Free Media Awards 2017 går til Meydan TV, Zaruhi Mejlumyan, Anton Naumlyuk og Sergej Jolkin

3. mai 2017

Pressemelding – Pressefrihetens dag 3. mai 2017

Stiftelsen Fritt Ord og ZEIT-Stiftung hedrer uavhengige journalister og medier i Aserbajdsjan, Armenia og Russland.

Free Media Awards 2017 går til Meydan TV, Zaruhi Mejlumyan, Anton Naumlyuk og Sergej Jolkin. Prisbeløpet er på EUR 15 000 til hver av prisvinnerne. Utdelingen vil skje under konferansen Free Media Awards i Kiev i regi av norske Fritt Ord og tyske ZEIT-Stiftung fra 8. til 11. oktober 2017.

«Vi ønsker å hedre den uavhengige og uredde journalistikken. Målet med Free Media Awards er å gi grobunn for god gravejournalistikk og meningsmangfold. Mediene er den fjerde statsmakt, et viktig korrektiv til enhver form for maktmisbruk. I år har vi valgt fire medier og journalister som risikerer mye når de ubestikkelig går sine egne veier», sier Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord.

Meydan
Meydan TV
Zaruhi
Zaruhi Mejlumyan
Anton
Anton Naumlyuk
Sergei
Sergej Jolkin
Meydan TV er en aserbajdsjansk nettplattform. Eksilmediet ble etablert i Berlin i 2013, da mediene og journalistene i Aserbajdsjan ble forfulgt og deres rapporter på ulike måter utsatt for sensur. Meydan TV beretter fryktløst og objektivt – til tross for mange represalier. Kanalens rapporter fra og om Aserbajdsjan har et spesielt stort nedslagsfelt i sosiale medier. Meydan TV ble nominert av Den norske Helsingforskomité, The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Human Rights House Foundation, Oslo, og jurymedlemmene Ane Tusvik Bonde og Guri Norstrøm.

Den armenske journalisten Zaruhi Mejlumyan (1978) skriver for nettsiden www.hetq.am om rettsvesen og menneskerettighetsbrudd i sitt hjemland, særlig om justismord og håndteringen av dem. Hennes metode er den undersøkende journalistikken. Zaruhi Mejlumyans kompetanse og utholdenhet har i flere tilfeller bidratt til gjenopptakelse av «glemte» saker og frigivelse av uskyldig dømte. Hun ble nominert av Karine Asatryan, sjefredaktør i A1+ TV-online.

Den russiske journalisten Anton Naumlyuk (1984) rapporterer for Novaja Gazeta, MediaZona og Radio Liberty/Radio Free Europe om det russiske rettsvesenets saker mot innbyggerne på Krim, spesielt mot ukrainske politiske fanger og krimtatarer. Hans artikler og reportasjer om ekstreme eksempler på juridisk urett og menneskerettighetsbrudd i Russland og på Krim har vakt oppsikt internasjonalt. Også hans fotoreportasjer viser mennesker som lider under overgrep fra myndighetene. Anton Naumlyuk ble nominert av Human Rights Information Center i Ukraina, Human Rights House Foundation, Oslo, og jurymedlem Ane Tusvik Bonde.

Karikaturtegneren Sergej Jolkin (1962) fra Moskva arbeidet tidligere som arkitekt, og har siden 1999 daglig publisert tegninger som skånselløst skildrer de politiske forholdene i Russland. På treffende og poengtert vis gjengir Jolkin både den hemningsløse maktutøvelsen og det absurde ved det autoritære statsapparatet. Hans tegninger står hver dag på trykk hos Deutsche Welle og Radio Liberty. Sergej Jolkin ble nominert av Den norske Helsingforskomité, og jurymedlemmene Alice Bota og Guri Norstrøm.

Juryen for Free Media Awards består av seks personer: Ane Tusvik Bonde, regionalt ansvarlig for Øst-Europa og Kaukasus ved Human Rights House Foundation i Oslo, Alice Bota, Moskva-korrespondent for Die ZEIT, Guri Norstrøm, Berlin-korrespondent for NRK, Martin Paulsen, Øst-Europa-ekspert med PhD-grad i russisk fra Universitetet i Bergen, Stefanie Schiffer, direktør ved European Exchange i Berlin, og Stephan Wackwitz, leder av Goethe-instituttet i Tbilisi.

Kontakt:
Ane Tusvik Bonde, jurymedlem, regionalt ansvarlig for Øst-Europa og Kaukasus ved Human Rights House Foundation i Oslo, mobil: +47 99 74 39 07, e-post: ane.bonde@humanrightshouse.org
Bente Roalsvig, prosjektdirektør og nestleder i Fritt Ord, mobil: +47 91 61 33 40, e-post: bente.roalsvig@frittord.no

Nyheter

Ntb 0z9vyu vo0w

Fritt Ords masterstipend

22. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?