Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Olavsfestdagene i Trondheim går av stabelen fra 28. juli til 5. august 2017. Fritt Ord har bevilget støtte til Vestfrontmøtet, en serie møter som avholdes hver dag under festivalen.

F.eks. vil Erik Hillestad på åpningsdagen 28. juli kl. 15 tale om årets festivaltema, "Idol". 30. juli kl. 15 holder Sherin Khankan, Danmarks første kvinnelige imam, foredraget "Fremtidens islam er en kvinne". Tirsdag 1. august kl. 13 deltar Åsne Seierstad, fader Alexi og Jan Egeland på arrangementet "Hvem kan redde Syria?". Se hele programmet på Olavsfestdagenes nettside.

Listen over bevilgninger til mindre søknadssaker i juni 2017 er nå publisert.

Blant de 82 tildelingene i denne runden finner vi 7 bevilgninger til ulike former for scenekunst. F.eks. har Scenekraft mottatt kr 100 000 til teaterprosjektet "Sviker – historien om en frontsøster". Oppsetningen er et samarbeid med Haugesund Teater, og premieren blir 12. april 2018.

Det nyskrevne teaterstykket løfter frem skjebnen til de norske frontsøstrene som tjenestegjorde under 2. verdenskrig. Disse unge jentene ble både dømt og fordømt for sitt humanitære bidrag i en krigssituasjon, da de reiste til østfronten for Røde Kors og pleiet tyske soldater. Mange ble straffet som landssvikere, og opinionens fordømmelse bidro til at de levde med skam og selvbebreidelse hele livet. I "Sviker" følger vi enkeltmennesker og familier som ble berørt.

Spredningen av falske nyheter og såkalte alternative fakta undergraver tilliten til samfunnsinstitusjonene. Journalistikken og mediene opplever det kraftigste angrepet på mange år. Det nye prosjektet Faktisk skal motvirke dette ved å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter. Målsetningen er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge.

Faktisk er et unikt, historisk og ikke-kommersielt samarbeid mellom tre av landets største og konkurrerende mediehus, Dagbladet, VG og NRK.

Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK bidrar med inntil seks millioner kroner for å sikre driften i oppstarten. Faktisk er åpen for flere samarbeidspartnere som ønsker å bidra i dette viktige arbeidet.

Den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen «Dugma - The Button» vant denne uken Gullnymfen under den prestisjefylte TV-prisutdelingen Golden Nymph Awards. Prisutdelingen avslutter Festival de Télévision i Monte Carlo.

Pål Salahdin Refsdals film følger flere selvmordskandidater fra al-Qaida, og gir publikum et unikt innblikk i deres tanker og følelser under forberedelsene til angrep mot regjeringshæren i Syria. I «Dugma - The Button» vises et annerledes og nært bilde av de islamske opprørerne.

Vi gratulerer regissør Refsdal og produsent Ingvil Giske med prisen. Fritt Ord har støttet filmen med totalt kr 380 000 til utvikling, produksjon og lansering.

Oversikten over Fritt Ords større bevilgninger i juni 2017 er publisert.

Blant de nær 80 bevilgningene i denne runden finner vi 13 tilskudd til utvikling og produksjon av dokumentarfilm. F.eks. er det bevilget kr 200 000 til produksjon av Gaia Film og regissør Elsa Kvammes film "Frihetsprosjektet" om Forsøksgymnaset i Oslo.

Ten Thousand Images har fått kr 150 000 til utvikling av dokumentarprosjektet "Tre menn på ett bein" i regi av Zaradasht Ahmed. Filmen skildrer tre menn som driver et proteseverksted i et mineområde i Kambodsja. Produksjonsselskapet Motlys og regissør Kristoffer Carlin er tildelt kr 100 000 til utvikling av dokumentarfilmen "Mysteriet Emilie". Her følger vi en ung kvinne som har Downs syndrom og skal tilbringe et år på Toneheim Folkehøgskole.

Oversikten over Fritt Ords mindre bevilgninger i mai er publisert.

Blant de over 100 bevilgningene i denne runden finner vi åtte prosjekter med tilknytning til fotografi. Trine Melhuus fikk støtte til fotoprosjektet "En fotograf, min pappa og fire måneder" og Anne-Marte Før til sitt prosjekt "Handverkaren". Vegar Moen mottok tilskudd til "Fortapt område" med fotografier fra 53 svenske bydeler som er definert som risikoområder. Marie Hald fikk støtte til fotoprosjektet "Beginning of the Party", mens Henriette Dæhli fikk tilskudd til "Grenseland" om russiske innflyttere i Kirkenes.

Preus museum mottok tilskudd til et seminar om fotografiets betydning i samtidskunsten og massemediene. Kontur Forlag fikk støtte til Christian Stejskals fotobok "Mitt nabolag" fra Kairo og Terje Abusdal til utgivelse av fotoboken "Håpet blendar forstanden".

