Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i august 2017 er nå publisert.

På listen finner vi bl.a. 16 tilskudd til manusutvikling av sakprosa. F.eks. har Marta Gjernes mottatt støtte til arbeidet med bokprosjektet "Det jødiske Oslo. Nye innbyggjarar i byen frå 1851 til 1940". Olav Østrem fikk manusstipend for boken "Gjeldende rett" og Tone Magni Finstad Vestheim for "Macron - Frankrike og Europas redningsmann?". Siri Merete Neset fikk støtte til arbeidet med "Quo Vadis Tyrkia"?.

Fritt Ord gratulerer Terje Abusdal med seier i den prestisjetunge fotokonkurransen Leica Oskar Barnack Award. Abusdal vant konkurransens hovedkategori med sitt fotoprosjekt «Slash & Burn» om de norske skogfinnene i Hedmark. Prosjektet dokumenterer en minoritetskultur som er i ferd med å forsvinne, og utforsker både skogfinnenes historie og hva det vil si å være skogfinne i dag.

Det er første gang en nordmann har vunnet konkurransen, som er oppkalt etter mannen bak det første Leica-kameraet. Premien består av 25 000 euro, et Leica-kamera og et objektiv.

Onsdag 2. august ble dokumentaren om den unge kvinnen Rania som flykter fra Syria publisert av den britiske avisen The Guardian og NRK Brennpunkt. Hittil har dokumentaren hatt over 6 millioner visninger på The Guardians Facebook-side, og den er blitt delt over 64.000 ganger. Den spres nå videre i sosiale medier over hele verden: Escape from Syria: Rania's odyssey.

Den norske dokumentarfilmen «Thank you for the Rain» av Julia Dahr og Kisilu Musya er tilgjengelig for visninger mellom 1. august og 11. september 2017. Målet med initiativet er å sette klimaendringer og klimarettferdighet på dagsorden før Stortingsvalget 2017. Gjennom et samarbeid med Klimavalgalliansen kan alle som ønsker det arrangere en offentlig visning i Norge, enten man er en privatperson eller representerer en forening eller organisasjon. Les mer om retningslinjene for å arrangere en visning her.

To norske dokumentarfilmer ble denne helgen hedret med priser på Michael Moores Traverse City Film Festival i USA. «Dødsårsak: Ukjent», regissert av Anniken Hoel, vant pris for beste utenlandske dokumentar, og Nori Sharif, hovedpersonen i dokumentarfilmen «Nowhere to Hide» (regissert av Zaradasht Ahmed), vant festivalens «Special Founders Prize For Citizen Journalism».

Olavsfestdagene i Trondheim går av stabelen fra 28. juli til 5. august 2017. Fritt Ord har bevilget støtte til Vestfrontmøtet, en serie møter som avholdes hver dag under festivalen.

F.eks. vil Erik Hillestad på åpningsdagen 28. juli kl. 15 tale om årets festivaltema, "Idol". 30. juli kl. 15 holder Sherin Khankan, Danmarks første kvinnelige imam, foredraget "Fremtidens islam er en kvinne". Tirsdag 1. august kl. 13 deltar Åsne Seierstad, fader Alexi og Jan Egeland på arrangementet "Hvem kan redde Syria?". Se hele programmet på Olavsfestdagenes nettside.

Listen over bevilgninger til mindre søknadssaker i juni 2017 er nå publisert.

Blant de 82 tildelingene i denne runden finner vi 7 bevilgninger til ulike former for scenekunst. F.eks. har Scenekraft mottatt kr 100 000 til teaterprosjektet "Sviker – historien om en frontsøster". Oppsetningen er et samarbeid med Haugesund Teater, og premieren blir 12. april 2018.

Det nyskrevne teaterstykket løfter frem skjebnen til de norske frontsøstrene som tjenestegjorde under 2. verdenskrig. Disse unge jentene ble både dømt og fordømt for sitt humanitære bidrag i en krigssituasjon, da de reiste til østfronten for Røde Kors og pleiet tyske soldater. Mange ble straffet som landssvikere, og opinionens fordømmelse bidro til at de levde med skam og selvbebreidelse hele livet. I "Sviker" følger vi enkeltmennesker og familier som ble berørt.

