1.03.2019

Fritt Ord-konkurransen: Tegningen som ytring

Tegningen som ytring kan være enkel eller komplisert, den kan være politisk eller kun til glede og underholdning. Den kan samle eller splitte. En tegning kan illustrere et øyeblikk eller by på en hel liten fortelling, oppdiktet eller dokumentarisk. Vi ønsker oss tekster, tegninger, tegneserier og medieproduksjoner som tar for seg tegningen som ytring.

Med dette ønsker vi å løfte frem tegningen som en viktig ytringsform. Politisk satire og avistegninger er en allerede sentral og godt etablert sjanger. Tegneseriene er i stadig utvikling. Dokumentariske tegneserier på den ene siden, og seriøse og eksperimenterende tegneserier på den andre, viser oss uttrykk og mangfold som får fram betydningsfulle temaer både på individuelt plan og samfunnsnivå.

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Man kan delta med tekster og medieproduksjoner som vanlig, og i år ønsker vi oss også tegnede bidrag.
 
Leveringsfrist er 1. mars 2019. Gå inn på www.frittordkonkurransen.no for relevant fagstoff, tips fra juryen og tidligere vinnere, samt mer informasjon om oppgavelevering.
 
Vinnerne mottar pengepremier og studietur til Strasbourg.
 
Disse jurymedlemmene skal vurdere bidragene:
  • Jostein Saxegaard, lektor ved Rosenvilde vgs.
  • Siri Dokken, tegner og professor i satiretegning ved Kunsthøgskolen i Oslo
  • Morten Harper, tegneserieskribent
  • En representant fra Avistegnernes hus i Drøbak
  • Anja Selmer, tidligere vinner av Fritt Ord-konkurransen 
 
Omtrent rundt 1. november vil det bli gitt ut et temanummer av tidsskriftet Norsklæreren om satiretegninger og tegneserier. Artiklene vil fungere som en innføring til tematikken for lærere og elever. Tematikken vil egne seg for tverrfaglige undervisningsopplegg i videregående skole.
 
Vi inviterer også til lærerseminar torsdag 8. november med innlegg av:
  • Morten Harper, tegneserieskribent
  • Ingeborg Øvern og Jorunn Øveland Nyhus, lektorer ved Hartvig Nissen vgs.
  • Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i avisa Dagen 
Mer informasjon om dette arrangementet følger.
 
 
Om konkurransen
Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Elever kan delta på egen hånd eller som del av undervisning i skolen. Man kan arbeide alene eller i gruppe, og elevene kan levere bidrag i ulike typer sjangre: lyd-, video- og nettproduksjon, essay eller kronikk. Fritt Ord arrangerer lærerseminar og tilbyr skolebesøk og veiledning til deltakerne. Ta gjerne kontakt dersom du er lærer ved videregående skole og har spørsmål om konkurransen.
 
Kontakt
Joakim M. Lie, prosjektleder for Fritt Ord-konkurransen
Epost: joakim.lie@frittord.no
Mobil: 915 60 770

Pressemelding fredag 16. august 2019

Fritt Ord lyste i vår ut tilskudd à kr 60 000 til debatt og samtale med utgangspunkt i sakprosa og skjønnlitteratur. Stiftelsen mottok 99 søknader, og det er besluttet å tildele midler til 42 søkere. Til sammen blir det delt ut 2,5 millioner kroner, fordelt på bibliotek over hele landet.

Press release – Oslo 15 August 2019

The Free Media Awards 2019 go to the regional online newspaper 7x7 from Russia, the media platform The Insider from Russia, the media platform CivilNet from Armenia, the Azerbaijani investigative journalist Hafiz Babali, and the magazine Novoye Vremya from Ukraine.

For å kartlegge og analysere ytringsfrihetens stilling i Norge utlyser Fritt Ord midler til en forskningsbasert monitorundersøkelse for perioden 2020–2021 med inntil 6 millioner kroner som beløpsramme. Med utlysning 21. juni 2019 gis det en tilbudsfrist frem til 27. september 2019.