Prosjektstotte - Utvalgte prosjekter

Dokumentarfilmen «Røverdatter» vant lørdag 18. august pris for beste dokumentarfilm under Amandaprisutdelingen i Haugesund. Fritt Ord gratulerer!

«Røverdatter» er regissert av Sofia Haugan og produsert av Carsten Aanonsen for Indie Film. Den handler om hvordan det er å vokse opp med en pappa som er kriminell rusmisbruker. I filmen forsøker Haugan å hjelpe sin far inn på avrusing, slik at de kan få et bedre forhold. Det er en hard kamp mot rusen og mot systemet. Etter en barndom hvor Sofia og faren hennes har hatt lite kontakt, er det lite igjen som minner om et vanlig far-datter-forhold. Dette er en sår, fin og humørfylt dokumentar som tematiserer og problematiserer hvordan det er å være pårørende, velferdsstatens hjelpetiltak og dens avmakt.

«Røverdatter» er Sofia Haugans debutfilm. Fritt Ord har gitt støtte til utvikling, produksjon og formidling av filmen.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i juni 2018 er publisert.

Det er godt over 100 prosjekter på listen, deriblant ca. 15 tilskudd til utgivelse av ny norsk sakprosa. F.eks. mottok Vega forlag kr 25 000 til trykking av Per Kristian Bjørkengs bok "Kunstig intelligens. Den usynlige revolusjonen". Spartacus Forlag mottok kr 20 000 til utgivelsen av boken "Psykehus" av Drea Karlsen, og Dreyers Forlag kr 30 000 til "Jødenes historie i det moderne Europa" av Einhart Lorenz.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i juni 2018 er publisert.

Det ble gitt ca. 100 bevilgninger i denne runden, hvorav 16 faller inn under ordningen Norsk journalistikk. F.eks. mottok Vårt Land kr 300 000 til et nytt, ukentlig litteraturbilag. Nordlys og Dagsavisen fikk begge kr 80 000 til prosjekter i samarbeid med Utsyn - forum for utenriks og sikkerhet. Nordlys fikk bidrag til artikkelserien "Sikkerhet for hvem? En samfunnssamtale om sikkerhetsperspektiver", mens Dagsavisens planlagte kronikkserie bærer navnet "Norge i verden".

Kvinnheringen og Hallingdølen fikk kr 100 000 hver i støtte til lokale graveprosjekter.

Fra 4. til 10. juni 2018 avholdes den andre utgaven av filmfestivalen Oslo Pix. Arrangøren Festivalkontoret har mottatt kr 75 000 fra Fritt Ord til delprogrammet Pix Politikk: Film og debatt. Her ledsages filmvisningene av debatter med tema som kjøttindustrien, psykisk helsevesen, fremveksten av høyreekstremisme og Franco-regimets konsekvenser.

7. juni vises Ellen Ugelstads dokumentarfilm "Making Sense Together", som har fått støtte fra Fritt Ord til utvikling, produksjon og formidling. Festivalen finner sted på Nordisk Film Kino og Kunstnernes Hus Kino.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i mai 2018 er publisert.

Blant de ca. 75 bevilgningene finner vi 17 tilskudd til manusutvikling og utgivelse av sakprosabøker. F.eks. har to forfattere fått manusstipend til bøker som tematiserer rusmidler og avhengighet. Andreas Wahl Blomkvist mottok kr 60 000 til bokprosjektet "Ulovlig medisin", mens Eivind Riise Hauge fikk kr 75 000 til arbeidet med boken "Avhengighetens historie".

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i april 2018 er lagt ut.

Åtte av støttebeløpene gjelder produksjon av nye dokumentarfilmer. For eksempel har Motlys AS og regissør Kristoffer Carlin mottatt kr 200 000 til dokumentaren "Mysteriet Emilie", som følger en 20-åring med Downs syndrom gjennom et år på folkehøyskole. Integral Film har fått kr 300 000 til produksjon av filmen "Tension in Europe", regissert av Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen.

Det ble også bevilget kr 200 000 til Puffin Film og regissør Linn Helene Løkens dokumentarfilm "Sommerbarna" om tyske barn som ble sendt alene på ferie til Vest-Europa i etterkrigsårene. Regissørens mor Gabrielle var blant disse, og ble senere adoptert av sin norske vertsfamilie.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i mars 2018 er lagt ut.