Vil Emmanuel Macron klare å samle det franske folket, eller vil valget av den nye presidenten forsterke anti-europeiske tendenser og forakt for den politiske eliten? Dette har Enja Sæthren skrevet om på den Fritt Ord-støttede plattformen Futurelab Europe.

FutureLab Europe er en tankesmie for unge mennesker mellom 20 og 30 år som er engasjert i europaspørsmål. Deltakerne oppfordres til å delta i samfunnsdebatten gjennom kronikker, blogginnlegg og på sosiale medier.

Enja Sæthren har vært medlem av FutureLab Europe siden 2012 og er tidligere student ved Sciences Po i Paris. Les mer om programmet og mulighetene for å delta på futurelabeurope.eu.

Den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen «Dugma - the Button» vant pris for beste TV-dokumentar under Gullruten. Den årlige prisutdelingen for norsk TV-bransje fant sted i Grieghallen i Bergen fredag 12. mai 2017.

Pål Salahdin Refsdals film følger flere selvmordskandidater fra al-Qaida, og gir publikum et unikt innblikk i deres tanker og følelser under forberedelsene til angrep mot regjeringshæren i Syria. I «Dugma - the Button» vises et annerledes og nært bilde av de islamske opprørerne. Gjennom regissørens blikk blir de fremstilt som mennesker og ikke som religiøse fanatikere.

Vi gratulerer regissør Refsdal og produsent Ingvil Giske med prisen. Fritt Ord har støttet filmen med totalt kr 380 000 til utvikling, produksjon og lansering.

Dokumentarfilmfestivalen Hot Docs hedret i forrige uke Egil Håskjold Larsen. Den norske regissøren ble tildelt prisen "Emerging International Filmmaker Award" for filmen 69 minutter av 86 dager, som følger tre år gamle Lean og familien hennes på flukt gjennom et utrygt Europa. Med sitt langsomme og dvelende tempo viser filmen flyktningkrisen fra et barns perspektiv.

Dette er Egil Håskjold Larsens første full-lengdes dokumentarfilm, og han har stått for regi, fotografi og klipp. Filmen er produsert av Tone Grøttjord-Glenne for Sant & Usant AS. Musikken til filmen er komponert av Bugge Wesseltoft. Fritt Ord har støttet prosjektet med kr 235 000.

Listen over Fritt Ords større bevilgninger i mai 2017 er publisert.

Blant støttemottakerne finner vi Danby Choi & Perfektum Partisipp, som fikk kr 150 000 til nettstedet Subjekt.no. Subjekt.no ble tidligere utgitt på papir, men er nå et rent digitalt magasin som presenterer ytringer om etikk og estetikk og kritikk av kunst og kultur.

Fuuse ved Deeyah Khan mottok kr 100 000 til en norsk versjon av det internasjonale nettmagasinet sister-hood. Magasinet beskrives som en medieplattform der kvinner med muslimsk bakgrunn kan dele sine historier og synspunkter for å bryte med rådende misoppfatninger og stereotypier.

Oversikten over Fritt Ords mindre bevilgninger i april 2017 er publisert.

Blant bevilgningene i denne runden finner vi nær 20 tilskudd til manusutvikling og utgivelse av ny norsk sakprosa. F.eks. fikk Geir Svardal kr 75 000 til bokprosjektet "Ingen skal få se at jeg gråter - portrett av Cissi Klein" om ei ung jente fra Trondheim som mistet livet i Auschwitz. Alexander Wisting mottok kr 90 000 til arbeidet med boken "De andre. Statsforfølgelsen av annerledestenkende nordmenn", mens Heidi Pettersen fikk kr 75 000 til boken "Mitt barn, min sannhet" om en familie som ble rammet av tragedien på Utøya.

Oversikten over Fritt Ords større bevilgninger i mars 2017 er publisert.

Blant de ca. 80 bevilgningene finner vi 15 tilskudd til utvikling og produksjon av dokumentarfilm. F.eks. har Niim The Dream Taheri Productions mottatt kr 100 000 til utvikling av dokumentarflimen "New Chapter". Nima Taheri vil følge kunstneren Pøbel i hans arbeid med å gjøre om en forlatt militærvogn i det fraflyttingstruede, russiske fiskeværet Teriberka til et mobilt, selvbetjent bibliotek. Det er også gitt kr 150 000 i utviklingsstøtte til Speranza films dokumentarfilm "Selvportrettet" i regi av Margreth Olin og Espen Wallin. Filmen er et portrett av den anoreksirammede fotografen Lene Marie.

Indie Film og regissør Sofia Haugan har mottatt kr 200 000 til produksjon av dokumentarfilmen "My Heart Belongs to Daddy", mens Beate Petersen har fått kr 100 000 til filmen "Fra den hellige dåren Xenia til Pussy Riot" om dårefigurens rolle i Russland.