22.05.2015

Fritt Ord-stipend til ti solide kritikere

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine ti første kritikerstipender på 200 000 kroner hver. – Vi mottok hele 58 søknader, langt flere enn vi hadde regnet med. Mange av dem er av meget høy kvalitet, sier Georg Fr. Rieber-Mohn, Fritt Ords styreleder.
 
De ti som er blitt tildelt et ettårig stipend er Therese Bjørneboe, Oslo (scenekunst), Gustav Svihus Borgersen, Trondheim (billedkunst), Gaute Brochmann, Kabelvåg/Oslo (arkitektur), Ulrik Eriksen, Oslo (film), Marius Emanuelsen, Oslo (musikk og populærkultur), Anki Gerhardsen, Bodø (scenekunst og billedkunst), Kaja Schjerven Mollerin, Oslo (skjønnlitteratur), Gro Jørstad Nilsen, Bergen (sakprosa og lærebøker), Silje Marie Stavrum Norevik, Bergen (skjønnlitteratur) og Erle Marie Sørheim, Berlin/Skjetten (skjønnlitteratur og tegneserier).

– Vi ønsker å stimulere og styrke kritikken som en uunnværlig del av norsk journalistikk, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.
 
Medienes kritikkvirksomhet når det gjelder kunst og kultur er under sterkt press. Parallelt med det høye nivået av kulturskaping og kulturinteresse i Norge, ser vi at kritikken stagnerer eller blir redusert.

Fritt Ord har prioritert kritikere som leverer til dags- og ukemedier. To av kritikerne skriver primært i Dagbladet, to i Bergens Tidende, to i Klassekampen, to i Morgenbladet, en i Adresseavisen og en i Avisa Nordland. Flere av stipendmottagerne skriver også i en rekke tidsskrifter. Ordningen er på seks millioner kroner og går over tre år, med ny søknadsfrist én gang årlig.
 
Den gode kritikken kommuniserer og engasjerer, den er kompetent og kunnskapsbasert – og styrker dermed offentligheten og samfunnet. Samtidig trenger kritikken som sjanger utvikling og fornyelse for å nå flere mediebrukere. Den nye stipendordningen er bare ett av flere tiltak fra Fritt Ord for å styrke kritikken og journalistikken i Norge. Nylig satte stiftelsen av 30 millioner kroner ekstra for å styrke kvalitetsjournalistikk på flere områder.
 
For mer informasjon, kontakt Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås, mobil 908 68 139, telefon 23 01 46 41.

Hva skjer når en papirløs meksikansk familie søker kirkeasyl hos en afroamerikansk kirkemenighet i Philadelphias fattigste bydel? Da Carmela Hernandez og barna ber om asyl, risikerer presten Renee McKenzie fem år i fengsel for å huse dem, men hun er aldri i tvil.

Den kunstneriske ytringsfriheten er ofte selve indikatoren på hvor grensene går i et samfunn. Har norske dokumentaristers arbeid blitt vanskeligere?

Tid og sted: fredag 28. februar 2020, kl. 16:30–17:30, på Vega Scene, Hausmanns gate 28, Oslo.

The Fritt Ord Foundation and The ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius hereby invite nominations of independent journalists, bloggers, Internet media and newspapers for the 2020 Free Media Awards.