Arrangementer

11.09.2019

XY Chelsea – filmvisning og samtale med Nancy Hollander, Chelsea Mannings tidligere advokat

Fritt Ord, Oslo Dokumentarkino og Vega Scene inviterer til visning av «XY Chelsea», en dokumentarfilm om Chelsea Manning og den største lekkasjen av hemmelige statsdokumenter noensinne. Etter filmvisningen blir det en samtale mellom Nancy Hollander, Chelsea Mannings tidligere advokat, og Peder Kjøs.

Tid og sted: Onsdag 11. september 2019, kl. 19:00, på Vega Scene. Lenke til billetterHvem er Chelsea Manning, hvorfor gjorde hun det hun gjorde, og hvilke konsekvenser har det fått?

Filmen «XY Chelsea» følger Chelsea Manning etter at hun slipper ut av fengsel våren 2017. Noe av de siste Obama gjorde før han gikk av som president, var å forkorte fengselsstraffen hennes fra 35 til 7 år.

Gjennom filmen får vi høre Chelseas egen fortelling og vite mer om hennes fortid og hvorfor hun gjorde det hun gjorde.

Nancy Hollander
Peder Kjøs
Nancy Hollander var Chelsea Mannings advokat og juridiske rådgiver. Hun er en internasjonalt anerkjent forsvarsadvokat som har tatt på seg flere sterkt kontroversielle saker. Hun har blant mye annet hatt to klienter i Guantanamo-fengselet.

Chelsea Manning (tidligere Bradley Manning) tjenestegjorde som etterretningsanalytiker for den amerikanske hæren i Irak fram til 2010, da hun ble arrestert fordi hun ulovlig tok med seg et enormt datamateriale med hemmelige filer som hun så offentliggjorde ved å sende dem til Wikileaks.

Bakgrunnen for handlingen var at hun mente materialet avslørte alvorlige krigsforbrytelser begått av USA. Blant dette materialet var den beryktede videoen som Wikileaks døpte til "Collateral Murder". Videoen viser drapene på en gruppe sivile i Bagdad, inkludert to journalister ansatt i Reuters.

I 2019 ble Chelsea Manning fengslet igjen, denne gangen fordi hun nekter å vitne i en lukket sak mot Julian Assange og Wikileaks.

Årsaken til at Manning nekter å vitne, er at hun ikke vil vitne forklare seg i et lukket forum, slik amerikanske myndigheter ønsker, men kun hvis det er åpent slik at publikum kan se og høre hva som foregår. Hun kan i prinsippet bli sittende fengslet til hun går med på å vitne, selv om det foregår i et lukket forum, eller til saken er avsluttet, noe som kan ta svært lang tid.

I samtalen med Nancy Hollander etter filmen ønsker vi å ta opp hvor godt filmen speiler Chelsea Manning som person og hva som drev henne til å risikere sitt eget liv for å få ut informasjon om krigsforbrytelser.

Vi vil også ta opp situasjonen for varslere i USA og hva Chelsea Mannings situasjon betyr for journalistikken og retten til å varsle og rapportere om krigsforbrytelser og overgrep fra staten.
 

Om filmen:
Regi: Tim Travers Hawkins.
Storbritannia 2019, 92 min.
Filmen har engelsk tale. Den er ikke tekstet.

Lenke til Facebook-arrangementet
 
 

En ny studie har kartlagt norske mediefrilanseres trivsel, forhold til oppdragsgiver samt lønns- og honorarutvikling. Fritt Ord, NJ Frilans, Kritikerlaget og Pressefotografenes Klubb inviterer til lanseringskonferanse onsdag 25. september kl. 08.30-13.00, hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo.

Påmelding: registrering@frittord.no

Integral film og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til lansering av dokumentarfilmen “En gave fra Gud” torsdag 26. september kl. 18.00 på Saga Kino i Oslo. Etter filmvisningen blir det spørsmål og svar med Henri Barkey fra USA, som selv er med i filmen, og regissørene Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen. Samtalen ledes av Ingerid Salvesen.

Norwegian Journal of Photography er høstens store fotosatsning på Henie Onstad Kunstsenter. 23. august 2019 åpner utstillingen «Norsk dokumentarfotografi» dørene, der arbeidene til alle deltakende fotografer i de fire utgavene av NJP presenteres.