Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknader i februar 2018 er publisert.

Blant de 92 bevilgningene på listen finner vi 17 tilskudd til manusutvikling av sakprosabøker. F.eks. har Ingrid Brekke mottatt kr 150 000 til arbeidet med boken "Stolthet og fordom. En tilstandsrapport fra Polen".

Erika Fatland mottok kr 150 000 til sitt bokprosjekt "Himalaya" og Bjarne Riiser Gundersen kr 125 000 til manusutvikling av boken "Svenske tilstander".

Oversikten over de 48 prosjektene som fikk støtte under ordningen Norsk journalistikk i desember 2017 er lagt ut.

F.eks. ble det gitt tilskudd til tre lokalaviser som vil se nærmere på konsekvensene av de forestående kommune- og fylkessammenslåingene. To av avisene holder hus i Nord-Trøndelag. Trønder-Avisa fikk kr 100 000 til prosjektet "Når fylkesgrensene faller", mens Steinkjer-Avisa mottok kr 120 000 til "Lokaldemokratiprosjektet". I tillegg fikk Sunnmørsposten kr 100 000 til kommuneprosjektet "Hjertelig velkommen".

Støtten til Fædrelandsvennens prosjekt Innsyn.no, som gir allmennheten enkel tilgang til offentlige dokumenter, ble videreført med kr 125 000. For andre år på rad mottok Kjetil Østli kr 120 000 til artikkelserier om norsk forskning i Harvest og Morgenbladet, under tittelen "Sjømatnasjonen Norge".

Oversikten over Fritt Ords ordinære bevilgninger (søknader om kr 100 000 eller mindre) i desember 2017 er nå lagt ut.

Blant de 70 prosjektene på listen finner vi 8 bevilgninger til utvikling av nye dokumentarfilmer. F.eks. mottok Scene Midt ved Marte Hallem kr 100 000 til utvikling av dokumentaren "Finnkjerringa". Filmen beskrives som "en personlig, dokumentarisk reise inn i skogfinnenes kultur og historie".

Aldeles AS og filmskaper Amir Ajdinovic fikk kr 100 000 til utvikling av dokumentarfilmen "The Universe is My Selfie", mens Koko Film ved regissør og produsent Trude Berge Ottersen mottok kr 75 000 til utvikling av dokumentaren "Krigerne på Svanen".

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i desember 2017 er nå publisert.

Blant de 74 oppføringene på listen finner vi bevilgninger til to internasjonale ytringsfrihetsorganisasjoner. Det internasjonale fribynettverket ICORN, som har base i Stavanger, mottok kr 400 000 til sitt arbeid i 2018. 70 byer er nå med i fribynettverket, som huser forfulgte forfattere og kunstnere.

Det ble også bevilget kr 400 000 til Freemuse for arbeidet med The State of Artistic Freedom Report 2018. Freemuse (eller Freedom of Musical Expression) er en København-basert organisasjon som jobber for å fremme og sikre kunstneres ytringsfrihet over hele verden.

Hvilke debatter har formet norsk offentlighet? Hva er en åpen og opplyst samtale? Hvem har makt i vår tids offentlige rom? Tirsdag 5. desember kl. 14.00 lanseres boken "Allmenningen. Historien om norsk offentlighet" i lokalene til Fritt Ord.

Deltakelsen i offentligheten var lenge forbeholdt noen få utvalgte menn som mente de forvaltet fornuften. I dag kobler de fleste nordmenn seg på offentligheten som en del av morgenritualet i det de skrur på mobilen. Historien om norsk offentlighet viser hvordan samtalen i «allmenningen» har vært grunnleggende for utviklingen av demokratiet.

Listene over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i november 2017 er nå publisert. Klikk her for å se de ordinære sakene og her for kategorien Norsk journalistikk.

Blant bevilgningene finner vi tre tilskudd til manusutvikling av bøker. Helene Uri mottok kr 80 000 til sitt arbeid med bokprosjektet "Språk og kjønn", som føreløpig har undertittelen "Kvinne kan bli sjef". Det ble også bevilget støtte til utvikling av to tegneseriebøker om unge kvinners erfaringer. Ane Barstad Solvang fikk kr 30 000 til sitt prosjekt "Frykt & medlidenhet" og Ida Larmo tilsvarende beløp til prosjektet "Sparrow".

