på Siv Ringdals Fritt Ord-støttede bok med samme tittel, som tidligere i år vant Sørlandets litteraturpris. Dette er et nyere stykke norsk-amerkansk historie om unge, ugifte kvinner som i etterkrigsårene reiste fra Sørlandet til New York for å arbeide.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i desember 2019 er lagt ut.

Det er nesten 120 bevilgninger på listen denne gangen, deriblant flere bidrag til ulike prosjekter innen kunstfeltet. Unge Kunstneres Samfund har mottatt kr 125 000 til manusutvikling av "UKS 100 - en bok om Unge Kunstneres Samfunds historie 1921-2021". På illustrasjonsbildet fraktes Kjartan Slettemarks bilde bort etter nok en runde med hærverk da det var stilt ut i UKS’ monter foran Stortinget i 1965.

Hå gamle prestegard har fått kr 100 000 til utstilling og arrangementer innenfor prosjektet "CRUDE - Alexander L. Kielland-ulykken 40 år".

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i november 2019 er publisert.

Det er et titalls dokumentarfilmprosjekter blant de omkring 90 bevilgningene i denne runden, i form av tilskudd til både utvikling, produksjon og lansering.

F.eks. har Stray Dog Productions mottatt kr 75 000 i utviklingsstøtte til regissør Mohammed Jabalys dokumentarfilm "Stateless" om en gruppe unge asylsøkere i Nord-Norge. Fuuse har fått kr 100 000 til utvikling av dokumentaren "Choice USA" i regi av Deeyah Khan, og NordicStories kr 75 000 til "Det norske huset i Nyango", med Simen Braathen som regissør.

De nominerte til årets Bragepriser er nå annonsert. Prisen deles ut i fire kategorier: sakprosa, skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker og åpen klasse, som i år er bildebøker for voksne og barn. Alle de fire nominerte sakprosaprosjektene har mottatt støtte fra Fritt Ord:

Torgrim Eggen: Axel. Fra smokken til Ovnen, utgitt på Cappelen Damm. Støttet med kr 200 000 i 2009.

Nilas Johnsen: Erdogan. Tyrkias nye sultan, utgitt på Aschehoug. Støttet med kr 125 000 i 2017.

Hege Kofstad: Grenselosene, utgitt på Pax forlag. Støttet med kr 75 000 i 2016 og kr 20 000 i 2019.

Shazia Majid: Ut av skyggene, utgitt på Aschehoug. Støttet med kr 125 000 i 2016.

Fritt Ord gratulerer!

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i oktober 2019 er publisert.

En firedel av de ca. 80 bevilgningene på listen er tilskudd til manusutvikling av sakprosabøker. F.eks. har Anna-Sabina Soggiu mottatt kr 150 000 til sitt arbeid med bokprosjektet «Blokka» om Kolstadgata 7 i Oslo. Forfatteren beskriver boken som en oppvekstskildring fra ei kommunal blokk på Tøyen.

Sylo Taraku har fått kr 100 000 til arbeidet med boken «Albania – fra bunker til resort», og Line Jansrud et tilsvarende beløp til bokprosjektet «Pubertet», rettet mot ungdom. Ingrid Birce Muftuoglu fikk også kr 100 000 til manusutvikling av boken «Vinger i motvind» i samarbeid med Leila Rezzouk Rossow.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i september 2019 er lagt ut.

Blant de nær 100 bevilgningene på listen finner vi tre tilskudd til utgivelse av sakprosabøker om feminisme. Universitetsforlaget har mottatt kr 25 000 i trykkestøtte til boken "Feminisme i islam" av Marianne Hafnor Bøe, mens Forlaget Brød og Roser har fått kr 40 000 til oversettelse og norsk utgave av boken "Feminisme for de 99 prosentene" av Nancy Fraser, Cinzia Arruzza og Tithi Bhattacharya.

