28.02.2020

Filmskapere vurderer ytringsfriheten i 2020

Illustrasjon: Jon Arne Berg
Tid og sted: fredag 28. februar 2020, kl. 16:30–17:30, på Vega Scene, Hausmanns gate 28, Oslo.

Den kunstneriske ytringsfriheten er ofte selve indikatoren på hvor grensene går i et samfunn. Har norske dokumentaristers arbeid blitt vanskeligere?


Mens rettslig vern, normer for kunstnerisk frihet og kulturpolitiske ordninger kan sikre ytringsfrihet, antas det at endringer i offentligheten, politiske situasjoner, konfliktnivå og maktstrukturer rundt kunstproduksjon og kunstformidling skaper utfordrende situasjoner for filmskapere.

Tore Slaatta og Hanne M. Okstad er i gang med et nytt forskningsprosjekt for å utforske hvordan filmskapere erfarer ytringsfrihet i Norge i dag. Mye har skjedd siden forrige gang dette var under lupen: Metoo, økende polarisering og netthets, tilspisset politisk strid både nasjonalt og internasjonalt og klimasaken.

Velkommen til en del av forskningsprosjektet, hvor tre filmskapere skal samtale om sine erfaringer og refleksjoner knyttet til ytringsfrihet, sensur og selvsensur i eget arbeid og i miljøene rundt dem sammen med professor Tore Slaatta. Vi stiller dem spørsmålene:

Når og hvordan oppstår sensur og begrensninger i ytringsfriheten i filmfeltet? Er det store forskjeller i utfordringene for fiksjons- og dokumentarfilmskapere? Hvilken rolle spiller pengene, måten filmer produseres og distribueres på, og at både finansiering og distribusjon i dag skjer innenfor en internasjonal kontekst?

Om undersøkelsen:
Fritt Ord gjennomfører jevnlige studier av ytringsfrihetens vilkår i Norge. Les mer om den nyeste fasen av forskningsprosjektet her. Rapporten fra 2014 er tilgjengelig på www.ytringsfrihet.no.
 

PANEL
Tonje Hessen Schei, regissør av iHuman
Nefise Lorentzen, regissør av en trilogi om islam og kjønn og En gave fra Gud.
Sara Johnsen, manusforfatter og regissør av tv-serien 22. juli
Tore Slaatta, daglig leder i konsulent- og utredningsbyrået TSL Analytics

Moderator: Karsten Meinich, redaktør for Montages


Fri inngang. Arrangert av Fritt Ord og Human internasjonale dokumentarfilmfestival.
Lenke til Facebook-arrangementet.

Hva skjer når en papirløs meksikansk familie søker kirkeasyl hos en afroamerikansk kirkemenighet i Philadelphias fattigste bydel? Da Carmela Hernandez og barna ber om asyl, risikerer presten Renee McKenzie fem år i fengsel for å huse dem, men hun er aldri i tvil.

The Fritt Ord Foundation and The ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius hereby invite nominations of independent journalists, bloggers, Internet media and newspapers for the 2020 Free Media Awards.

Stiftelsen Fritt Ord bevilger inntil 25 millioner kroner årlig i fire år til journalistikkprosjekter. Satsingen på totalt 100 millioner utgjør nær en dobling av Fritt Ords bevilgninger til journalistikk. Alle frie, redaktørstyrte publikasjoner med norske mediebrukere som målgruppe kan søke.

Neste søknadsfrist er 6. mars 15.00.