Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Dokumentarfilmen «Alt det jeg er» viser hvordan det er for en ung voksen å leve med traumer fra seksuelle overgrep i barndommen. Filmen har premiere på Vika Kino 6. mars 2020 kl.18:00. Visningen blir innledet av Solveig Ude, helsesykepleier med mange års erfaring fra bydel Alna og årets Osloborger i 2016.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i februar 2020 er nå lagt ut.

Det er i overkant av 100 prosjekter på listen, deriblant omkring 35 tilskudd til manusutvikling og utgivelse av bøker. Anders Nordmo Kvammen har mottatt kr 75 000 til sitt arbeid med tegneseriefortellingen "Jobb". Fritt Ord har tidligere bevilget kr 30 000 til No Comprendo Press i trykkestøtte for boken.

Det Norske Samlaget har fått kr 20 000 til utgivelse av Ellen Kristviks bok "Notat ved avgrunnen" om tapet av en datter, mens Hilde Kvalvaag har mottatt kr 50 000 til manusutvikling av boken "Mare Incognitum" med beslektet tematikk.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i februar 2020 er publisert.

Det er gitt midler til 111 prosjekter, hvorav omkring en firedel gjelder manusarbeid og utgivelse av sakprosabøker. F.eks. har forfatter Yohan Shanmugaratnam og fotograf Line Ørnes Søndergaard mottatt kr 125 000 til utgivelse og nettfortelling tilknyttet bokprosjektet "Malstrøm - fri flyt og fritt fall i Brexit-land".

Thomas Juhlin Raastad Marthinsen har fått kr 100 000 til arbeidet med "Ti spørsmål om 22. juli", en sakprosabok for barn, og Carline Tromp kr 125 000 til manusutvikling av boken "Det nye ytre høyre".

Fritt Ord har gjennom satsningen «Norsk journalistikk» støttet rundt 20 lokalavisprosjekter dette året. Journalistikk om kommunesammenslåing og miljø og klima har gått igjen blant søknadene. Mange er tid- og ressurskrevende graveprosjekter, med publisering planlagt i 2020 og 2021.


Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i desember 2019 er nå lagt ut.

Det er over 100 bevilgninger på listen. For eksempel har Trond Bredesen mottatt kr 100 000 til utvikling av prosjektet "Mora mi", en billed-/samtalebok om hans mors siste år i omsorgsbolig. Med varme skildrer Bredesen tragikomiske og tabubelagte situasjoner som er typiske for demente og syke eldre. Boken skal utgis på No Comprendo Press.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i desember 2019 er lagt ut.

Det er nesten 120 bevilgninger på listen denne gangen, deriblant flere bidrag til ulike prosjekter innen kunstfeltet. Unge Kunstneres Samfund har mottatt kr 125 000 til manusutvikling av "UKS 100 - en bok om Unge Kunstneres Samfunds historie 1921-2021". På illustrasjonsbildet fraktes Kjartan Slettemarks bilde bort etter nok en runde med hærverk da det var stilt ut i UKS’ monter foran Stortinget i 1965.


Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i november 2019 er publisert.

Det er et titalls dokumentarfilmprosjekter blant de omkring 90 bevilgningene i denne runden, i form av tilskudd til både utvikling, produksjon og lansering.

De nominerte til årets Bragepriser er nå annonsert. Prisen deles ut i fire kategorier: sakprosa, skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker og åpen klasse, som i år er bildebøker for voksne og barn. Alle de fire nominerte sakprosaprosjektene har mottatt støtte fra Fritt Ord.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i oktober 2019 er publisert.

En firedel av de ca. 80 bevilgningene på listen er tilskudd til manusutvikling av sakprosabøker. F.eks. har Anna-Sabina Soggiu mottatt kr 150 000 til sitt arbeid med bokprosjektet «Blokka» om Kolstadgata 7 i Oslo. Forfatteren beskriver boken som en oppvekstskildring fra ei kommunal blokk på Tøyen.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i september 2019 er lagt ut.

Blant de nær 100 bevilgningene på listen finner vi tre tilskudd til utgivelse av sakprosabøker om feminisme. Universitetsforlaget har mottatt kr 25 000 i trykkestøtte til boken "Feminisme i islam" av Marianne Hafnor Bøe, mens Forlaget Brød og Roser har fått kr 40 000 til oversettelse og norsk utgave av boken "Feminisme for de 99 prosentene" av Nancy Fraser, Cinzia Arruzza og Tithi Bhattacharya.

To store festivaler med et godt og samfunnsrelevant program går av stabelen på Vestlandet denne måneden. Bjørnsonfestivalen i Molde åpner i morgen, 4. september, og varer til og med 8. september. I Stavanger avholdes Kapittel 19 fra 18.-22.9., med kropp som årets tema.


Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i august 2019 er lagt ut.

Blant bevilgningene på listen finner vi 19 tilskudd til utvikling, produksjon og lansering av dokumentarfilm. F.eks. har Differ Media ved Julia Dahr og Julie Lunde Lillesæter fått kr 150 000 til utvikling av filmen «Fight or Flight». Her møter vi innbyggerne på Tangier Island i Virginia, en gruppe mennesker som trolig vil bli USAs første klimaflyktninger. Medieoperatørene har mottatt kr 300 000 til produksjon av dokumentaren «Breaking the Silence», som lages i samarbeid med det britiske selskapet Brook Lapping og regissør Alexander Niakaris. Filmen handler om overgrepene i Tysfjord, Nordland.