18.06.2009

Fritt Ords Honnør til Else Michelet

Else Michelet.
Foto: Annar Bjørgli
Pressemelding 18. juni 2009

Fritt Ords Honnør tildeles Else Michelet for hennes mangfoldige journalistiske virke og særlig for å ha utviklet det originale, frittalende og humoristiske programmet ”Hallo i uken” i NRK P2.

Honnøren overrekkes torsdag 25. juni 2009, kl. 11.00, i Fritt Ords lokaler, Uranienborgveien 2, Oslo. Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Nestleder Georg Fr. Rieber-Mohn vil holde begrunnelsestalen på vegne av Fritt Ords styre.

Med honnøren følger et pengebeløp på kr 50 000.
”Hallo i uken” var Else Michelets programidé. Det nye programmet startet med Nils Rykken ved roret i 1989, og høsten 1990 overtok Else Michelet og Kai Sibbern. Fra 1993 har Else Michelet vært produsent alene. Else Michelet slutter nå i ”Hallo i uken”. Andre oppgaver venter i NRK radio.

Som kringkastingsmedarbeider i NRK har Else Michelet siden slutten av 1960-tallet arbeidet blant annet med programpostene ”Natt-ta-ta”, ”Nattmat” og ”Nattergalen”. Hun har jobbet i ”Nitimen” og ”Reiseradioen”. Michelet står også bak egne satiriske serier som ”Dus med Dem”, ”Med Rot i Virkeligheten” og ”Bare barnemat”.

Else Michelet debuterte som kabaretartist på Den Nationale Scene i Bergen i 1976 med ”Skapningens herre og andre eventyr”. Forestillingen ”Hadde vi vinger” på Vertshusteatret på Torshov er en annen av mange egne forestillinger. Hun skrev kabareten ”En gutts lykke” sammen med Tor Arne Johnsen for Oslo Nye Teater i 1979. I forbindelse med 100-årsjubileet for Norsk Kvinnesaksforening ble kabareten ”Hjemme, borte, uavgjort” satt opp på Riksteatret.

Michelet har skrevet flere bøker med feministiske innfallvinkler. Boken Sin egen herre. Eventyr og annet ugressble utgitt i 1979. En annen historie fra 1981 ble en bestselger, og dramatisert for TV. I 1988 kom romanen Ariadnes tråd. Et reiseliv, og i 2000 ble – og det som verre var. Eventyr på avveie publisert.

Else Michelet har oversatt blant annet Er det ikke mitt liv, kanskje? og Underskriften av Brian Clarke, likeså Tre kvinnemonologer av Dario Fo og Franca Rame og En anarkists tilfeldige død av Dario Fo.

Else Michelet ble født i 1942 i Trondheim, og hun er utdannet cand.mag. med fagene engelsk, fransk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Fritt Ord er en allmennyttig, privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt.

Norwegian Journal of Photography søker nå etter fotografer som ønsker å være med på den femte runden med NJP. Søknadsfristen er fredag 5. april 2019.

NJP er et miljø som oppmuntrer og kritiserer arbeider, som fokuserer på historiefortelling og som bygger bro mellom det mer klassiske reportasjefotografiet og kunstfotografiet.

Human internasjonale dokumentarfilmfestival, Stiftelsen Fritt Ord og SPACE - Syrian Peace Action Centre inviterer til to visninger av filmen “Privacy of Wounds”, en film om hva overlevende fra syriske fengsler forteller seg selv for å bearbeide tidligere opplevelser.

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Årets tema er tegningen som ytring.

Leveringsfrist 1. mars 2019.