Loveleen Rihel Brenna og Walid al-Kubaisi tildelt Fritt Ords Honnør

16. juni 2016

Oslo, 16. juni 2016
PRESSEMELDING

Loveleen Rihel Brenna og Walid al-Kubaisi ble i dag, torsdag 16. juni, tildelt Fritt Ords Honnør for deres innsiktsfulle bidrag i norsk offentlighet i to tiår, ikke minst med innspill i innvandrings- og integreringsdiskusjoner. De har deltatt på sekulære (ikke-religiøse) premisser, og bidratt til nyansering og vitalisering av mangfoldsdebatten.

Les hele begrunnelsen fra Fritt Ords styre her.

I en seremoni i Fritt Ords lokaler holdt Fritt Ords styremedlem Sigrun Slapgard en tale til de to honnørmottakerne på vegne av stiftelsen. Hun takket begge for deres innsats for det frie ord. – Dei to (Brenna og al-Kubaisi) ytrar seg frå ulik ståstad, og har kanskje svært lite til felles – men like er dei på eitt viktig punkt: Dei har begge mot til å ytre seg og utfordre konsensus, både i Norge og i andre kulturfellesskap.

Slapgard poengterte at honnørmottakerne på hver sin måte har tatt et oppgjør med egen kulturbakgrunn. Samtidig har begge også utfordret majoritetsbefolkningen. I sin tale stilte Brenna spørsmål ved hvorfor regjeringen har utnevnt en egen integreringsminister, og undret seg over når man som flerkulturell nordmann egentlig er integrert nok. – Jeg ville vite hva som er målestokken for integrering – altså når er et menneske integrert – og var ikke jeg integrert nok, siden jeg fikk en egen minister plassert inn under Justisdepartementet?

Brenna uttrykte bekymring for den manglende bredden i norsk samfunnsdebatt. – I dag har vi fått mange sterke og viktige stemmer. Men, det rommet som ble skapt i offentligheten for tyve år siden er fortsatt like stort. Som en venn av meg sa, i stedet for å utvide plassen i det offentlige rom, har minoritetene begynt å konkurrere om den smale plassen. Og den smale plassen, fylles ofte med islam- og terrorfokus. Dermed mister vi muligheten til å få frem spennvidden i mangfoldet. (…) Når samfunnet sørger for at minoriteter blir møtt med mistenksomhet, undertrykkelse og hat, og når samfunnet danner strukturer som skiller «oss» fra «dem»; da promoteres utenforskap.

Brenna har som samfunnsdebattant rettet søkelyset mot den nye, forsterkede tendensen til å definere nordmenn med flerkulturell bakgrunn som «innvandrere» til evig tid. Al-Kubaisi har også tatt ett oppgjør med merkelapper, og stilte i sin tale spørsmål ved minoritetsbegrepet. – Det som hindrer denne frie debatten, er at muslimene utgjør en minoritet. Og fordi vi blir betraktet som minoritet, er vi fredet, og jeg er skeptisk til noe av minoritetsretorikken. Vi lever i en globalisert verden, poengterte al-Kubaisi.

Han uttrykte et ønske om at muslimer i Norge skal få plass og mulighet til å modernisere, integrere og fornye islam. – Da kan vi muslimer utvikle en humanistisk islam som beveger seg i harmoni med samfunnets grunnleggende demokratiske verdier og tradisjoner slik kristendommen har gjort.

Al-Kubaisi takket det norske samfunn for at han har fått lov til å bli den han har blitt. – Jeg har følt frihet til å utvikle meg som jeg selv ønsket. Det betyr ikke at det har vært lett. Jeg har møtt motstand. Det er smerte og motstand i det å utvikle seg, selvfølgelig.

Videoopptak fra honnøroverrekkelsen ligger på Fritt Ords Youtube-kanal.



Om honnørmottakerne:

Loveleen Rihel Brenna vakte sist oppmerksomhet i vår da hun satte søkelyset på den nye, forsterkede tendensen til å definere nordmenn med etnisk minoritetsbakgrunn som «innvandrere» til evig tid. Brenna er daglig leder i Seema AS, som er et selskap som arbeider med lederopplæring og organisasjonsutvikling for å styrke mangfoldet i norsk arbeidsliv. Hun har hatt en rekke verv i samfunnslivet, blant annet som leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen, styremedlem i Unicef Norge og landsstyremedlem i Norges Røde Kors, og hun ledet arbeidet med en offentlig utredning om pedagogiske tilbud til førskolebarn. Hun har utgitt flere debattbøker, og har en mastergrad i utdanningsledelse. Brenna er født i India i 1967.

Walid al-Kubaisi er forfatter og statsstipendiat, og har i en årrekke markert seg som en kraftfull og original skribent. Hans viktige bidrag i samfunnsdebatten har ofte et kulturkritisk og religionskritisk perspektiv, og bygger på stor innsikt og kunnskap. Al-Kubaisi er sivilingeniør av utdannelse. Han flyktet fra Irak i 1981, under krigen med Iran, og arbeidet flere år som journalist i Syria og Libanon. Til Norge kom han i 1987. Han har skrevet en rekke bøker, også barnebøker, og dessuten et filmmanus. Han er fast skribent i ukeavisen Dag og Tid. Al-Kubaisi er født i Irak i 1958.



Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Stiftelsen Fritt Ord deler også ut Fritt Ords Pris.

Se tidligere honnørmottakere

Nyheter

Bård Vegar Solhjell taler ved tildelingen av en Fritt Ords honnør i 2021

Bård Vegar Solhjell ny styreleder i Fritt Ord

1. juli 2025

Bård Vegar Solhjell (53) har tiltrådt som ny styreleder i Stiftelsen Fritt Ord.

Farouk Al-Kasim og Halkawt Mustafa

Lager filmen «Farouk» – om geologen som sikret Norge oljen

1. juli 2025

Geologen Farouk Al-Kasim ble ansatt på Oljekontoret i 1968 og formet norsk oljeforvaltning i tiårene etter. Nå skal dokumentarfilmregissør Halkawt Mustafa og produsent Janne Hjeltnes lage filmen om Al-Kasims liv og refleksjoner.
– Farouk forteller meg noe i denne filmen som han ikke har snakket høyt om før, fordi han alltid har fortalt den versjonen han føler Norge vil høre, sier Mustafa, som selv har irakiske røtter.

Les intervjuet med regissøren og se alle Fritt Ords nye ordinære tildelinger i juni 2025.

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen