3.05.2017

Free Media Awards 2017 går til Meydan TV, Zaruhi Mejlumyan, Anton Naumlyuk og Sergej Jolkin

Pressemelding – Pressefrihetens dag 3. mai 2017
 
Stiftelsen Fritt Ord og ZEIT-Stiftung hedrer uavhengige journalister og medier i Aserbajdsjan, Armenia og Russland.
 
Free Media Awards 2017 går til Meydan TV, Zaruhi Mejlumyan, Anton Naumlyuk og Sergej Jolkin. Prisbeløpet er på EUR 15 000 til hver av prisvinnerne. Utdelingen vil skje under konferansen Free Media Awards i Kiev i regi av norske Fritt Ord og tyske ZEIT-Stiftung fra 8. til 11. oktober 2017.

«Vi ønsker å hedre den uavhengige og uredde journalistikken. Målet med Free Media Awards er å gi grobunn for god gravejournalistikk og meningsmangfold. Mediene er den fjerde statsmakt, et viktig korrektiv til enhver form for maktmisbruk. I år har vi valgt fire medier og journalister som risikerer mye når de ubestikkelig går sine egne veier», sier Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord.

Meydan TV
Zaruhi Mejlumyan
Anton Naumlyuk
Sergej Jolkin
Meydan TV
er en aserbajdsjansk nettplattform. Eksilmediet ble etablert i Berlin i 2013, da mediene og journalistene i Aserbajdsjan ble forfulgt og deres rapporter på ulike måter utsatt for sensur. Meydan TV beretter fryktløst og objektivt – til tross for mange represalier. Kanalens rapporter fra og om Aserbajdsjan har et spesielt stort nedslagsfelt i sosiale medier. Meydan TV ble nominert av Den norske Helsingforskomité, The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Human Rights House Foundation, Oslo, og jurymedlemmene Ane Tusvik Bonde og Guri Norstrøm.
 
Den armenske journalisten Zaruhi Mejlumyan (1978) skriver for nettsiden www.hetq.am om rettsvesen og menneskerettighetsbrudd i sitt hjemland, særlig om justismord og håndteringen av dem. Hennes metode er den undersøkende journalistikken. Zaruhi Mejlumyans kompetanse og utholdenhet har i flere tilfeller bidratt til gjenopptakelse av «glemte» saker og frigivelse av uskyldig dømte. Hun ble nominert av Karine Asatryan, sjefredaktør i A1+ TV-online.

Den russiske journalisten Anton Naumlyuk (1984) rapporterer for Novaja Gazeta, MediaZona og Radio Liberty/Radio Free Europe om det russiske rettsvesenets saker mot innbyggerne på Krim, spesielt mot ukrainske politiske fanger og krimtatarer. Hans artikler og reportasjer om ekstreme eksempler på juridisk urett og menneskerettighetsbrudd i Russland og på Krim har vakt oppsikt internasjonalt. Også hans fotoreportasjer viser mennesker som lider under overgrep fra myndighetene. Anton Naumlyuk ble nominert av Human Rights Information Center i Ukraina, Human Rights House Foundation, Oslo, og jurymedlem Ane Tusvik Bonde.
 
Karikaturtegneren Sergej Jolkin (1962) fra Moskva arbeidet tidligere som arkitekt, og har siden 1999 daglig publisert tegninger som skånselløst skildrer de politiske forholdene i Russland. På treffende og poengtert vis gjengir Jolkin både den hemningsløse maktutøvelsen og det absurde ved det autoritære statsapparatet. Hans tegninger står hver dag på trykk hos Deutsche Welle og Radio Liberty. Sergej Jolkin ble nominert av Den norske Helsingforskomité, og jurymedlemmene Alice Bota og Guri Norstrøm.
 
Juryen for Free Media Awards består av seks personer: Ane Tusvik Bonde, regionalt ansvarlig for Øst-Europa og Kaukasus ved Human Rights House Foundation i Oslo, Alice Bota, Moskva-korrespondent for Die ZEIT, Guri Norstrøm, Berlin-korrespondent for NRK, Martin Paulsen, Øst-Europa-ekspert med PhD-grad i russisk fra Universitetet i Bergen, Stefanie Schiffer, direktør ved European Exchange i Berlin, og Stephan Wackwitz, leder av Goethe-instituttet i Tbilisi.
 
Kontakt:
Ane Tusvik Bonde, jurymedlem, regionalt ansvarlig for Øst-Europa og Kaukasus ved Human Rights House Foundation i Oslo, mobil: +47 99 74 39 07, e-post: ane.bonde@humanrightshouse.org
Bente Roalsvig, prosjektdirektør og nestleder i Fritt Ord, mobil: +47 91 61 33 40, e-post: bente.roalsvig@frittord.no
 
 
 
 
 
 

Fritt Ord lyser ut tilskudd à kr 60 000 til debatt og samtale med utgangspunkt i nyere sakprosa og skjønnlitteratur. Det kan f.eks. søkes midler til debattmøter, seminarer, forfattersamtaler eller diskusjonsforum. Hvilke nye debattemaer kan bibliotekene bringe inn i det offentlige rom?

Søknadsfrist 29. juni 2018.

Free Media Awards 2018 går til Chai Khana i Sør-Kaukasus for deres arbeid med å løfte frem underrapporterte saker på tvers av landegrenser, Fontanka i Russland for deres dekning av pågående og glemte konflikter og til det hviterussiske nettstedet Belarus Partisan for deres utrettelige gravearbeid som har fortsatt etter at redaktøren deres ble drept

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine årlige kritikerstipender. Stipendene skal resultere i løpende kritikk i perioden august 2018 til august 2019, og lyder på 200 000 kroner hver. Stipendordningen ble opprettet i 2015, og i år deles det ut elleve stipender.