Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i mars 2018 er lagt ut.

Nær halvparten av de 72 tilskuddene i denne runden gikk til seminarer og festivaler over hele landet. Det ble f.eks. bevilget kr 30 000 til Våryrfestivalen på Lillehammer, som avholdes 11.-14. april 2018. Festivalen åpner med en panelsamtale om angst onsdag 11. april kl. 13 i Lillehammer Litteraturhus.

Tromsø internasjonale filmfestival/Verdensteatret Cinematek mottok støtte til "Shanghai-Tromsø Express - Kinesiske Filmdager", som arrangeres i samarbeid med Beyond Frozen Point Film Festival fra 13. til 17. april 2018. De fikk også tilskudd til serien "Historie på film - forfalskning og opplysning", som vil løpe gjennom hele året.

Den norsk-kenyanske dokumentarfilmen Thank you for the Rain har nylig blitt tildelt pris for beste internasjonale film på Sguardi Altrove Film Festival, mottat World Wildlife Funds pris for beste film i Habitat-kategorien på Thessaloniki International Film Festival og vunnet to Social Impact Media Awards: Ethos jurypris og pris for beste foto. Filmen er regissert av Julia Dahr og produsert av Hugh Hartford. Arbeidet med å spre filmens budskap har blitt dokumentert i en omfattende «impact og outreach»-rapport, som kan lastes ned her.

Thank you for the Rain forteller historien om den kenyanske småbonden Kisilu Musya, som for syv år siden startet å filme familien sin og hvordan klimaendringene påvirket livene deres. Når Kisilus hus blir ødelagt i en storm starter han en lokal bevegelse av bønder. Kampen bringer ham hele veien til det storpolitiske dramaet under FNs klimaforhandlinger i Paris.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i mars 2018 er nå publisert.

På listen finner vi et dusin bevilgninger til utvikling, produksjon og formidling av dokumentarfilm. f(x) produksjoner AS fikk kr 100 000 til utvikling av dokumentarserien "De usynlige", som følger livet på et senter for barn og unge med store og sammensatte funksjonsvansker. Rosenlund Film mottok kr 75 000 til utvikling av "Gråsonen - en dokumentarfilm om norske overgripere". Paragon Features fikk kr 100 000 forprosjekt for dokumentarfilmen "School to Prison Pipeline", der vi får innblikk i tilværelsen til den afro-amerikanske underklassen i Bridgeport, USA.

Truls Aagedals avgangsfilm fra bachelorutdanningen i tv-dokumentar på Lillehammer er nylig publisert på Aftenpostens nettsider. «Meningen med livet» forteller en sterk historie om overgrep og mishandling, mareritt, depresjon og tvangstanker. I den svært personlige filmen tar Aagedal et oppgjør med fortiden og forsoner seg med hendelsene som preget oppveksten hans. Han sier i et intervju med Dagbladet at han med filmen vil gi håp til andre, og vise at det er mulig å finne mening og komme seg videre i livet.

Fritt Ord gratulerer med en sterk og flott film. Filmprosjektet mottok et studentstipend på kr 20 000 gjennom Fritt Ords stipendavtale med Høgskolen i Lillehammer (nå Høgskolen i Innlandet) i skoleåret 2015/2016.


Norsk kritikerlag har kåret Carina Elisabeth Beddari til årets litteraturkritiker. Prisen ble overrakt på Litteraturhuset i Oslo 1. mars 2018. Fritt Ord gratulerer!

Beddari mottok i 2017 et av Fritt Ords ti kritikerstipend. Stipendene er et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av norske kritikere. Stiftelsen ønsker å gi flere kritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det.

Baddari skriver litteraturkritikk for Morgenbladet, og bidrar også til Litteraturhuset i Bergens faste kritikersalong, «Kritisk kvartett».

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i februar 2018 er publisert.

Det ble bevilget midler til hele 107 prosjekter i denne runden, deriblant fem teaterprosjekter. F.eks. fikk Ahmed Tobasi kr 50 000 til turné for oppsetningen "And Here I Am" i Norge, Jordan og Palestina. Fritt Ord har også støttet utviklingen av stykket, som er ført i pennen av Hassan Abdulrazzak. "And Here I Am" tar utgangspunkt i skuespiller Ahmed Tobasis bakgrunn som flyktning fra Palestina til Norge.