Spredningen av falske nyheter og såkalte alternative fakta undergraver tilliten til samfunnsinstitusjonene. Journalistikken og mediene opplever det kraftigste angrepet på mange år. Det nye prosjektet Faktisk skal motvirke dette ved å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter. Målsetningen er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge.

Faktisk er et unikt, historisk og ikke-kommersielt samarbeid mellom tre av landets største og konkurrerende mediehus, Dagbladet, VG og NRK.

Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK bidrar med inntil seks millioner kroner for å sikre driften i oppstarten. Faktisk er åpen for flere samarbeidspartnere som ønsker å bidra i dette viktige arbeidet.

Den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen «Dugma - The Button» vant denne uken Gullnymfen under den prestisjefylte TV-prisutdelingen Golden Nymph Awards. Prisutdelingen avslutter Festival de Télévision i Monte Carlo.

Pål Salahdin Refsdals film følger flere selvmordskandidater fra al-Qaida, og gir publikum et unikt innblikk i deres tanker og følelser under forberedelsene til angrep mot regjeringshæren i Syria. I «Dugma - The Button» vises et annerledes og nært bilde av de islamske opprørerne.

Vi gratulerer regissør Refsdal og produsent Ingvil Giske med prisen. Fritt Ord har støttet filmen med totalt kr 380 000 til utvikling, produksjon og lansering.

Oversikten over Fritt Ords større bevilgninger i juni 2017 er publisert.

Blant de nær 80 bevilgningene i denne runden finner vi 13 tilskudd til utvikling og produksjon av dokumentarfilm. F.eks. er det bevilget kr 200 000 til produksjon av Gaia Film og regissør Elsa Kvammes film "Frihetsprosjektet" om Forsøksgymnaset i Oslo.

Ten Thousand Images har fått kr 150 000 til utvikling av dokumentarprosjektet "Tre menn på ett bein" i regi av Zaradasht Ahmed. Filmen skildrer tre menn som driver et proteseverksted i et mineområde i Kambodsja. Produksjonsselskapet Motlys og regissør Kristoffer Carlin er tildelt kr 100 000 til utvikling av dokumentarfilmen "Mysteriet Emilie". Her følger vi en ung kvinne som har Downs syndrom og skal tilbringe et år på Toneheim Folkehøgskole.

Oversikten over Fritt Ords mindre bevilgninger i mai er publisert.

Blant de over 100 bevilgningene i denne runden finner vi åtte prosjekter med tilknytning til fotografi. Trine Melhuus fikk støtte til fotoprosjektet "En fotograf, min pappa og fire måneder" og Anne-Marte Før til sitt prosjekt "Handverkaren". Vegar Moen mottok tilskudd til "Fortapt område" med fotografier fra 53 svenske bydeler som er definert som risikoområder. Marie Hald fikk støtte til fotoprosjektet "Beginning of the Party", mens Henriette Dæhli fikk tilskudd til "Grenseland" om russiske innflyttere i Kirkenes.

Preus museum mottok tilskudd til et seminar om fotografiets betydning i samtidskunsten og massemediene. Kontur Forlag fikk støtte til Christian Stejskals fotobok "Mitt nabolag" fra Kairo og Terje Abusdal til utgivelse av fotoboken "Håpet blendar forstanden".

Vil Emmanuel Macron klare å samle det franske folket, eller vil valget av den nye presidenten forsterke anti-europeiske tendenser og forakt for den politiske eliten? Dette har Enja Sæthren skrevet om på den Fritt Ord-støttede plattformen Futurelab Europe.

FutureLab Europe er en tankesmie for unge mennesker mellom 20 og 30 år som er engasjert i europaspørsmål. Deltakerne oppfordres til å delta i samfunnsdebatten gjennom kronikker, blogginnlegg og på sosiale medier.

Enja Sæthren har vært medlem av FutureLab Europe siden 2012 og er tidligere student ved Sciences Po i Paris. Les mer om programmet og mulighetene for å delta på futurelabeurope.eu.