Arrangementer

21.06.2016

Hva er tabuer?

Fritt Ord, Index on Censorship og Free Word Centre inviterer til en kveld med tabuer tirsdag 21. juni 2016, kl. 18.00–20.00, i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.
 
Det blir innledninger og samtaler med Rachael Jolley, redaktør i det globale magasinet Index on Censorship, Maria Stepanova, poet og redaktør i nettmagasinet Colta.ru, Moskva, og Pål Johan Karlsen, forfatter og sjefredaktør for websiden Psykologisk.no. Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord, er innleder og moderator.

Arrangementet foregår på engelsk, og er åpent for alle.
 

Om arrangementet:

Spiller tabuene en nødvendig rolle i kultur og samfunn, eller må vi bare kvitte oss med dem? Pål Johan Karlsen går til forsvar for elefanten i rommet: Hvorfor er tabuer nyttige? Hvis vi skal leve sammen og finne indre fred i en farlig verden, må tabuer få en naturlig plass i våre liv. Psykologisk forskning kan kanskje gjøre det lettere å forstå at tabuer oppstår, og lære oss noe om hvordan vi bedre kan utfordre dem.

Rachael Jolley har nylig redigert et temanummer om «What’s the Taboo? Why breaking down social barriers matters», og hun vil gi et globalt overblikk over tabuer og fremheve tabuenes historie i enkelte land. Hvorfor fører tabuer til sensur?

Maria Stepanova vil fokusere på tabuer i Russland med et spesielt blikk på «statsinspirerte» tabuer som var nær ikke-eksisterende før inntil for noen få år siden, men som nå utformes og oppmuntres av propagandaen. Hun vil også diskutere tabuiseringen av historisk kunnskap: Enkelte temaer og kjensgjerninger blir ignorert, fornektet eller kraftig avvist av forskjellige sosiale lag, fra myndighetene til intellektuelle – hva betyr det for dagens politiske liv?


Om deltakerne:


Pål Johan Karlsen, forfatter med doktorgrad i psykologi, er ansvarlig redaktør i Psykologisk.no. Han har blant annet skrevet "Psykologi i et nøtteskall" og er aktuell med romanen "The stormwater drains in Canberra", en internasjonal oppvekstodyssé med utspring fra Nord-Norge.Rachael Jolley, redaktør for Index on Censorship, et globalt magasin, som publiserer journalistikk og skjønnlitterære tekster fra hele verden. Tidsskriftet ble etablert i 1972. Hun skriver også regelmessig kommentarer i britiske og internasjonale medier inkludert the New Statesman, Huffington Post og Slate, bl.a. Gjesteopptreden i BBC Radio 4, 5 og BBC TV News, Sky, Al Jazeera. Jolley er medforfatter av stykket “Murdering the Truth”.Maria Stepanova, russisk poet, essayist og redaktør/journalist. Hun har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser for sine dikt, som er oversatt til en rekke språk. Stepanova er stifter og sjefsredaktør for det uavhengige online tidsskriftet Colta.ru. Tidsskiftet tar opp temaer innen kultur, politikk og samfunnsliv i dagens Russland.
 

​Stiftelsen Fritt Ord og HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival 2018 inviterer til åpningen av årets festival med visning av den norske dokumentaren Golden Dawn Girls, onsdag 7. mars, kl. 18:00 på Klingenberg kino.

The Fritt Ord Foundation and FutureLab Europe invite you to the Norwegian
launch of the book Letters to Europe – Refugee Women Write, in which
fourteen female refugees from all over Europe share their stories,
perspectives, concerns and hopes for the future.

Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning inviterer til debatt om #MeToo og ytringsfrihet torsdag 25. januar 2018 kl. 18.00–21.00 hos Fritt Ord, med Sissel Trygstad, Hannah Helseth, Sofie Høgestøl, Kjersti Horn, Arne Jensen, Anja Sletteland, Silas Harrebye og Åsa Linderborg. Arnfinn Midtbøen er moderator.