1.03.2019

Fritt Ord-konkurransen: Tegningen som ytring

Tegningen som ytring kan være enkel eller komplisert, den kan være politisk eller kun til glede og underholdning. Den kan samle eller splitte. En tegning kan illustrere et øyeblikk eller by på en hel liten fortelling, oppdiktet eller dokumentarisk. Vi ønsker oss tekster, tegninger, tegneserier og medieproduksjoner som tar for seg tegningen som ytring.

Med dette ønsker vi å løfte frem tegningen som en viktig ytringsform. Politisk satire og avistegninger er en allerede sentral og godt etablert sjanger. Tegneseriene er i stadig utvikling. Dokumentariske tegneserier på den ene siden, og seriøse og eksperimenterende tegneserier på den andre, viser oss uttrykk og mangfold som får fram betydningsfulle temaer både på individuelt plan og samfunnsnivå.

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Man kan delta med tekster og medieproduksjoner som vanlig, og i år ønsker vi oss også tegnede bidrag.
 
Leveringsfrist er 1. mars 2019. Gå inn på www.frittordkonkurransen.no for relevant fagstoff, tips fra juryen og tidligere vinnere, samt mer informasjon om oppgavelevering.
 
Vinnerne mottar pengepremier og studietur til Strasbourg.
 
Disse jurymedlemmene skal vurdere bidragene:
  • Jostein Saxegaard, lektor ved Rosenvilde vgs.
  • Siri Dokken, tegner og professor i satiretegning ved Kunsthøgskolen i Oslo
  • Morten Harper, tegneserieskribent
  • En representant fra Avistegnernes hus i Drøbak
  • Anja Selmer, tidligere vinner av Fritt Ord-konkurransen 
 
Omtrent rundt 1. november vil det bli gitt ut et temanummer av tidsskriftet Norsklæreren om satiretegninger og tegneserier. Artiklene vil fungere som en innføring til tematikken for lærere og elever. Tematikken vil egne seg for tverrfaglige undervisningsopplegg i videregående skole.
 
Vi inviterer også til lærerseminar torsdag 8. november med innlegg av:
  • Morten Harper, tegneserieskribent
  • Ingeborg Øvern og Jorunn Øveland Nyhus, lektorer ved Hartvig Nissen vgs.
  • Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i avisa Dagen 
Mer informasjon om dette arrangementet følger.
 
 
Om konkurransen
Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Elever kan delta på egen hånd eller som del av undervisning i skolen. Man kan arbeide alene eller i gruppe, og elevene kan levere bidrag i ulike typer sjangre: lyd-, video- og nettproduksjon, essay eller kronikk. Fritt Ord arrangerer lærerseminar og tilbyr skolebesøk og veiledning til deltakerne. Ta gjerne kontakt dersom du er lærer ved videregående skole og har spørsmål om konkurransen.
 
Kontakt
Joakim M. Lie, prosjektleder for Fritt Ord-konkurransen
Epost: joakim.lie@frittord.no
Mobil: 915 60 770

Fritt Ord og Integral Film inviterer til en samtale med imam, advokat og forfatter Seyran Ates tirsdag 5. februar 2019 kl. 18.00–19.30 i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, 0258 Oslo. Moderator for samtalen er Mohamed Abdi, som er utdannet lærer, samfunnsdebattant og skribent.

Påmelding: registrering@frittord.no

The Fritt Ord Foundation and the ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius hereby invite nominations of independent journalists, bloggers, Internet media and newspapers for the 2019 Free Media Awards.

Nominations will be accepted until 1 March 2019.

Hvordan forske på og fordype seg i visuelle ytringer i fag som norsk, historie og samfunnsfag? Elevene lever i en visuell verden – kan vi bruke det visuelle mer aktivt i skolen?

TID: Torsdag 7. februar, kl 10:00–15:00
STED: UiT Norges arktiske universitet, Tromsø
PÅMELDINGSFRIST: 1. februar 2019