Illustrasjon: Ida Larmo

Programmet for 2017-utgaven av filmfestivalen Movies on War på Elverum er nå klart. Festivalen har undertittelen "en filmfestival om fred og forsoning, krig og konflikt", og hovedtemaene i år er Fake News, 1917 og Kupp. Selve festivalen går av stabelen 16.-18. november 2017, men programmet starter i det små fra mandag 13. november. Stortingsrepresentant Knut Storberget vil tale ved den offisielle åpningen 16. november kl. 19.00 i Elverum Kulturhus, Storstua.

Fritt Ord har støttet Movies on War siden oppstarten i 2011, og har i 2017 bidratt med kr 125 000.

Oktoberlisten over Fritt Ords bevilgninger til ordinære søknader om mer enn kr 100 000 er nå publisert.

Blant tilskuddene finner vi flere prosjekter som berører de bildemessige sidene ved journalistikken. Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Design, fikk kr 800 000 til en fireårig bistilling i satiretegning med ansettelse av tegner Siri Dokken i 20 % stilling. Nobels Fredssenter mottok kr 200 000 til fotoutstillingen "Generation Wealth" av Lauren Greenfield, mens fotograf Anne-Stine Johnsbråten fikk kr 100 000 til manusutvikling og utgivelse av fotoboken "Good Wife, Wise Mother – Women in Japan".

Det ble også gitt støtte til TRD - Trondheim dokumentarfestival 2017 og DOK18 festival for fotojournalistikk og dokumentarfotografi i Fredrikstad. Fotograf Terje Bringedal mottok kr 30 000 til fotoprosjektet "De glemte kvinners øy".

Til den første søknadsfristen i ordningen Norsk journalistikk mottok Fritt Ord ca. 50 søknader om prosjektstøtte. De større søknadssakene (om mer enn kr 100 000) er nå behandlet, og det er i alt bevilget kr 4 550 000 fordelt på 16 prosjekter. Se hele oversikten her.

Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen mottok 2 millioner kroner til etablering av et nytt senter for undersøkende journalistikk. Sindre Leganger fikk kr 120 000 til podkastserien "Vaterland" om unge, norske narkotikaselgere i Oslo, mens The Independent Barents Observer mottok kr 200 000 til prosjektet "Pressefrihet Barents". Gateavisa fikk kr 100 000 til nett-TV-serien "Oslos skjulte erotiske oaser", og SKUP kr 100 000 til konferansen Nordisk Data-SKUP. Helge Øgrim mottok kr 100 000 til et prosjekt om asylinnvandring til Norge, med plan om publisering i nettavisen Minerva.

I prosjektet Norsk journalistikks første søknadsrunde mottok Fritt Ord en større samlesøknad fra Norsk Tidsskriftforening om et kritikkløft for norske tidsskrifter. Her var delsøknader fra en rekke større og mindre norske tidsskrifter samlet.

I alt ble det bevilget kr 800 000 fordelt på 16 kritikkprosjekter i 15 ulike tidsskrifter. F.eks. mottok Vagant støtte til et prosjekt om debattorientert sakprosakritikk og til en digital kritikkspalte for europeiske perspektiver i litteraturen. Norsk Shakespearetidsskrift fikk tilskudd til digital publisering av kritikk på teater- og scenekunstfeltet, og Tidsskriftet Fett mottok støtte til å styrke sin rolle som plattform for feministisk bevisst kulturkritikk.

Denne uken åpner Norges største filmfestival, med over 150 dokumentar- og fiksjonsfilmer på programmet. Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) har gjort seg bemerket for sin satsing på dokumentarfilmer, i godt selskap med aktuelle fiksjonsfilmer, kortfilmer og debatter. Festivalen gjennomfører i år flere spennende sideprogrammer, blant annet menneskerettighetsprogrammet Checkpoints og utstillingen BIFF Expanded.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i september 2017 er nå publisert.

Blant de nær 90 bevilgningene finner vi fire tilskudd til utvikling av dokumentarfilmer. Moment Film fikk støtte til dokumentaren "Tvillingsøstrene II", mens Final Cut for Real fikk tilskudd til den animerte dokumentarfilmen "Flee" om en afghansk flyktning. Sara Eliassen mottok utviklingsstøtte til filmprosjektet "43+" fra Mexico, og Integral Film til "Fornuftens sammenbrudd. Et filmportrett av Thorvald Steen".