Nær halvparten av de 72 tilskuddene i denne runden gikk til seminarer og festivaler over hele landet. Det ble f.eks. bevilget kr 30 000 til Våryrfestivalen på Lillehammer, som avholdes 11.-14. april 2018. Festivalen åpner med en panelsamtale om angst onsdag 11. april kl. 13 i Lillehammer Litteraturhus.

Tromsø internasjonale filmfestival/Verdensteatret Cinematek mottok støtte til "Shanghai-Tromsø Express - Kinesiske Filmdager", som arrangeres i samarbeid med Beyond Frozen Point Film Festival fra 13. til 17. april 2018. De fikk også tilskudd til serien "Historie på film - forfalskning og opplysning", som vil løpe gjennom hele året.

Den norsk-kenyanske dokumentarfilmen Thank you for the Rain har nylig blitt tildelt pris for beste internasjonale film på Sguardi Altrove Film Festival, mottat World Wildlife Funds pris for beste film i Habitat-kategorien på Thessaloniki International Film Festival og vunnet to Social Impact Media Awards: Ethos jurypris og pris for beste foto. Filmen er regissert av Julia Dahr og produsert av Hugh Hartford. Arbeidet med å spre filmens budskap har blitt dokumentert i en omfattende «impact og outreach»-rapport, som kan lastes ned her.

Thank you for the Rain forteller historien om den kenyanske småbonden Kisilu Musya, som for syv år siden startet å filme familien sin og hvordan klimaendringene påvirket livene deres. Når Kisilus hus blir ødelagt i en storm starter han en lokal bevegelse av bønder. Kampen bringer ham hele veien til det storpolitiske dramaet under FNs klimaforhandlinger i Paris.

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til større søknadssaker i mars 2018 er nå publisert.

På listen finner vi et dusin bevilgninger til utvikling, produksjon og formidling av dokumentarfilm. f(x) produksjoner AS fikk kr 100 000 til utvikling av dokumentarserien "De usynlige", som følger livet på et senter for barn og unge med store og sammensatte funksjonsvansker. Rosenlund Film mottok kr 75 000 til utvikling av "Gråsonen - en dokumentarfilm om norske overgripere". Paragon Features fikk kr 100 000 forprosjekt for dokumentarfilmen "School to Prison Pipeline", der vi får innblikk i tilværelsen til den afro-amerikanske underklassen i Bridgeport, USA.

Truls Aagedals avgangsfilm fra bachelorutdanningen i tv-dokumentar på Lillehammer er nylig publisert på Aftenpostens nettsider. «Meningen med livet» forteller en sterk historie om overgrep og mishandling, mareritt, depresjon og tvangstanker. I den svært personlige filmen tar Aagedal et oppgjør med fortiden og forsoner seg med hendelsene som preget oppveksten hans. Han sier i et intervju med Dagbladet at han med filmen vil gi håp til andre, og vise at det er mulig å finne mening og komme seg videre i livet.

Fritt Ord gratulerer med en sterk og flott film. Filmprosjektet mottok et studentstipend på kr 20 000 gjennom Fritt Ords stipendavtale med Høgskolen i Lillehammer (nå Høgskolen i Innlandet) i skoleåret 2015/2016.


Norsk kritikerlag har kåret Carina Elisabeth Beddari til årets litteraturkritiker. Prisen ble overrakt på Litteraturhuset i Oslo 1. mars 2018. Fritt Ord gratulerer!

Beddari mottok i 2017 et av Fritt Ords ti kritikerstipend. Stipendene er et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av norske kritikere. Stiftelsen ønsker å gi flere kritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det.

Baddari skriver litteraturkritikk for Morgenbladet, og bidrar også til Litteraturhuset i Bergens faste kritikersalong, «Kritisk kvartett».

Oversikten over Fritt Ords bevilgninger til mindre søknadssaker i februar 2018 er publisert.

Det ble bevilget midler til hele 107 prosjekter i denne runden, deriblant fem teaterprosjekter. F.eks. fikk Ahmed Tobasi kr 50 000 til turné for oppsetningen "And Here I Am" i Norge, Jordan og Palestina. Fritt Ord har også støttet utviklingen av stykket, som er ført i pennen av Hassan Abdulrazzak. "And Here I Am" tar utgangspunkt i skuespiller Ahmed Tobasis bakgrunn som flyktning fra Palestina til Norge.

Marius Kolbenstvedt mottok kr 40 000 til en norsk versjon av Einat Weizmans dokumentarteaterstykke "Okkupasjonens fanger". Prosjektet gir stemme til palestinske politiske fanger i israelske fengsler og leire.