Sfinxa Forlag fikk kr 40 000 til utgivelse av den rikt illustrerte boken ”Vi spiste, sov og drakk feminisme", med undertittelen ”Lesbisk Aktivisme i Norge 1970-1990”. Boken synliggjør den politiske kunsten kvinnelige kunstnerkollektiv bidro med i denne perioden. Forfatter er Inge ås, mens Tonje Gjevjon er redaktør.

To store festivaler med et godt og samfunnsrelevant program går av stabelen på Vestlandet denne måneden. Bjørnsonfestivalen i Molde åpner i morgen, 4. september, og varer til og med 8. september. I Stavanger avholdes Kapittel 19 fra 18.-22.9., med kropp som årets tema.

Fritt Ord har støttet årets utgave av Bjørnsonfestivalen med kr 250 000 og Kapittel 19 med kr 200 000.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i august 2019 er lagt ut.

Blant bevilgningene på listen finner vi 19 tilskudd til utvikling, produksjon og lansering av dokumentarfilm. F.eks. har Differ Media ved Julia Dahr og Julie Lunde Lillesæter fått kr 150 000 til utvikling av filmen «Fight or Flight». Her møter vi innbyggerne på Tangier Island i Virginia, en gruppe mennesker som trolig vil bli USAs første klimaflyktninger. Medieoperatørene har mottatt kr 300 000 til produksjon av dokumentaren «Breaking the Silence», som lages i samarbeid med det britiske selskapet Brook Lapping og regissør Alexander Niakaris. Filmen handler om overgrepene i Tysfjord, Nordland.

Speranza Film har fått kr 150 000 til lansering av «Selvportrettet» i regi av Margreth Olin og Katja Høgset. Produksjonsselskapet beskriver filmen som «et portrett av en kunstner og et portrett av en dødelig sykdom».

Dokumentarfilmen «Alt det jeg er» viser hvordan det er for en ung voksen å leve med traumer fra seksuelle overgrep i barndommen. Det er fortellingen om en ny start, en modig familie, om mennesker i et system som gjerne vil hjelpe, og om håpet som ligger i fremtiden. Filmteamet har fulgt Emilie og hennes familie tett i to år, og har laget et usminket bilde av hvordan hverdagen deres er.

Sammen med Statens Barnehus og Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep Oslo inviterer produksjonsselskapet Sant & Usant til en presentasjon av prosjektet og påfølgende diskusjon rundt forebygging av vold og seksuelle overgrep. Arrangementet finner sted under Arendalsuka, i Lilandsgården (Torggaten 10), i dag tirsdag 13.08, kl. 15.30.

Regissør Zaradasht M. Hairans film «Nowhere to hide» er nominert til Emmy-pris i kategoriene Outstanding Current Affairs Documentary og Best Documentary. Fritt Ord gratulerer!

«Nowhere to hide» tar for seg utviklingen i Irak etter den amerikanske tilbaketrekningen i 2011. Filmens hovedperson er firebarnsfar og sykepleier Nori Sharif, som bor og arbeider i Jalawla. Regionen blir med årene stadig mer ustabil, og da IS angriper sykehuset hvor han jobber blir han og familien selv nødt til å flykte.

Filmen er produsert av Mette Cheng Munthe-Kaas. Regissør Zaradasht M. Hairan har tidligere laget filmene «Veien til Diyarbekir» (2011) og «Fata Morgana» (2013).

Fritt Ord har støttet utvikling og produksjon av dokumentarfilmen med til sammen kr 450 000.

Listen over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i juni 2019 er publisert.

Det er nær 140 bevilgninger i denne runden. Blant de nesten 50 tilskuddene til ulike typer seminarer og festivaler finner vi flere litteraturformidlingstiltak. F.eks. har Litterær Scene Oslo, som står bak Litteratur på Blå, mottatt kr 60 000 til sitt rikholdige høstprogram. Solstadprosjektet i Sandefjord har fått kr 40 000 til arrangementsrekken "Topologi og topografi i samtidens litteratur", mens Litterært Kollektiv i Trondheim har mottatt kr 30 000 til festivalen Ugress 2019.