Vi lever på en stjerne

25. juni 2012

22. juli i en større utstilling på Henie Onstad Kunstsenter i samarbeid med Fritt Ord

I januar 2014 vil et større internasjonalt utstillings- og forskningsprosjekt i kjølvannet av hendelsene 22. juli bli presentert for publikum. Prosjektet starter i august 2012, og har arbeidstittelen Vi lever på en stjerne.

«Takket være et omfattende samarbeid med Fritt Ord kan vi presentere en større utstilling med en rekke nye bestillingsverk, et stort formidlingsprogram og en større publikasjon», sier Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter.

Sentralt i prosjektet står Hannah Ryggens teppe Vi lever på en stjerne fra 1958. Teppet hang i Regjeringsbygget og fikk en flenge i nedre del som resultat av dette. I stedet for å reparere teppet, er det bestemt at denne flengen skal beholdes. Slik kan dette ‘sårede’ verket fungere som et sannhetsvitne om hva som har skjedd, og hvilke ringvirkninger dette gir.

«Den pågående rettssaken mot Anders Behring Breivik har medvirket til at store deler av det norske folk har vært delaktig i en diskusjon om normalitet, galskap, kjærlighet, tilregnelighet og utilregnelighet. Vi vil vite hva kunstnere kan bringe frem av ny og nødvendig kunnskap», uttaler Marit Paasche, kurator for utstillingen.

Det offentlige ordskifte har vært ganske taust når det kommer til bilder og bildenes rolle i kjølvannet av 22. juli. All den tid vi lever i et samfunn hvor den visuelle kommunikasjonen utgjør et så markant trekk, har kunstfeltet et ansvar for hva som sies om bilder. Medias bilder er ikke nødvendigvis kunstens bilder, men kunstnerne må forholde seg til dem. De kan analysere dem, plassere dem i nye sammenhenger og peke på viktige trekk ved de visuelle regimene de tilhører.

«For Fritt Ord er dette en viktig utstilling hvor vi gjennom en åpen utlysning vil gi prosjektstøtte til kunstnerisk bearbeidelse av hendelsene. Underveis i prosessen vil vi arrangere workshops for alle involverte. Den åpne søknadsprosessen vil annonseres i en egen pressemelding i august», sier Bente Roalsvig, prosjektdirektør i Fritt Ord.

En større gruppe norske og internasjonale kunstnere vil bidra. Utstillingen åpner i januar 2014 og vil fylle hele første etasje på Henie Onstad Kunstsenter.

Kuratorer er Tone Hansen og Marit Paasche.

Til utstillingen opprettes en internasjonal referansegruppe. Deres kjennskap til samtidskunst og forankring i ulike utstillingspraksiser vil være betydningsfullt i arbeidet med å gjøre utstillingen relevant for et miljø utenfor Norge.

Kontaktinformasjon:
Gunhild Varvin, kommunikasjonssjef, Henie Onstad Kunstsenter, gv@hok.no / +47 40 21 75 73
Bente Roalsvig, prosjektdirektør, Fritt Ord, bente.roalsvig@fritt-ord.no / mob: +47 91 61 33 40
Tone Hansen, direktør, Henie Onstad Kunstsenter, th@hok.no / mob: +47 91 76 96 64
Marit Paasche, kurator, mpaasche@c2i.net / mob: +47 93 45 48 64

Pressemelding fra Henie Onstad Kunstsenter og Fritt Ord 25. juni 2012

Nyheter

Ntb 0z9vyu vo0w

Fritt Ords masterstipend

22. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?