Marius Kolbenstvedt mottok kr 40 000 til en norsk versjon av Einat Weizmans dokumentarteaterstykke "Okkupasjonens fanger". Prosjektet gir stemme til palestinske politiske fanger i israelske fengsler og leire.

Den undersøkende gravejournalisten Serhij Lesjtsjenko skriver for nettavisen Ukrayinska Pravda, hvor han blant annet dekker korrupsjonsforhold i makteliten. I 2013 mottok han Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs pressepris for Russland og Øst-Europa.

Mandag 5. mars kl. 18.00 ønsker Pax Forlag velkommen til lanseringen av hans bok "Oligarkenes vekst og fall - Kamp mot korrupsjon i Ukraina" på Last Train i Oslo. I boken avslører Serhij Lesjtsjenko hvordan Ukrainas politiske elite jukser til seg penger og makt. Her avdekkes kynisk maktkamp, svik, sammensvergelser og bankkontoer på Bahamas. Forfatteren vil fortelle om arbeidet med boken og avgi en tilstandsrapport om Ukraina i dag.

Fritt Ord har støttet oversettelsen av boka med kr 75 000 i 2016.

Fritt Ord gratulerer forfatter Anne Bitsch med Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne i 2017. Prisen ble tildelt under et arrangement på Litteraturhuset 1. mars 2018.

Anne Bitsch fikk prisen for boken Går du nå, er du ikke lenger min datter, som utkom på Spartacus i fjor. Fritt Ord har bevilget kr 125 000 til forfatterens arbeid med boken og kr 20 000 i trykkestøtte til forlaget.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknader i februar 2018 er publisert.

Blant de 92 bevilgningene på listen finner vi 17 tilskudd til manusutvikling av sakprosabøker. F.eks. har Ingrid Brekke mottatt kr 150 000 til arbeidet med boken "Stolthet og fordom. En tilstandsrapport fra Polen".

Erika Fatland mottok kr 150 000 til sitt bokprosjekt "Himalaya" og Bjarne Riiser Gundersen kr 125 000 til manusutvikling av boken "Svenske tilstander".

Oversikten over de 48 prosjektene som fikk støtte under ordningen Norsk journalistikk i desember 2017 er lagt ut.

F.eks. ble det gitt tilskudd til tre lokalaviser som vil se nærmere på konsekvensene av de forestående kommune- og fylkessammenslåingene. To av avisene holder hus i Nord-Trøndelag. Trønder-Avisa fikk kr 100 000 til prosjektet "Når fylkesgrensene faller", mens Steinkjer-Avisa mottok kr 120 000 til "Lokaldemokratiprosjektet". I tillegg fikk Sunnmørsposten kr 100 000 til kommuneprosjektet "Hjertelig velkommen".

Støtten til Fædrelandsvennens prosjekt Innsyn.no, som gir allmennheten enkel tilgang til offentlige dokumenter, ble videreført med kr 125 000. For andre år på rad mottok Kjetil Østli kr 120 000 til artikkelserier om norsk forskning i Harvest og Morgenbladet, under tittelen "Sjømatnasjonen Norge".

Oversikten over Fritt Ords ordinære bevilgninger (søknader om kr 100 000 eller mindre) i desember 2017 er nå lagt ut.

Blant de 70 prosjektene på listen finner vi 8 bevilgninger til utvikling av nye dokumentarfilmer. F.eks. mottok Scene Midt ved Marte Hallem kr 100 000 til utvikling av dokumentaren "Finnkjerringa". Filmen beskrives som "en personlig, dokumentarisk reise inn i skogfinnenes kultur og historie".

Aldeles AS og filmskaper Amir Ajdinovic fikk kr 100 000 til utvikling av dokumentarfilmen "The Universe is My Selfie", mens Koko Film ved regissør og produsent Trude Berge Ottersen mottok kr 75 000 til utvikling av dokumentaren "Krigerne på Svanen".

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i desember 2017 er nå publisert.

Blant de 74 oppføringene på listen finner vi bevilgninger til to internasjonale ytringsfrihetsorganisasjoner. Det internasjonale fribynettverket ICORN, som har base i Stavanger, mottok kr 400 000 til sitt arbeid i 2018. 70 byer er nå med i fribynettverket, som huser forfulgte forfattere og kunstnere.

Det ble også bevilget kr 400 000 til Freemuse for arbeidet med The State of Artistic Freedom Report 2018. Freemuse (eller Freedom of Musical Expression) er en København-basert organisasjon som jobber for å fremme og sikre kunstneres ytringsfrihet over hele verden.