Pressemelding fra Stiftelsen Fritt Ord, Den norske Forleggerforening og Aschehoug forlag

11. februar 2015

Pressemelding, Oslo, 12.2.15 klokken 730.

Stiftelsen Fritt Ord, Den norske Forleggerforening og Aschehoug forlag beklager sterkt at drapsforsøket på William Nygaard fortsatt er uoppklart. Derfor øker de nå dusøren for avgjørende tips i saken fra 500 000 til to millioner kroner.

—Fritt Ords styre håper på denne uvanlige måten å bidra til å få frem avgjørende tips som kan løse saken. For noen der ute vet hvem som stod bak drapsforsøket på William Nygaard i oktober 1993, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås. Han mener attentatet er et norsk traume på samme måte som Palme-saken er det i Sverige.

—Den uoppklarte saken kaster fortsatt skygge over forlagsarbeidet i ytringsfrihetens tjeneste, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske Forleggerforening.

—Vi må gjøre alt som står i vår makt for å forsøke å løse denne saken. Angrep på Rushdies forleggere er et angrep på ytringsfriheten, den mest grunnleggende av alle verdier i et demokratisk samfunn, sier konsernsjef og forlegger Mads Nygaard i Aschehoug forlag.

I 2010 utlyste Den norske Forleggerforening og Aschehoug forlag en dusør på 250 000 kroner hver for avgjørende tips som fører til at Nygaard-saken blir løst. Fritt Ord går nå inn med 500 000 nye kroner, samtidig som Forleggerforeningen øker sitt beløp til 500 000 kroner og Aschehoug til en million kroner. Den samlede dusøren blir da på to millioner kroner.

Terrorangrepene i Paris i januar har aktualisert den norske kriminalsaken. Irans Ayatollah Khomeini utstedte sin fatwa/dødsdom over forfatteren Salman Rushdie samt hans forleggere og oversettere for 26 år siden – 14. februar 1989. Fatwaen ble senere opphevet, men da hadde det alt skjedd flere alvorlige angrep: I 1991 ble den japanske oversetteren knivstukket og drept. Samme år ble den italienske oversetteren hardt skadet etter et knivangrep.

To år etter ble forleggeren i Norge skutt. Drapsforsøket på William Nygaard i 1993 er et av de alvorligste angrep på ytringsfriheten i Norge etter andre verdenskrig. Nygaard var som forlegger og konsernsjef i Aschehoug forlag norsk utgiver av Rushdies Sataniske vers. Drapsforsøket på ham framstår som et angrep på helt grunnleggende samfunnsverdier.

Den kraftige dusørøkningen er kommet til etter diskusjoner med journalist og forfatter Odd Isungset, som har fulgt Nygaard-saken i tyve år og både laget TV-dokumentarer og skrevet bok om den. —Ingen av de tre fatwa-relaterte sakene er løst, men den norske ser ut til å være den som er nærmest en løsning, sier Odd Isungset.

De som har tips bes om å ta kontakt med Kripos på epost kripos@politiet.no eller tlf 23 20 80 00. Hvis tipseren ønsker å være anonym, kan adressen tips.kripos.no brukes.

For spørsmål om dusøren, kontakt:
Knut Olav Åmås, direktør i Stiftelsen Fritt Ord, mob 908 68 139
Mads Nygaard, konsernsjef og forlegger i Aschehoug forlag, tlf 22 400 400
Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Den norske Forleggerforening, mob 90 12 97 11

Nyheter

Ntb 0z9vyu vo0w

Fritt Ords masterstipend

22. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?