Utlysning til skolebibliotek: Tett på kildene

15. mars 2024

Fritt Ord lyser ut midler til skolebibliotek ved videregående skoler. Skolebiblioteket kan søke kroner 50 000 i økonomisk støtte til et eller flere pedagogiske opplegg. Planen er å støtte inntil 50 skoler. Søknadsfrist er 3. mai 2024 og tilskuddet går til prosjekter som gjennomføres i skoleåret 2024/2025.

Formålet er å støtte skolebibliotekene i arbeidet med å få elevene til å forstå og kunne bruke kilder – forhåpentlig på en måte som vil stimulere og engasjere. Prosjekter utformet av skolebiblioteket alene eller i samarbeid med lærere. Spesifikke prosjekter som kan skape læringsglede og gode refleksjoner vil bli prioritert.

Med utlysningen ønsker Fritt Ord å støtte skolebibliotekene i å styrke informasjonskompetansen til elevene som en av de grunnleggende søylene for skolebiblioteket, sammen med leselyst og sosialt samlingspunkt. Skolebiblioteket skal være et sted der elevene videreutvikler informasjonskompetanse og digital dømmekraft. Elevene skal lære kildekritikk, kritisk lesing og innhenting av informasjon.

Godt kildearbeid er et nødvendig premiss for en sterk offentlighet i et sunt demokrati. Ved å arbeide åpent og kreativt med ulike typer kilder, også de upålitelige, får elevene trening i så se en sak fra flere sider, ta andres perspektiv og utvide egen forståelse. Det er viktig å være kritisk til kilder, men det er også viktig å ha tillit til kilder. Hvordan finne den rette balansen?

De siste månedenes saker og debatt om plagiering og fusk er også en påminnelse om at vi stadig trenger å arbeide aktivt med holdninger og kunnskap om riktig omgang med kildene.

Fritt Ord ønsker å gi økonomisk støtte til skolebibliotekene. Midlene kan for eksempel gå til:
- Frikjøp av tid (eventuelt overtidsarbeid) for lærere og andre (ikke støtte til vanling drift)
- Besøk av ressurspersoner til skolen eller at elever reiser ut
- Innkjøp av bøker og tilgang til digitale kilder

Skolebibliotekene ved videregående skoler har en viktig rolle i å formidle både forståelse av kilder og gode holdninger til kildearbeid.

Søknad leveres via vårt søknadssenter.
Velg utlysningen/fanen Prosjektstøtte – 2024 – 3. mai – Tett på kildene.

Lag egen tittel, og beskriv ide, plan for gjennomføring, involverte personer og tidsplan/milepæler.

Søknadsfrist 3. mai 2024 kl 15.

Kontaktperson: Prosjektleder Joakim Lie, 23 01 46 46 / + 47 915 60 770, joakim.lie@frittord.no

Nyheter

Ntb 0z9vyu vo0w

Fritt Ords masterstipend

22. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?